Yeni Apple TV (4. Nesil) Kullanıcıları İçin İpuçları ve Püf Noktaları

Apple TV özellikleri neler? Bu soru çoğu kişi tarafından merak ediliyor. Bu yazıda Yeni Apple TV (4. Nesil) kullanıcıları için yararlı ipuçlarını paylaştık.

Apple TV, tamamen yenilenmiş uygulama mağazası, yeniden tasarlanmış uzaktan kumanda, Siri entegrasyonu ve modernize edilmiş arayüzle geliyor. Peki, Apple TV özellikleri neler? Bu yazıda Apple TV deneyimini üst seviyeye taşıyan ipuçlarını açıkladık.

4. nesil Apple TV, birçok yeniliği beraberinde getirdi. Apple TV ile uyumlu onlarca uygulama ve oyunun bulunduğu App Store, Touch Surface özellikli yeni Apple TV Remote, tvOS üzerinde çalışan tamamen elden geçirilmiş arayüz ve Siri yeni Apple TV ile geliyor.

Biz de ilk kez Apple TV deneyimi yaşayacak kullanıcılarımız için bir rehber yazı hazırlayalım dedik. Televizyonun öne çıkan özelliklerinin kullanımına ilişkin hazırladığımız yazı Apple TV’nizi efektif şekilde kullanmanıza umarız yardımcı olacaktır.

Apple TV Özellikleri Neler?

  • Ana ekran butonuyla uygulamalar arasında geçiş yapma
  • Filmi 10 saniye ileri veya 10 saniye geri sarma
  • Filme hızlıca göz atma
  • Filmi kare kare inceleme
  • Filmin başına veya dilediğiniz sahnesine Gitme
  • Filmin kaçırdığınız sahnesine dönme
  • İzlediğiniz film hakkında Siri'den bilgi alma
  • Siri ile izlemek istediğiniz içeriğe anında ulaşma
  • Siri ile filmin ses dengesini ayarlama
  • Kumandayı kullanmadan dilediğiniz oyunu açma
  • Başlangıç ekranınızı düzenleme
  • Apple TV Remote ile televizyonu kontrol etme
  • Siri'ye hava durumu ve skorları sorma
  • Kulaklığı Apple TV ile eşleştirme
  • Apple TV Oyunlarını Oyun Kumandasıyla oynama
  • Apple TV'de oynanan oyunların kaydını yapma, ekran görüntüsü paylaşma
  • Apple TV uzaktan kumandanın şarj seviyesini öğrenme

Ana Ekran Butonuyla Uygulamalar Arasında Geçiş Yapma

iPhone’unuzda uygulamalar arasında geçiş yapmak için kullandığınız Ana Ekran tuşunu yeni Apple TV’nizde de aynı amaçla kullanabiliyorsunuz. Uzaktan kumandanızın ana ekran düğmesine çift dokunduğunuzda son açtığınız uygulamalar karşınıza geliyor ve uygulamalarınız arasında hızlıca geçiş yapabiliyorsunuz.

Dünya genelinde oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan Apple TV üzerinden uygulama seçimi yapmak için de dokunmatik yüzeyde kaydırma hareketi uygulamanız yeterlidir.

Filmi 10 Saniye İleri veya 10 Saniye Geri Sarma

Apple TV’nizde filminizi izlerken sıkıcı veya istemediğiniz bir sahnesine denk geldiğinizde yeni Apple TV Remote’un dokunmatik yüzeyinde sağa kaydırma hareketi uygulayarak 10 saniye ileri sarabiliyorsunuz. Tabii ki dokunmatik yüzeyde sola kaydırdığınızda tam tersini yapmış yani 10 saniye geriye gitmiş oluyorsunuz.

Filme Hızlıca Göz Atın

Apple TV’inizde izlediğiniz filme veya tv şovuna hızlıca göz atmak için kullanacağınız hızlı ileri alma fonksiyonu için de kumandanın dokunmatik yüzeyini kullanıyorsunuz. Dokumatik yüzeyde parmağınızı kaydırarak (sağa kaydırırsanız ileri, sola kaydırırsanız geriye almış oluyorsunuz) sahneleri hızlıca geçmeniz mümkün.

Filmi Kare Kare İnceleyin

Yeni Apple TV’nizde izlediğinz filmde hızlıca geçen bir sahneyi geri almak başka bir deyişle kare kare incelemek isterseniz dokunmatik yüzey üzerinde parmağınızı yavaşça kaydırmanız kafi. Yine sağa kaydırırsanız ileri, sola kaydırırsanız geri almış oluyorsunuz.

