iPhone 7 ve iPhone 6S Karşılaştırması

iPhone 7'nin özelliklerini, donanımını, kamerasını, tasarımını, performansını, fiyatını bu karşılaştırmamızda iPhone 6S ile kıyasladık

iPhone 7 ve iPhone 6S Karşılaştırması

Hatırlayacağınız üzere Apple geçtiğimiz günlerde 7 Eylül tarihinde düzenleyeceği özel etkinlik için davetiyeler göndermeye başlamıştı. Gönderilen davetiyelerde etkinliğin içeriği hakkında herhangi bir bilgi paylaşılmazken tahminler iPhone 7 ve iPhone 7 Plus'ın tanıtılacağı yönündeydi. İşte bu beklentiler gerçeğe dönüştü ve Apple resmi olarak yeni amiral gemilerini tanıttı.

Şu ana kadar iPhone 7 ve iPhone 7 Plus'a ait olduğu iddia edilen birçok farklı bilgi internete sızmıştı. Bu yazımızda resmi olarak açıklanan iPhone 7 özelliklerini ele alacağız ve Apple'ın yeni nesil iPhone modelleri ile bize ne gibi değişiklikler sunduğunu değerlendireceğiz. Bu sayede önceden ortaya çıkan söylentilerin doğru olup olmadığını da göreceğiz.

Apple'ın iPhone 7 ile hangi yenilikleri bize sunduğunu anlayabilmek için iPhone 7'yi Apple'ın bir önceki nesil amiral gemisi iPhone 6S ile karşılaştırmak doğru olacaktır. Hazırladığımız karşılaştırma tablosunda iPhone 6S ve iPhone 7 donanım özellikleri ile iPhone 6S ve iPhone 7 kamera özellikleri gibi özellikleri listeleyip ek özelliklere de yer vereceğiz.

İşte iPhone 6S ve iPhone 7 karşılaştırma tablosu:

iPhone 7
iPhone 6S
Boyutlar
138.3 x 67.1 x 7.1 mm 138.3 x 67.1 x 7.1 mm
İşletim Sistemi
iOS 10 iOS 9
Ağırlık
138 gram 143 gram
Ekran Boyutu
4.7 inç 4.7 inç
Ekran Çözünürlüğü
750x1334 750x1334
Piksel Yoğunluğu
326 ppi 326 ppi
Ekran Teknolojisi
LED arka aydınlatmalı IPS Retina HD LCD ekran LED arka aydınlatmalı IPS Retina HD LCD ekran
Ön Kamera
7 MP, otomatik görüntü sabitleme 5 MP
Arka Kamera
12 MP, otomatik görüntü sabitleme 12 MP
İşlemci
4 çekirdekli 64 Bit Apple A10 Fusion İşlemci 1.84 GHZ Çift Çekirdekli 64 Bit Apple A9 İşlemci
Grafik İşlemci
6 çekirdekli grafik işlemci PowerVR GT7600
RAM (Bellek)
2 GB RAM 2 GB RAM
Dahili Depolama Alanı
32 GB - 128 GB - 256 GB 16GB - 64GB - 128GB
Batarya
---- 1715 mAh
Video Kayıt Kalitesi
4K Ultra HD Video 4K Ultra HD Video
NFC Desteği
Var Var
SD Kart Desteği
Yok Yok
Kamera Flaşı
Var Var
Parmak İzi Okuyucusu
Var Var
Multi-Touch Desteği
Var, 3D Touch desteği mevcut Var, 3D Touch desteği mevcut

iPhone 7 Tasarımı

iPhone 7 ile birlikte gelen en radikal değişikliklerden biri de yeni tasarım.

Hatırlanacağı üzere iPhone serilerinde cihaz tasarımı en az değişikliğe uğrayan bölümdü. Yıllardır aynı tasarımı koruyan iPhone modelleriyle karşılaşıyorduk. iPhone 7'de ise artık yeni bir sayfa açılıyor.

iPhone 7, alüminyum gövdeye sahip. Cihazın kamerası ise bu alüminyum gövde ile bütünleşik.

iPhone 7'de cihazın antenini cihaz ile daha bütünleşik hale getirerek neredeyse görünmez hale getirmişler.

