Yeni Bir Bilgisayar Aldığınızda Yapmanız Gereken 7 Kritik Ayar

Bilgisayarınızın performansından azami şekilde yararlanabilmek için ilk kuruluşunda dikkat etmeniz gereken önlemler..

Yeni Bir Bilgisayar Aldığınızda Yapmanız Gereken 7 Kritik Ayar

Demek yeni bir bilgisayar topladınız, harika! Artık dünyaya açılmanızın vakti gelmişti zaten. Ancak unutmayın yeni bir bilgisayar almış olmak tıpkı yeni bir araba almaya benzer, hemen kontağı çevirip sürat yapmaya başlayamazsınız. 

Bilgisayarınızın performansından azami şekilde yararlanabilmek için bazı ayarlar yapmanız gerekiyor. Bu ayarlarınızı tamamladığınız zaman uçuşa hazır hale gelebilirsiniz. İşte yeni bir PC’nin kurulumunda yapmanız gereken önemli ayarlamalar.

Windows güncellemesi

Acele etmeyin, işletim sisteminizin en son sürümüne güncellenmesini mutlaka bekleyin. Gelen güncellemeler işletim sisteminizin daha kararlı çalışmasını sağlayacak ve ileride sorunlar yaşama olasılığınızı ortadan kaldıracak. Her hangi bir program yüklemeden önce bu güncelleştirmeyi yapmak daha sağlıklı bir karar. Sabırlı olmalısınız. İşletim sistemi güncellemeleri bazen birkaç saat sürebiliyor.

İşletim sisteminizde Windows Kontrol Panelini açarak Sistem ve Güvenlik sekmesinden Windows Güncelleme ve Güncellemeleri kontrol et komut satırlarını takip ederek bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Ya da aşağıdaki şemada gösterildiği gibi hemen Denetim Masası'ndan güncelleme sekmesine ulaşabilirsiniz. 

Hemen en sevdiğiniz tarayıcıyı kurun

Tarayıcı bilgisayarınız ve dünya ile aranızdaki iletişimin kalbidir. İnternet üzerinden indirmeniz gereken programlar için ihtiyacınız olacak.  Bilmediğiniz tarayıcıları kullanmamaya özen gösterin. Kendini bu konuda ispat etmiş bilinen ve tercih edilen tarayıcılar daha kolay kullanım ve performans sunarlar.

Hemen önlemlerinizi alın

Tarayıcınız ve işletim sistemi güncellemeleriniz tamam, sıra korunmaya geldi. Hemen internete girip Tamindir.com’dan yorumları okuyarak bir anti virüs programı seçin. Böylelikle içiniz rahat edecek ve sağlıklı bir şeklide web üzerinde dolaşabileceksiniz. Windows’un işletim sistemiyle beraber gelen Windows Defender programını da tercih edebilirsiniz. Karar size kalmış. Siz korunmaya başlayın, en önemlisi bu. 

Ufak çapta bir temizlik yapmak gerekebilir

Kurmaya başladığınız programların artıklarını bilgisayarınızda bırakmayın. Kayıt defterinin şişmemesi için özen göstermeniz perfomansa önemli etki ediyor.  Windows kurulurken geride pek çok “bloatware” bırakabiliyor. Bloatware; yeni bir bilgisayar aldığınızda ya da, Windows işletim sistemi kurduğunuzda işinize yaramayan, fakat sistem kaynaklarını kullanarak şişiren bilgisayar yazılım, programlarına verilen bir isim.

Artık yüklemeye geçebiliriz

Tarayıcınız, anti virüs programınız hazır. Bilgisayarınızın şişmesini de engelledik. O zaman sıra işinize yarayacak ve kullanmak istediğiniz programları kurmaya geldi. Tamindir.com’dan kullanmak istediğiniz programlar hakkında hem bilgi alabilir hem de kolaylıkla bunları indirerek bilgisayarınızı işlevsel hale getirmeye başlayabilirsiniz

Tüm işlemler tamam, hemen bir yedek alın

Bilgisayarınıza gereken tüm programları kurduğunuza emin olduğunuz anda yapmanız gereken, bilgisayarın bir imajını almak. Bunun adına “sistem görüntüsü almak” da deniyor. Bir gün, bir aksilik sonucu sisteminiz çökerse, yeniden kurulum sizin için çok zaman alıcı ve can sıkıcı bir işlem olacak. Çünkü sistemin dışında bilgisayarınızın eski işlevselliğini kazanması için tüm yüklediklerinizi tekrar kurulması gerekiyor.

Aşağıda size Windows 7 ile sistem görüntüsünü alma ve yüklemenin nasıl olacağını basit bir kaç şemayla anlatmaya çalıştık. 

1) “Başlatı” tıklayın

2) Arama kutusuna Yedekleme yazın. Menüde en üstte Yedekleme ve Geri yükleme çıkar, onu tıklayın. Ya da Denetim Masası'ndan Yedekleme ve Geri yüklemeyi açın ve aşağıdaki rehberi takip edin.

Sürücüleriniz mutlaka güncel kullanın

Kullanacağınız tüm ek donanımın sürücülerinin güncel olmasına dikkat edin. Bu oyun zevkinizden, müzik dinleyip film izlemeye kadar zevkli bir tecrübe yaşamanız için almanız gereken bir önlem. Alıp ana kartınıza yerleştirdiğiniz her ürünü mutlaka güncelleyin. Böylelikle en son oyunları oynayabilir, daha kaliteli film seyredebilir ve müzik dinleyebilirsiniz.

Kritik noktaları tamamladınız. Bilgisayarınızı güle güle kullanın.

Bilgisayarınızın İçinde Ne Var? Dünden Bugüne Donanım ve Önemli İpuçları

Donanım Sürücülerimizi Neden Güncel Tutmalıyız?

Donanım Seçiminde Dikkat Edilecekler Nelerdir?


YORUMLAR