Filmin Başına veya Dilediğiniz Sahnesine Gitme

Filmde dilediğiniz sahneye atlamak için dokunmatik yüzeyde yapacağınız hareketler zor geldiyse akıllı asistan Siri’den yardım alma şansına sahipsiniz. Sadece Siri’yi kullanarak filmin başlama noktasına gitmeniz veya sahneyi ileri sarmanız mümkün.

“Filmi başa al”, “10 dakika ileri sar” gibi basit komutlarla filmin dilediğiniz noktasına gidebiliyorsunuz. Ancak Siri şu anda Türkçe dil desteği kazanmadığından komutları ne yazık ki İngilizce vermeniz gerekiyor.

Filmin Kaçırdığınız Sahnesine Dönme

Filminizi kalabalık bir ortamda izliyorsanız ve izlediğiniz film bol konuşma içeren bir filmse “Ne dedi?” sorusu kaçınılmaz olacaktır. Bu durumda kumanda ile uğraşmadan akıllı asistan Siri’ye vereceğiniz basit bir komutla filmin kaçırdığınız sahnesini yeniden dinleme şansınız var. Siri’nin dilediğiniz sahnede altyazıyı açma becerisi de bulunmakta.

İzlediğiniz Film Hakkında Siri'den Bilgi Alma

Apple TV’nizde izlemek istediğiniz filmin türü, filmin yönetmeni, oyuncuları gibi merak konusu bilgilere Siri’ye vereceğiniz basit bir komutla daha hızlı ulaşabiliyorsunuz. “Filmin yönetmeni kim?”, “Kimler oynuyor?” gibi basit sorulara Siri anında yanıt veriyor.

Siri ile İzlemek İstediğiniz İçeriğe Anında Ulaşma

Yeni Apple TV’de dilediğiniz aktörün filmlerine veya sevdiğiniz türde çekilmiş tüm filmlere, Netflix (yakında Türkiye’ye geleceği konuşuluyor) üzerinde yayınlanan bir diziye, en çok beğenilmiş – izlenmiş filmlere, popüler bir dizinin istediğiniz bölümüne ulaşmak için de akıllı asistan Siri’yi kullanabiliyorsunuz.

Henüz Türkçe konuşamayan Siri filtreleme konusunda oldukça başarılı; nokta atışlara yaparak aradığınız içeriğe hızlıca ulaşmanızı sağlıyor.

Siri ile Filmin Ses Dengesini Ayarlama

Filmlerde bazen ses efektleri diyalogların önüne geçebiliyor. Yüksek müzik ve ses efektinin etkisiyle konuşulanları anlayamayabiliyoruz. Bu durumda da akıllı asistan Siri, yardımımıza koşuyor. Apple TV Remote’unuzda Siri düğmesine dokunarak vereceğiniz basit bir komutla (Yüksek sesi azalt gibi) sesi kumandanıza dokunmadan dengelemeniz mümkün.

Kumandayı Kullanmadan Dilediğiniz Oyunu Açma

Akıllı asistan Siri, sadece film ve dizi aramalarınızda yanınızda değil. Yeni Apple TV’nizde oyun oynamak istiyorsunuz ancak eliniz kumandaya varmıyor. Appl TV Remote’unuzdan Siri düğmesini dokunuyorsanız ve oynamak istediğiniz oyunun ismini söylüyorsunuz. Tabii ki oyunun dışında uygulamaları da açabiliyorsunuz.

Başlangıç Ekranınızı Düzenleme

Yeni Apple TV’nize yüklediğinzi tüm uygulama ve oyunları dilediğiniz şekilde düzenleme şansına sahipsiniz. Apple TV Remote’unuzu kullanarak uygulamaları kolaylıkla taşıyabiliyorsunuz.

Bunun için tek yapmak için taşımak istediğiniz uygulamaya gelmek ve dokunmatik yüzeye dokunup parmağınızı kaldırmadan yeni yerine kaydırıp bırakmak. iPhone’unuzda doğrudan yaptığınızı Apple TV’de dokunmatik yüzey üzerinden yapıyorsunuz; hiç fark yok.

Apple TV Remote ile Televizyonunuzu Kontrol Etme

Apple TV Remote’unuzu kullanarak televizyon ve alıcınızı kontrol edebiliyorsunuz. HDMI çıkışını seçme, televizyonu açıp kapama, televizyonun sesini ayarlama gibi basit fonksiyonları yeni Apple TV uzaktan kumandanızdan yapabiliyorsunuz.

Bu özelliği kullanabilmeniz için televizyonunuzun HDMI-CEC desteği sunması ve televizyonunuzun ayarlarından HDMI-CEC’i etkinleştirmeniz gerekiyor. Bunun nasıl yapıldığına "Apple TV Remote'unuzu Kullanarak Televizyonunuzu Kontrol Edin" blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Siri'ye Hava Durumu ve Skorları Sorma

Apple TV’deki Siri’nin eğlenceye daha fazla odaklandığını görüyoruz. Siri’ye oyunlarınızı açtırmanın, filmlerinize müdahale ettirmenin yanında arkadaşlarınızın oynadığınız oyunda kaç puan yaptıklarını, dışarıda havanın kaç derece olduğunu sorabilirsiniz.

