Web Kameranız Güvende mi? Eğer Değilse Bakın Neler Olabiliyor

İletişim amacıyla kullanılan web kameraları hacklenebiliyor ve bu saldırıların sonuçları son derece korkunç olabiliyor.

Web Kameranız Güvende mi? Eğer Değilse Bakın Neler Olabiliyor

Evimizde kamerası olan birçok cihaz var. Akıllı telefonlarımızdan, oyun konsollarına, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara kadar her iletişim cihazının vazgeçilmez eklentileri olarak hayatımızı kolaylaştırıyorlar. Ancak bu tür cihazların getirdiği kolaylıklar, eğer önlem almazsak hayatımızı kabusa çevirebiliyor. Bu önlemleri almazsak neler mi oluyor? Hayal etmek bile istemeyebilirsiniz ama gerçekleri de bilmelisiniz. 

Her yıl Avrupa ve Amerika’da yaklaşık 180 bin kadar web kamerası hackleniyor. Bu siber saldırıların arkasında bulunanlardan sadece yüzde 20’si tutuklanıyor. Bu rakam son derece ürkütücü çünkü geri kalan yüzde 80 saldırgan hala bir yerlerde yaptıkları bu korkunç saldırıyı devam ettiriyorlar.

Kullandığımız programlar tehdide açık

Genellikle Skype veya benzeri görüntülü iletişim programları kullananlar hedef seçiliyor. Bu insanların rastgele seçiliyor olmaları bizim de bu tehditle karşı karşıya olduğumuz anlamına geliyor. Yakınlarınızla, iş arkadaşlarınız ya da sosyal olarak kullandığınız web kameraları ağda izi sürülebilen ve ne yoğunlukta kullandığınızı ortaya döken birçok yazılımı bünyesinde barındırıyor. Bu noktada av olmaktan kurtulmak imkansız gibi görünüyor.

Web kamerası hackerleri genellikle yalnız yaşayan kadınları hedef alıyorlar. Ancak bu bir kural değil herkes potansiyel hedef olabiliyor.

Kullandığımız donanımlar tehdide açık

Kullandığımız programlar kadar donanımlar da bu konuda risk taşıyorlar. Sadece ucuz diye donanım alıp kullanmak uzun vadede son derece pahalıya patlayabiliyor. Sadece küçük bir örnek olsun diye çok yakında yayınlanan bir haberi hatırlatmak istiyorum. Console Cowboys adlıbir hacker grup tarafından 10 Ocak'ta duyurulan bir durum bu. Trendnet marka web kameralarında bulunan güvenlik açığı sonrasında yüzlerce web kamerasından alınan görüntüler internete yayılmış bunu farkeden Console Cowboys hemen kullanıcıları uyarmıştı. Bu güvenlik açığı satın aldığı ürüne körü körüne güvenen kullanıcıların tamamen siber saldırılara açık olduğunun bir kanıtı. Ürünlerin güvenlik açığını bir kullanıcının anlayabilmesi ise mümkün değil. Bunun için bilinen markalara ve donanımlı satıcılara danışmak gerekiyor. İnternet üzerinden araştırmalar yapmak da son derece faydalı olabiliyor.

Sosyal çevremiz tehdide açık

Sadece kendimiz için değil tüm sosyal çevremiz için tetikte olmak gerekiyor. Kendi cihazlarımızın güvenliği için önlem almak yetmiyor. Bizi kullanarak çevremize de bulaşabilen bir siber saldırı şekli bu. Konuştuğumuz yakınlarımızın web kameralarının da tehdit altında olması olasılığı çok fazla. Bu da durumu karanlık bir örümcek ağı gibi yapış yapış ve içinden çıkılamaz bir hale getiriyor. Bu noktada zincirleme şekilde önlem almak gerekiyor. Herkesin konuyla ilgili sosyal çevresini uyarması tehditleri ortadan kaldırabiliyor, ya da en azından herkes kendi sosyal çevresini koruma altına alabiliyor.

Sonuçları son derece ürkütücü

Evinizde yalnız olduğunuzda ne yaparsınız? Orası sizin eviniz her türlü özgürlüğe sahipsiniz, elbette istediğinizi yapacaksınız. Ancak bu durumu izleyenler olduğunu bir düşünün. Arkadaşlarınızla yaptığınız telefon konuşmalarının, Skype görüşmelerinizin, özel hayatınızın ve hatta cinsel yaşantınızın başkaları tarafından izlendiği düşüncesi bile insanın içini ürpertiyor.

Bu tehditle ilgili kullanıcıları uyarmak için Zbros Productions bir film hazırladı. 30 yaşında, evinden uzak, başka şehirde çalışan bir kadının bir gün annesi ile Skype üzerinden konuşurken ağa takılmasını ve bu andan itibaren izlenmesini konu alan film son derece ürkütücü gerçekleri gözler önüne seriyor.

Bu filmin tamamen gerçekleri yansıttığını sakın unutmayın. 

Google'a Görünmeyen 'Karanlık İnternet' ve 13 Korkunç Gerçek

Şifrelerinizin Son Derece Zayıf Olduğunu Biliyor muydunuz?

USB Sürücü ile Güvenliğinizi Nasıl Sağlarsınız?

YORUMLAR