iPhone 7 tasarımının en dikkat çeken yeniliklerinden biri de cihazın IP67 sertifikasına sahip olması. Bu, şu anlama geliyor; iPhone telefonlar artık 1 metre derinlikte 30 dakika boyunca suya ve toza dayanıklılar. iPhone 7'niz ile denize dalıp su altı fotoğrafları çekemeyecek olsanız da üzerine birşeyler döküldüğünde telefonunuzun arızalanmayacağından emin olabilirsiniz. IP67 sertifikasının laboratuar koşullarında cihaz standby modundayken verildiğini belirtmekte fayda var. Tuzlu suda veya kimyasal maddelerle dolu havuz suyunda telefonunuzun zarar görmeyeceğinin garantisi yok. Ayrıca Apple sıvı teması nedeniyle oluşan arızaları garanti kapsamına dahil etmediğini de duyuruyor. Yani IP67 sertifikası sadece bir reklam stratejisi.

iPhone 7 serisi yeni bir renk seçeneğiyle geliyor; Jet Black ya da Apple'ın Simsiyah olarak adlandırdığı yeni siyah rengi. Bu renk seçeneğinin farkı ise klasik mat metalik iPhone renklerinin aksine cam gibi parlak bir yüzey sunması.

Apple, yeni iPhone modellerinin pürüzsüz bir yüzeye sahip olabilmeleri için yeni bir 3 boyutlu cilalama yöntemi kullandığını ifade ediyor. Bu işlemden sonra telefonlar özel bir kimyasal ile kaplanıyor ve ortaya şık bir görüntü çıkıyor.

iPhone 7 Kamerası

iPhone 7'nin kamerası iPhone 6S'in kamerasıyla karşılaştırıldığında önemli yenilikler içeriyor.

iPhone 7'de kullanılan sensör çok daha seri bir şekilde hareket edebiliyor. Bu da telefonun hareketi görüntüleri daha rahat yakalamasını sağlıyor ve daha keskin görüntüler çekilmesini mümkün kılıyor.

iPhone 7'nin hem ön hem arka kamerası optik görüntü sabitleme özelliğiyle geliyor. Bu da elinizin titremesinden veya doğal nedenlerden ötürü oluşan sallantılar nedeniyle görüntü netliğinin bozulmasını engelliyor. iPhone 6S'te 5 MP olan ön kamera iPhone 7'de 7 MP'e çıkıyor. Bu da daha kaliteli selfieler anlamına gelmekte.

Daha geniş açılı bir lens kullanan iPhone 7 kamerası doğal olarak mekan ve manzara fotoğraflarında daha yüksek performans gösteriyor. 4 ledli flaşa sahip olan iPhone 7 bu flaş ile daha aydınlık görüntüler sunarken daha uzağa ışık iletebiliyor.

iPhone 7'nin sensörü yüzde 60 hızlı hareket ederken iPhone 6S'in kamera sensörüne göre daha az güç tüketiyor. Bu da pil ömrüne katkıda bulunacak bir özellik.

iPhone 7 kamerasının en beğeneceğiniz özelliklerinden biri alan derinliği efektine sahip olması. Bu şu anlama geliyor; siz bir portre fotoğrafı çektiğinizde kadrajdaki yüzler otomatik olarak algılanıyor, arka plandaki görüntüler de otomatik olarak bulanıklaştırılırken yüzler daha keskinleştiriliyor. Bu sayede alan derinliğine sahip, çok daha şık görünen kareler yakalayabiliyorsunuz. Üstelik bu özelliği kullanırken ekranınızda fotoğraf çekim aşamasında gerçek zamanlı önizlemesini görebiliyorsunuz.

iPhone 7 Ekranı

4.7" boyutuna ve 750 x 1334 çözünürlüğe sahip olan iPhone 7 ekranı boyut, piksel yoğunluğu ve çözünürlük anlamında iPhone 6S ekranıyla aynı özelliklere sahip. Fakat Apple, iPhone 7 ekranının yüzde 25 daha parlak olduğunu iddia ediyor.

iPhone 7 Performansı

iPhone 7 yeni A10 Fusion adlı işlemciyle geliyor. iPhone 6S'te kullanılan çift çekirdekli A9 işlemci günümüz akıllı telefonları arasında oldukça iyi bir performansa sahipti. A10 Fusion ise bu performansı bir adım öteye taşıyor. Apple'ın verdiği rakamlara göre A10 Fusion, iPhone 6S'teki A9 işlemciden yüzde 40 daha hızlı. Ayrıca çekirdek sayısı iPhone 7'de 2'den 4'e çıkıyor.

A10 Fusion işlemcideki 4 çekirdekten 2 tanesi yüksek performans vermek üzere tasarlanmış ve telefonun işlem yükünü çekiyor. Diğer 2 çekirdek ise telefonun pil ömrünü uzatmak ve düşük işlem yüküne sahip görevleri üstlenmek üzere tasarlanmış. Bu çekirdekler yüzde 50 daha az güç tüketmekteler.

