iOS 11 Bilinmeyen Gizli Özellikleri

Apple iPhone ve iPad kullanıcıları için iOS 11'in bilinmeyen (gizli) özellikleri blog yazımızda.

iOS 11 Bilinmeyen Gizli Özellikleri

Yeni iOS sürümü iOS 11, iPhone 5s ve sonraki modeller için beta sürüm olarak indirilmeye açıldı. Geliştiricilere açılan iOS 11 Beta 1’i sizler için indirip deneyimledik. Bu yazıda Apple’ın bahsetmediği iOS 11 gizli özellikleri sizlerle paylaşıyoruz.

10. yıl özel iPhone’un işletim sistemi olacak iOS 11, majör sürüm olduğundan merakla bekleniyordu. WWDC 2017 etkinliğinde belki de odak noktaydı. Çok eski iPhone ve iPad modellerine bile – kısıtlı da olsa – yüklenebilen yeni iOS sürümü iOS 11, büyük güncellemeden ziyade ara güncelleme olarak karşılandı kullanıcılar tarafından. Kilit ekranı görünümünün ve karşılama ekranının aynı tutulması, widget’lar ekranının da aynı şekilde oynama yapılmaması, iOS 11’in ilk betasını yükleyen kullanıcıların beğenmedi noktalar oldu. iOS 11, her ne kadar görsel açıdan çok fazla değişiklik sunmasa da kullanmaya başladığınızda yeni iOS sürümüne güncellediğinizi anlıyorsunuz.

iOS 11 Yenilikleri:

Widget stili, özelleştirilebilir yeni Denetim Merkezi’ni özellikle beğendiğimi söyleyebilirim. Senelerdir istediğimiz hücresel veri kısayolunun koyulduğunu görmek, isteğe göre özelleştirebilmek, müziği kontrol etmek için kaydırma yapmak zorunda kalmamak, Ses ve Parlaklık ayarlamasının kaydırmayla yapılabilmesi, 3D Touch’lı iPhone kullananlar için kısayollar sunulması, yenilenen Denetim Merkezi’nde göze çarpan detaylar arasında. Denetim Merkezi dışında uygulama ve oyunları ayrı yerde toplayan, günün uygulama ve oyunları önerilerinin yanında popüler uygulamaların kullanımına ilişkin ipuçlarının verildiği, uygulamaların detaylı görünümü (kaç yıldız almış, kaçıncı sırada, beğeni ve yorumlar, benzer uygulamalar gibi çok detaylı bir sayfa karşılıyor sizi) yeni App Store da oldukça hoşuma gitti. Bunların yanı sıra iOS 11’i yüklediğinizde Dosyalar adında yeni bir uygulamanın eklendiğini göreceksiniz. Apple Files (Dosyalar) uygulaması, sadece iPhone’unuzda değil, iCloud etkin tüm Apple cihazlarınızda (iPhone, iPad, Mac) olan belgeleri tek bir noktadan görüntüleme ve kontrol etme kolaylığı sunuyor. Tabii ki bunlar, tüm kullanıcıların görebileceği; Apple’ın da etkinlikte bahsettiği iOS 11 özellikleri. Bir de Apple’ın değinmediği, kullanıcının keşfetmesi için bıraktığı yenilikler var. Bu yazıda ilk bakışta görülmeyen, dikkatli daha doğrusu meraklı kullanıcılardan kaçmayacak özelliklerden bahsedeceğim.

Apple'ın Bahsetmediği iOS 11 Özellikleri:

Denetim Merkezi'ni Özelleştirin (Hücresel Veri Kısayolu Geldi)

Yeniden tasarlanan Denetim Merkezi, iOS 11’i beta aşamasında yüklemeye iten yeniliklerden biri. Sık kullanılan işlevleri ve Müzik yönetimini ayrıştıran sekmeli tasarımdan tekli widget stili tasarıma geçilen yeni Denetim Merkezi’nde altta sıralanan hesap makinesi, kamera, el feneri bölümüne dilediğiniz bir işlev veya uygulamayı getirebiliyorsunuz. Örneğin; Düşük Güç Modu’nu buraya taşıyarak tek dokunuşla iPhone’unuzu düşük güç moduna alabilirsiniz. Veya sürüş esnasında kimsenin rahatsız etmesini istemiyorsanız Araba Kullanırken Rahatsız Etme kısayolunu taşıyabilirsiniz. Veyahut Ekran Kaydetme kısayolunu Denetim Merkezi’ne taşıyarak tek dokunuşla oyun kaydı başlatabilirsiniz. Ayarlar – Denetim Merkezi altından bu özelleştirmeyi yapabilirsiniz.

