iOS 8 Batarya (Pil) Sorunu İçin Çözümler

Getirdiği yenilikler kadar beklentilerin aşağısında kalan pil ömrüyle de adından söz ettiren iOS 8 için pil ömrü uzatma tekniklerini sizler için derledik.

iOS 8 Batarya (Pil) Sorunu İçin Çözümler

Pil ömrü birçok akıllı telefonun genel problemleri arasında yer alıyor. Birçok işlevi gerçekleştirebilen bu cihazlar sayesinde kullanıcılar farklı görevleri yerine getirebiliyor. Günlük hayatın vazgeçilmezleri arasında yer alan akıllı telefonların pil ömrünü geliştirmek için pek çok çalışma yürütülse de bu çalışmalar hala beklenen seviyede sonuçlar doğurmuyor.

iOS 8 birçok kullanıcı tarafından merakla bekleniyordu fakat görünüşe göre kullanıcılar Apple’ın bu yeni mobil işletim sisteminden de beklediklerini bulamadı. Özellikle batarya ömrü konusunda iOS 8 beklentilerin aşağısında kaldı.

Hakkını vermek gerekirse iOS 8 birçok yeniliği bünyesinde barındırıyor. Fakat bir şey ne kadar iyi olursa olsun sahip olduğu tek bir negatif özellik tüm başarısını gölgeleyebilir. Pil ömrü de iOS 8’in bu kusurlu yanları arasında yer alıyor.

Tamindir ekibi olarak iOS 8 kullanıcıları için pil ömrünü uzatma amacıyla uygulayabilecekleri bir takım yöntemleri derledik.


1- Pil tüketen uygulamaları tespit edin

Bildiğiniz gibi her uygulama pil üzerinde farklı oranda etkiye sahip. iOS 8’in yeni özelliği sayesinde hangi uygulamanın ne kadar pil tükettiğini kolayca tespit edebiliyoruz.

Bunu yapabilmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli;

Ayarlar > Genel > Kullanım > Pil Kullanımı

Pil Kullanımı bölümüne girdiğiniz zaman açılan listede en çok batarya tüketen uygulamaları göreceksiniz. Çok fazla kullanmadığınız fakat pil ömrü üzerinde hatırı sayılır etkiye sahip olan uygulamaları kapatabilirsiniz. Emin olun bunu yaptıktan sonra pil ömrünüz fark edilir derecede artacak.

2- ‚Hareketi Azalt‘ seçeneğini aktif edin

iPhone ve iPad cihazlarımızı hareket ettirdiğimizde ortaya çıkan o üç boyutlu efekti de batarya tüketen etmenler arasında. Göze hoş gelse bile itiraf etmek gerekirse bu özellik lüks kategorisine giriyor.

Özelliği kapatabilmek için şu adımları izlemeniz gerekiyor;

Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > Hareketi Azalt (Aktif edin)

Bunu yaptıktan sonra görsel olarak biraz daha ‚keyifsiz‘ bir cihaza sahip olsanız bile pil ömrünüz uzayacak.

3- AirDrop ve Bluetooth bağlantılarını kapalı tutun

İhtiyacınız olmadığı zamanlarda bu bağlantıları açık tutmak batarya ömrünü etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

Bu bağlantıları kapatmak için kilitli ekranda ekranı aşağıdan yukarıya sürükleyerek açacağınız kontrol merkezinden açık olanları kapatabilirsiniz.

4- Wi-Fi taramasını kapatın

Güvenilir bir ağ olmadığı durumlarda Wi-Fi taramasını açık bırakmak hem batarya ömrünü tükeriyor hem de bazı güvenlik açıklarına sebep oluyor.

Wi-Fi taramasını kapatmak için izleyebileceğiniz iki yol var. Bu yollardan biri yine ekranı yukarı doğru sürükleyerek açabileceğiniz kontrol merkezinden yapılıyor. Diğer yolu kullanarak kapatmak içinse; Ayarlar > Wi-Fi (aktifse kapatın)

5- Konum Servislerini kapatın

Google Maps gibi uygulamalar düzgün çalışabilmek için konum servislerine ihtiyaç duymakta. Fakat Facebook veya diğer uygulamalar için konum servisleri çok da mühim değil.

Eğer önemli harita uygulamaları haricinde konum servislerini çok sık kullanmıyorsanız gereksiz uygulamaların konum servislerini kapatmanız yerinde olacaktır.

Konum Servislerini kapatmak için; Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri (Gereksiz uygulamaları kapatın)

6- Arkaplan güncellemeleri kapatın

En Güncel uygulamalara sahip olmak elbette ki iyi bir şey fakat bunu sürekli arkaplanda aktif tutmak çok da iyi bir fikir olmayabilir. Arkaplan güncellemelerini aktif halde tutmak hem batarya ömrünü hem de internet paketinizi olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu özelliği kapatabilmek için; Ayarlar > iTunes & App Store > Otomatik İndirmeler > Güncellemeler (Kapatın)

7- Arkaplanda Uygulama Yenile özelliğini kapatın

Multitasking kavramının en büyük problemlerinden bir tanesi de aşırı pil tüketilmesidir. Fakat Ayarlar > Genel > Arkaplanda Uygulama Yenile özelliğini kapatırsanız cihazınızın pil ömrü hatırı sayılır ölçüde artacaktır.

8- Otomatik Parlaklık ayarını kapatın

Karanlık ortamlarda ışığı kısan, güneşli ve aydınlık ortamlarda ise parlaklık ayarını artıran bu özellik hızlı pil tüketiminin en büyük sebeplerinden bir tanesi.

Bu görevi yerine getirebilmek için cihazın ön yüzündeki sensör daimi olarak çalışmakta. Bu da gereksiz pil tüketimi olarak yine kullanıcıları etkiliyor. Otomatik parlaklık ayarını kapatabilmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

Ayarlar > Ekran ve Parlaklık > Otomatik Parlaklık (kapatın)

9- Bildirimleri kapatın

Elbette bildirimler bazı uygulamalar için olmazsa olmaz fakat bu özelliği gereksiz yere kullanıp fazladan pil tüketen uygulamalar da mevcut. Örneğin e-mail’iniz sizin için takip etmesi çok da mühim uygulamalardan değilse bildirimleri kapatabilirsiniz.

Bunu yapabilmek için; Ayarlar > Bildirimler (ihtiyacınız olmayan uygulamaları kapatın)

10- Çok sıkışırsanız 4G’yi kapatın

Her ne kadar verileri hızlı bir şekilde yüklese de 4G’nin sürekli açık olması pil ömrünün kısaltan detaylar arasında yer alıyor. İhtiyacınız olmadığı zamanlarda 4G’yi kapatmak batarya ömrünü hatırı sayılır ölçüde artıracaktır.

Ayarlar > Hücresel > LTE’yi etkinleştir (kapalı olmalı)

iOS 8 Güncellemesini Hemen Yapmalı Mı?

YORUMLAR