Akıllı Telefona Bağımlı Olmamak İçin İzlenecek 5 Yol

Cep telefonlarımızı bir kenara bırakıp etrafımızda gerçek dünyada neler oluyor, bakmanın vakti geldi. İşte 5 güzel tavsiye.

Akıllı Telefona Bağımlı Olmamak İçin İzlenecek 5 Yol

Akıllı mobil cihazlarımızı gerçekten elimizden düşüremediğinizin farkında mısınız? Sadece uyurken onlardan biraz ayrılıyoruz o kadar. Ama aklımız onlarda kalıyor, sabah yüzümüzü yıkamadan tekrar onlara dönüyoruz

Sosyal hayatımızın ne kadar sosyal olabileceğini mobil telefonlar belirliyor. Aslında hayatımızın çoğunu kapsıyorlar ama biz bunu artık kanıksamış vaziyetteyiz. Peki, cep telefonlarımızı nasıl kullanıyoruz; şöyle bir bakalım:

Günde toplam 24 dakika internette dolaşıyoruz. Her gün üyesi olduğumuz sosyal medyalarda bir mesaj var mı yok mu diye kontrole etmeye ve cevaplar yazmaya 16 dakikamızı ayırıyoruz. 15 dakika kadar müzik dinliyor, 13 dakikamızı oyuna ayırıyoruz. 13 dakika mobil cihazımızı gerçekten telefon olarak kullandığımız saptanmış. SMS ve WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarına 11 dakika, e-posta kontrol ve cevaplamaya 9 dakika harcıyoruz. Günde 3 dakikamızı da fotoğraf çekerek geçiriyoruz. Bunlar günlük küresel ortalamalar.

Ancak mobil telefon kullanıcılarının yüzde 62’si bu durumdan şikayetçi. Telefonlarına bağımlı olduklarını biliyor ve bu alışkanlıklarından vaz geçmek istiyorlar.

Eğer siz de bu gruba dahilseniz işte size 5 küçük öğüt:

1-Sosyal medya etkileşim zamanlarınızı disiplin altına alın

Sosyal medya, çok fazla zaman alıyor. Sosyal medyada uzun süre bulunmak insanı mutsuz, kıskanç ve dayanılmaz biri yapabiliyor. Hesaplarını devamlı kontrol etmek isteği aslında gerçekten bir bağımlılık, bu yüzden bunu disiplin altına almak gerekiyor. Günün sadece belli zamanlarında hesapları kontrol etmek bu durumda yardımcı olacaktır. 

2-Bildirimleri kapatın

Çünkü onlara bağımlı yaşamak zorunda değilsiniz. Telefon her ileti için bildirim gönderir. Ancak bu durum bizi her an bir bildirim bekliyor durumuna düşürmemeli. Bildirimlerin sesini kısmaktan ziyade bildirimleri kapatmanız faydalı olabilir. Zaten durum çok acilse size telefonla ulaşabilirler. Unutmayın sonuçta elimizdeki bir telefon.

3-Telefonda ne kadar zaman geçirdiğinizi ölçümleyin

Android kullananlar QualityTime ve iOS kullananlar Moment uygulamalarını kullanarak telefonda ne kadar zaman geçirdiklerini ve hangi uygulama ya da aktiviteye ne kadar vakit ayırdıklarını öğrenebilir. Bu şunun için önemli, gerçekten iş yerinde kendimize zaman ayıramadığımız gibi telefon başındayken harcadığımız zaman da aslında kendimiz için harcadığımız bir zaman değil. Bu gerçeği görmek gerekiyor. Kendimiz ayırdığımız gerçek zamanlarda arkadaşlarımızla karşı karşıya sohbet edebilir, sinemaya – tiyatroya gidebilir, bir sergi gezebilir ya da doğada yürüyüşe çıkabiliriz.

4-Telefondan uzak zaman geçirmeye çalışın

Komik olsun diye söylemiyorum, çoğumuz telefonumuzu banyoya bile götürüyoruz. Duş alırken, tıraş olurken ya da makyaj yaparken bile bir yerlerde duruyorlar ve gözlerimizi onlardan ayıramıyoruz. Kendimize kaliteli bir zaman ayırmak ve telefonun esiri olmaktan kurtulmak için ondan uzaklaşmayı denemeliyiz. Örneğin müzik dinlemeyi seviyorsak, telefondan değil gerçek bir müzik setinden müzik dinlemek gerekiyor. Çünkü bildirimler ve telefonun kendi varlığı müzik dinlememizi bölebiliyor. Kısaca aklımızı tam olarak hobilerimize veremiyoruz. 

5-Telefonu alarm saati olarak kullanmayın

Hatta mümkünse telefonu yatak odamıza bile sokmamak gerekiyor. Çünkü uyumadan önce elimize alacak saatlerce uğraşıp duracağız. Birincisi telefon ekranından yayılan ışık beynin uyku safhasına geçmesini engelliyor. Bu yapay aydınlık bedeniniz uyusa bile beyninizin uykuya geçmesini engelliyor. Sabah alarm olarak kullanılan telefonlar yataktan kalkmadan e-posta, sosyal medya gibi mecralara takılmamızı ve bu rutini devam ettirmemize sebep oluyor. 

Yeni Bir Akıllı Telefon Aldığınızda İlk Yapmanız Gereken 10 Önemli Şey

Akıllı Telefon Kullanmak Beynimizi Değiştirdi

Akıllı Telefon Satışları Yüzde 20 Arttı

İşte Bir Akıllı Telefonun Gerçek Maliyeti

YORUMLAR