CyanogenMod Kullanmak İçin 10 Sebep

CyanogenMod kullanmak için 10 sebep bu yazıda açıklanıyor.

CyanogenMod Kullanmak İçin 10 Sebep

Android ile çalışan bir cihazınız varsa ve ROM’lara karşı ilginiz var ise CyanogenMod’u mutlaka duymuşsunuzdur. Platformda yer alan 50’den fazla cihaz için AOSP (Android Açık Kaynak Projesi) tabanlı ROM’lar oluşturan ekibin hali hazırda 5 milyon kullanıcının olduğu ifade ediliyor. CyanogenMod, Android topluluğunun en yetenekli ve saygın geliştiricileri arasındadır.

Android cihazınıza özel ROM’lar yüklemek için bazı şartlar var (Root ve Custom Recovery gibi). Söz konusu yetkiler cihazı garanti kapsamından çıkardığı için kimi kullanıcılar ROM yüklemeye yanaşmaz. Garanti bitiminde ya da üretici güncelleme desteğini kestikten sonra, birçok kullanıcı başta CyanogenMod olmak üzere ROM aramaya başlar.

CyanogenMod tarafından hazırlanan ROM’larda üreticinin sunduğu arayüz yerine stok Android yer almaktadır. Bu nedenle kullanıcılar yazılımları kurmadan önce bazı uygulamalardan feragat etmek zorunda kalır. Bunun yanı sıra yazılımın kullanıcıya sunduğu birçok nimet var.

1. Destek

CyanogenMod ekibi son derece yardımsever bir topluluk tarafından desteklenmektedir. Zaten geliştirici ekibi diğer gruplardan farklı kılan detaylardan biri de grubun oldukça geniş olmasıdır. Yardımlaşma sadece hata bildirme ile sınırlı kalmıyor, kullanıcılar aynı zamanda ROM’larda görmek istedikleri yeni özellikleri de geliştirici ekibe anında iletebiliyor.

2. Güvenlik

Android’in yanı sıra kullanıcının stok Android ile harmanladığı arayüzlerde kimi zaman güvenlik açıklarıyla karşılaşırız. Zararlı yazılımlar sayesinde kişisel bilgilere rahatlıkla ulaşılırken, özellikle Android 4.1 Jelly Bean ile güvenlik noktasında önemli gelişmeler sağlandı. CyanogenMod ekibi ise kararlı sürümlerde sunmaya başladığı Privacy Guard adında gizlilik koruma şeklinde adlandırabileceğimiz yeni bir koruma sistemi geliştiriyor. Neredeyse her uygulaya uyarlanan mod sayesinde rehber, mesaj, takvim, IMEI numarası, tarayıcı geçmişi, konum bilgisi, Facebook ve Twitter gibi birçok özel bilgi zararlı yazılımlara karşı korunuyor.

3. Stok Android Tecrübesi

Android işletim sistemini stok ya da farklı bir ifadeyle saf halinde kullanmak isteyen büyük bir kullanıcı kesim var. Üreticilerin Android kaynak kodları üzerine oluşturduğu özel arayüzler (Sense, TouchWiz, Emotion, LG UI vb.) telefonda yer alan donanıma daha fazla yük bindirerek yavaşlamalara, şişmelere ve takılmalara sebep olabiliyor. Oysa benzer sorunlar Nexus 4 gibi stok Android ile çalışan cihazlarda neredeyse hiç yaşanmıyor. CyanogenMod ekibi de kullanıcılara Nexus cihazı satın almadan stok Android deneyimi yaşatır. Üstelik yazılım üzerinde önemli gelişmeler sağlayarak.

4. Dahili Uygulamalar

CyanogenMod yazılımlarda yazılım ve hatta donanım üzerinde daha fazla özelleştirme seçeneği sunuluyor. Cihazın CPU performansını kontrol etmek için çeşitli uygulamalar kullanabilirsiniz. Yine size özel profiller oluşturabilir ve bu profiller arası geçişi tek bir dokunuşla sağlayabilirsiniz. CyanogenMod yazılımları, uygulamalara özel LED bildirimler ve arayüz özelleştirmeleri (yüzdeli batarya, güç tuşu menüsü, kilit ekran eklemeleri, yazılım tuşlarını değiştirilmesi vb.) sayesinde üçüncü taraf uygulamalara gerek kalmadan ihtiyacı en aza indirir.

5. Telefon için en yeni güncellemeler

Galaxy S yeterince güçlü bir donanıma sahip olmadığı gerekçesiyle Android 4.0 ICS güncellemesinden muaf tutulmuştu. Kağıt üzerinde Galaxy S ile aynı donanıma sahip olan Nexus S ise ICS’nin yanı sıra Android 4.1 Jelly Bean güncellemesini de aldı.

Samsung, Galaxy S kullanıcılarını terk ederken, Galaxy S sahipleri CyanogenMod ekibi tarafından hazırlanan yazılımlar sayesinde adeta hayat buldu. Telefon kullanıcıları Android 4.0 tabanlı CM9 ve Android 4.1 tsbsnlı CM10/10.1 güncellemelerine kavuştu. Samsung Galaxy S sadece bir örnek. Birçok telefonu burada sayabiliriz.