Kulaklığı Apple TV ile Eşleştirme

Apple TV’nizde ev ahalisini ayağa kaldırmadan, komşuları kapınıza dikmeden film izleme şansına da sahipsiniz. Herhangi bir Bluetooth kulaklığınızı yeni Apple TV’nizle eşleştirerek kimseyi rahatsız etmenin filminizi izleyebilirsiniz. Kulaklığınızı Apple TV’ye tanıtmak için kulaklığınızı eşleştirme moduna alıyorsunuz ve Ayarlar – Uzaktan Kumanda ve Cihazlar – Bluetooth yolunu izliyorsunuz.

Apple TV Oyunlarını Oyun Kumandasıyla Oynama

Apple TV’nizde oyun oynamak için Apple TV Remote’u kullanmak zorunda değilsiniz. MFi (Made for etiketli iPhone, iPad ve iPod’a bağlanabilen kontrolcüler) tabanlı herhangi bir oyun kumandasını Apple TV’nize bağlayarak oyunlarınızı çok daha keyifli, kolay şekilde oynayabilirsiniz.

Made for etiketli kontrolcünüzü Apple TV’nizle eşleştirmek için öncelikle kontrolcünüüzn Aç düğmesine basılı tutmanız sonrasında Apple TV’nize geçerek Ayarlar – Uzaktan Kumanda ve Cihazlar – Bluetooth menüsü altında görünen kontrolcünüze dokumanız yeterlidir.

Eşleştirme işleminin ardından Apple TV’nizin kumandasını bir yana bırakarak kontrolcüde oynamaya başlayabilirsiniz. Unutmadan, Apple TV'nizde oynayabileceğiniz harika oyunlara Kesinlikle Oynamanız Gereken Apple TV Uyumlu Oyunlar blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Apple TV'de Oynanan Oyunların Kaydını Yapma, Ekran Görüntüsü Paylaşma

Apple TV’nizde oynadığınız bir oyunda kaç puan yaptığınızı arkadaşlarınıza gösterebileceğiniz ekran görüntüsü veya nasıl oynadığınızı gösteren bir oynanış videosu paylaşma şansına sahipsiniz. Ekran görüntüsü paylaşmak için Mac App Store’dan Apple’ın Xcode uygulamasını indiriyorsunuz ve Apple TV’nizi Mac’inize bağlıyorsunuz.

Xcode uygulamasını açıp Windows menüsüne gidiyor ve Devices penceresini açıyorsunuz. Akabinde Apple TV’nizi seçip Take Screenshot butonuna tıkladığınızda ekran görüntüsü almış oluyorsunuz.

Apple TV’nizde video kaydı yapmak için Apple TV’nizi Mac’inize bağlıyor ve QuickTime Player’ı açıyorsunuz. File – New Movie Recording yolunu izliyorsunuz. Akabinde Record butonuna tıklıyorsunuz. Kamera ve Mikrofonun altında Apple TV’yi seçiyorsunuz. Record’a tıkladığınızda oynanış videonuz kaydedilmeye başlıyor.

Apple TV Uzaktan Kumandanın Şarj Seviyesini Öğrenme

Yeni Apple TV’nizi uzaktan kontrol etmenizi sağlayan Siri Remote veya Apple TV Remote’u, (ülkeye göre ismi değişiyor) - Apple’a göre - aylarca şarj etmeden sorunsuzca kullanabiliyorsunuz. Apple TV’nizi sıklıkla kullanıyorsanız arada sırada uzaktan kumandınızın pil durumunu görmek isteyebilirsiniz.

Bunun için Apple TV’nizin kumandasında Home tuşuna basarak Ana Ekrana açıyorsunuz. Ayarlar ardından Touchpad’i kullanarak Uzaktan Kumanda ve Cihazlar’a geliyorsunuz. Bluetooth’a dokunduğunuzda şarj seviyesini görebiliyorsunuz. Kumandanızın şarja ihtiyacı varsa Lightning kablosuyla bilgisayarınızdan şarj edebilirsiniz.

IPTV İzleyenler Tespit Edilebilir mi?
İNTERNET

IPTV İzleyenler Tespit Edilebilir mi?

IPTV izleyenler tespit edilebilir mi? IPTV cezası var mı, varsa nedir? IPTV nasıl çalışıyor? Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bünyesinde tartışılan IPTV yasasında, internet yayınlarını izleyenlerin tespit edilip bu kişilere hapis cezası verilmesini öngören maddelere yer verilmişti.

YORUMLAR