Apple'ın iPhone 7'de kullandığı grafik çipi ise 6 çekirdeğe sahip. Apple bu grafik çipinin adını net olarak paylaşmasa da iPhone 7'yi tanıttığı etkinlikte etkileyici bir gösterim yaptı. Sergilenen bir mobil oyunda bu grafik çipinin yetenekleri sergilendi. Paylaşılan görüntülerde gerçek zamanlı ışık yansımaları ve binalar yıkıldığında ortaya çıkan parçacıklar gibi fiziksel hesaplamalar göz büyülerken ekranda çok sayıda öğeyi akıcı bir kare hızıyla görebiliyorduk.

A10 Fusion işlemciler sayesinde Apple'ın şu ana kadar geliştirilmiş en güçlü iPhone modellerini piyasaya sürdüğünü söyleyebiliriz.

iPhone 7 ve iPhone 6S Hız Karşılaştırması
MOBİL

iPhone 7 ve iPhone 6S Hız Karşılaştırması

Apple birkaç hafta önce iPhone 7 tanıtımında yeni amiral gemisinin özelliklerini bizlerle paylaştı, bu tanıtımdan hemen sonra da iPhone 7 ve iPhone 6S hız karşılaştırması videosu yayınlandı.

iPhone 7 Ses Kalitesi

iPhone 6S'le kıyaslandığında iPhone 7'de geliştirilen özelliklerden bir diğeri de telefonun ses kalitesi. Yeni iPhone serisi ile birlikte artık cihaz üzerinde stereo hoparlörlere sahip olacağız. Bu hoparlörler hem daha yüksek ses seviyesi sunarken hem de müziklerde ve oyunlarda daha yüksek kalite sunacaklar.

iPhone 7'nin en radikal değişikliklerinden bir diğeri de 3.5 mm kulaklık girişinin kaldırılmış olması. iPhone 7 ile birlikte lightning girişine sahip kulaklıkları kullanabileceğiz. Fakat bu standart kulaklıkları iPhone 7 ile kullanamayacağınız anlamına gelmiyor; çünkü Apple iPhone 7 kutusu içerisinde lightning yuvaya 3.5 mm kulaklıkları bağlayabilmemizi mümkün kılan bir dönüştürücü yerleştiriyor.

iPhone 7 ile birlikte tanıtılan kablosuz kulaklık çözümü AirPords ise oldukça marifetli bir kulaklık. Şarj ettikten sonra 24 saatlik bir kullanım ömrü sunan bu kulaklıklar ayrıca gürültü azaltma özelliğine sahip dahili bir mikrofon ile birlikte iPhone 7 kullanıcılarına sunulmakta. Kullanıcılar AirPords üzerinden Siri'yi aktifleştirebiliyorlar ve bu kulaklıkları Apple Watch ile birlikte kullanabiliyorlar.

AirPords hoş özellikler sunsa da yurt dışında 150 $ civarında olan fiyatı ülkemizde 779 TL'ye çıkıyor. Bu fiyatın el yaktığını belirtmekte fayda var.

iPhone 7 Fiyatı

iPhone 7 duyurulurken cihazın yurt dışı fiyatının iPhone 6S ile aynı olacağı açıklandı. Yani iPhone 7 fiyatı, çıkış aşamasında 649 $'dan başlayacak seviyelerde olacak. 

iPhone 7'nin en düşük depolama seçeneği 32 GB. Yani iPhone 6S'in 2 katı. iPhone 6S minimum 16 GB versiyonuyla çıkış yapmıştı. Şimdi aynı fiyata daha yüksek depolama kapasiteli iPhone modelleri alabiliyoruz. Ayrıca iPhone 7 çok daha gelişmiş donanıma ve teknik özelliklere de sahip. iPhone 7'nin diğer depolama seçenekleri ise 128 GB ve 256 GB, bu kapasiteler de iPhone 6S'in 2 katı.

iPhone 7 Türkiye fiyatı henüz resmi olarak açıklanmasa da bu fiyatların böbrek sattıracağını tahmin etmek için medyum olmaya gerek yok. iPhone 7 muhtelemen 3000 TL'yi aşan, 3500 TL'ye yaklaşan fiyatlarla ülkemizde satışa sunulacak.

Samsung Galaxy Note 7 ve iPhone 7 Plus Karşılaştırması

Samsung Galaxy S7 ve  iPhone 7 Karşılaştırması

iPhone 7 Plus ve iPhone 6S Plus Karşılaştırması

YORUMLAR