6. Son sürüm Android kullanmak

Android’te güncelleme önemli bir ayrıntı yalnız bu duruma da fazla takılmamak gerekiyor. Kullanıcılar genelde son sürümü kullanmak ister ve her zaman için son sürümün telefonun performansını artıracağını düşünür. Ancak bu durum her zaman geçerli değildir. Galaxy S2 için Android 4.0 ve Andorid 4.1 güncellemeleri de yayınladı. Oysa hiçbiri Android 2.3 Gingerbraed’in sağladığı stabiliteyi yakalayamadı. Tabi burada üreticinin sunduğu arayüzün büyük etkisi var.

Stok Android’te ise durum daha farklı ve her yeni sürümde stabilite daha da artmakta. Android 4.1 Jelly Bean’e geçildiğinde Project Butter kapsamında pürüzsüz ve hızlı bir arabirim sağlandı. İşte CyanogenMod ekibi, son sürüm Android’in kaynak kodları yayınlanır yayınlanmaz ROM inşasına başlar ve birçok kullanıcısına sürekli son sürüm Android deneyimi yaşatır. Kararlı sürümün hazırlanması kimi zaman aylar sürebilir fakat yine üreticiden daha hızlı bir çalışma sergilenmekte.

7.İnce Ayarlar

CyanogenMod stok Android’e dayalı olsa da , sistem üzerinde ince ayarlar yapmamıza olanak sağlar. Telefon özelleştirmeleri, bildirim çubuğunu genişletme ya da daraltma, özelleştirilebilir durum çubuğu, yüzdeli pil göstergesi, gelişmiş kamera uygulaması bunlar arasında sayılabilir.

8. Yeni Özellikler

Yukarıda saydığımız ince ayarların yanı sıra ekip, hazırladığı yazılımlarda bildirim çubuğundan kamera önizleme uygulamasına, HDR video kayıt desteğine ve ayarlanabilir deklanşör hızı gibi özel yenilikler de sunacak. Yine çok kullanışlı olan kilit ekranı kısayolları, bildirim çubuğunda hızlı geçiş, gelişmiş güç menüsü, son aramalar uygulama arayüzü ve hızlı başlat kısa yolları yazılımda bulunan yeni özellikler oldu.

9. Özelleştirmeler

CyanogenMod’un en önemli özelliklerinden biri de özelleştirilebilir bir yapıda olmasıdır. Yukarıdaki bazı başlıklar altında da söz ettiğimiz gibi kullanıcı dilerse hızlı ayarlar menüsüne yeni kısa yıllar atayabilir ya da mevcut kısa yollardan bazılarını çıkarabilir. Gezinti çubuğuna ekstra tuşlar ekleyebilirsiniz ya da yazılım için sunulan birçok tema seçeneğinden faydalanabilirsiniz. Eğer stok Android ikonları ya da teması hoşunuza gitmiyorsa, geliştirici ekip Play Store’da ücretli ve ücretsiz birçok temayı kullanıcıların hizmetin sunmuş durumda. Üstelik güncel modeller olan Xperia Z, Optimus G, Galaxy S4 ve HTC One gibi modellerde yer alan temalar da mevcut. Bu seçenekler ilk bakışta önemli görünmeyebilir fakat bir telefonda birden fazla arayüzün kullanılmasına olanak tanınıyor.

10.Hız

CyanogenMod’daki önemli bir gelişme de hızdır. Stok Android’e dayanan yazılımlarda üreticinin sunduğu ekstra uygulamalar yoktur. Böylece performans iyileştirmeleri sağlanır ve stabilite üst seviyede olur. Üreticilerin sunmuş olduğu uygulamalar sisteme ağır bir yük getirirken, dört çekirdekli güçlü işlemcilere sahip telefonlarda bile şişme olarak tabir ettiğimiz takılmalar ya da uygulama sonlandırılması yaşanabiliyor.

Oysa CyanogenMod giriş ve orta seviye telefonlarda bile yüksek performansta akıcı bir şekilde çalışır. Zaten yüksek performans isteyen kullanıcıların büyük bölümü başta CyanogenMod olmak üzere özel ROM’lar kullanır.

Sonuç

Görüldüğü üzere CyanogenMod kullanmak için birçok sebebimiz var. Ancak cihazınız için uygun ya da kararlı CyanogenMod bulamayabilirsiniz. Exynos ve Tegra 2 işlemcili telefonlarda yazılımlar hala kararlı sürüme geçmiş değil. Bu sebeple kullanım esnasında zayıf pil ömrü ya da rastgele yeniden başlatmalar yaşayabilirsiniz.

Yine de CyanogenMod kullanmanızı tavsiye ederiz. Özellikle Galaxy S, Ace serisi, 2011 yılı Xperia cihazları ya da LG ve HTC’nin güncellemeden mahrum bıraktığı cihazları kullanıyorsanız kesinlikle CyanogenMod yazılımları denemelisiniz. Android zaten birçok noktada özgürlük sunuyor, CyanogenMod ise söz konusu özgürlükleri bir adım daha ileri taşıyor.

YORUMLAR