Dahili Ekran Kaydetme Uygulamasını Kullanın

iOS 11 ile gelen güzel özelliklerden birisi de; Ekran kaydetme. Evet, iOS 11 yüklü bir iPhone/iPad’e sahipseniz oynadığınız oyundan oynanış görüntüleri almak, yayınlamak için ekstra – üçüncü parti bir uygulamaya ihtiyacınız yok. Şu an için sadece Denetim Merkezi’nden açılabilen Ekran kaydetme, varsayılan olarak ekli gelmediğinden Ayarlar – Denetim Merkezi’ne gidip Screen Recording’i dahil etmeniz gerekiyor.

iOS Klavye Tek El Modunu Etkinleştirin

Özellikle Plus modelinde tek elle iOS’un varsayılan klavyesiyle yazı yazmak oldukça güç. iOS 11 ile eklenen tek el modu ile büyük ekranlı iPhone’da tek elle yazı yazmak biraz daha kolay hale geliyor. Her ne kadar Türkçe klavyede harfler iç içe geçiyor olsa da kullanışlı bir özellik. Tek el modunu açmak için klavyede dünya simgesine dokunmanız, ardından sağa ve sola dayalı klavye düzeninden birini seçmeniz yeterli.

iPhone Saklama Alanı (Yeni!)

iOS 11 ile birlikte Saklama Alanı ve iCloud Kullanımı yerini iPhone Saklama Alanına bıraktı. iPhone Saklama Alanı, iCloud’da olduğu gibi renkli bar gösteriyor. Yüklü uygulamaların, fotoğraflarınızın, medyalarınızın ve diğer dosyalarınızın ne kadar alan kapladığını grafiksel olarak görebiliyorsunuz. Burada asıl beğendiğim; öneriler oldu. MacOS’te olduğu gibi iPhone’unuzda yer açmak için yapabileceğiniz işlemler listeleniyor. Fotoğrafları iCloud’da saklama, kullanılmayan uygulamaların otomatik silinmesi, mesajların iCloud’a yedeklenmesi gibi seçenekleri tek dokunuşla açıp kapatabiliyorsunuz.

Safari Parolaları ve iCloud, Mail Hesapları Bir Yerde

iOS 11’de Ayarlar menüsüne yeni eklenen Hesaplar ve Parolalar, Safari tarayıcınızda otomatik oturum açmak için kaydettiğiniz kullanıcı adı ve parolalardan, iCloud ve Mail hesaplarınızın ayarlarına tek bir yerden ulaşma kolaylığı sunuyor.

Acil Durum Çağrısı Yapın

Apple’ın belli ülkelerde kullanıma açtığı Acil Durum (Emergency SOS), iOS 11’de herkese açık olarak geliyor. Otomatik Arama’yı açtıktan sonra iPhone’unuzun uyku/uyandırma butonlarına ardı ardına beş kez basarsanız normalde 112 tuşlayarak ulaşacağınız Acil Servis’e çok daha zahmetsizce ulaşabiliyorsunuz. Dilerseniz acil durumda bir yakınınızın aranmasını da sağlayabiliyorsunuz. Bunun için Sağlık uygulamasına gidip Tıbbi Kimlik bölümünden Düzenle ardından Acil Durumda Aranacak Kişi Ekle’ye dokunuyorsunuz.

iCloud Fotoğrafların Yüklenmesini Durdurun 

Fotoğraflarınızı iCloud ile senkronize eden biriyseniz WiFi ağına bağlandığınız anda yükleme işleminin otomatik başlaması canınızı sıkmıştır. iOS 11’de karşıdan yüklemeyi durdurup sürdürmek sizin elinizde. Cihaz düşük güç modundaysa pil gücünün korunması adında duraklatmanın otomatik yapıldığını ekleyeyim.

iCloud Drive Gitti, Dosyalar (Files) Geldi

iOS 11 ile iCloud Drive uygulamasının yerini Dosyalar (Files) uygulaması aldı. Güncellemeyi aldığınızda otomatik olarak eklenen yeni Dosyalar uygulaması, tahmin edeceğiniz üzere iOS cihazınızda ve iCloud, Dropbox, Box gibi bulut depolama servislerinde tuttuğunuz dosyaları karşınıza çıkarıyor. Mac kullanıcısıysanız farklı renklerle etiketlediğiniz dosyalarınıza da buradan ulaşabiliyorsunuz.

Otomatik Kurulum

Yeni bir iPhone satın aldınız, mevcut iPhone’unuzu da satmadınız. Verilerinizi yeni iPhone’unuza nasıl aktaracağınızı düşünmeyin. iOS 11’in otomatik kurulum özelliği ile şifreleriniz, mesajlarınız, uygulamalarınız dahil tüm verileriniz yeni iPhone’a el değmeden aktarılıyor. Tek yapmanız gereken; iki iPhone’u yan yana getirmek.

Kamera ile Karekodları Okutun

QR Code okutmak için artık bir Karekod okuyucuya ihtiyacınız yok. Tek yapmanız gereken; kamerayı karekoda yöneltmek. iOS 11’in iyileştirilen kamera uygulamasında en beğendiğim özellik bu olmadı. HEVC desteği getirildi ki; bu sayede daha az yer kaplayan çok daha kaliteli fotoğrafları cihazımızda tutabileceğiz.

Siri ile Yazarak İletişim Kurun

Akıllı asistan Siri, evde çok rahat kullanım sunarken dışarıda aynı rahatlıkla kullanmak pek mümkün olmuyor. Apple, bunu görmüş olacak ki; iOS 11’de Siri ile yazarak ta soru sorma seçeneğini getirmiş. Ayarlar – Genel – Erişilebilirlik – Siri menüsü altından “Siri’ye Yaz”ı açtığınızda Siri ile konuşmak yerine yazarak iletişime geçebiliyorsunuz.

iOS 11 Nasıl Yüklenir?

YORUMLAR