Yazılımı NVIDIA'yı Bir Adım Öne Taşıyor

NVIDIA, geçtiğimiz günlerde yeni ekranlar kartlarını duyurdu. Yeni nesil bu ekran kartları, birçok PC oyuncusunu olduğu gibi, bizleri de heyecanlandırmayı başardı.

Yazılımı NVIDIA'yı Bir Adım Öne Taşıyor

NVIDIA, geçtiğimiz günlerde yeni ekranlar kartlarını duyurdu. Yeni nesil bu ekran kartları, birçok PC oyuncusunu olduğu gibi, bizleri de heyecanlandırmayı başardı. 

Şirket, yakın zaman sonra piyasaya süreceği GTX 1080 modelinin 600 dolardan satacağını söylerken, 380 dolara satacağı GTX 1070 modelini ise haziran ayı itibariyle piyasaya süreceğini de açıkladı. 16nm mimarisi kullanılarak yapılan yeni ekran kartlarıyla birlikte bilgisayarlarımıza daha fazla güç kazandıracak olan NVIDIA, güçle birlikte daha az ısınma sorunu ve daha fazla grafik kalitesi de vaat ediyor. Daha kartlar çıkmadan yapılmaya başlanılan performans testlerinden alınan sonuçlar ise önümüzdeki günlerde oyunların nasıl görünebileceğine dair de bizlere az çok fikir veriyor.

Yeni kartların piyasaya çıkmasından önce ise NVIDIA, dönemsel olarak yaptığı toplantılardan bir tanesinde karlılık oranlarını da açıkladı. Yapılan açıklamada donanım üreticisinin kazandığı gelirler, yaptığı karı gördüğümüzde ise aklımızda tek bir soru uyandı: NVIDIA nasıl bu kadar başarılı?

Yazılım Donanımın Direği

Yeni oyunların yükselen grafikleri, yeni ekran kartlarıyla desteklendiğinde ortaya harikalar çıkabiliyor. Sadece NVIDIA kartlarıyla da değil; AMD’nin ürünleri de ortaya çok iyi işler koyuyor. Bunun en güncel örneği ise GTX 1080 ile çalıştırılan DOOM. O videoyu hemen aşağıdan görebilirsiniz.

Yine de modern oyunculukta sadece kartı takmak yetmiyor. Bu kartların ve üreticilerinin oyunculara birçok başka özellik sunması gerekiyor. Yüzlerce hatta binlerce lira harcadığınız kartlar için çok özel ayarlar yapmak isteyebileceğiniz gibi bu kart yazılımlarının sizlere video kaydetmekten, canlı yayın yapmaya kadar tercihler sunmasını da istiyorsunuz. Dahası kart yazılımlarını kullanarak, bu videoları düzenlemek dahi isteyebiliyorsunuz. Bunlar sadece bir ihtiyaçtan öte, bilgisayarınızın bütün gücünü kullanmaktan ileri gelen özellikler olarak karşımızda beliriyor. NVIDIA’nın ise bunu çok iyi kotardığı besbelli.

GeForce Experience, şirketin geliştirdiği ara yüze verdiği isim. Kartınızı yerleştirdikten sonra giriştiğiniz sürücü kurma işlemiyle birlikte otomatik olarak bilgisayarınıza yüklenen bu yazılım, öncelikle güncel sürümleri sizin için takip ediyor. Yapacağınız ayarlarla birlikte oynadığınız oyun için sisteminize en uygun ayarları da belirliyor. Ayrıca NVIDIA’nın diğer anahtar özellikleri için de merkez konumunda yer alıyor.

GeForce Experience’in en çılgın yanı ise çalışıyor olması. Yazılımı bilgisayarınıza yükledikten sonra vaat edilen her şeyi gerçekten yapabiliyorsunuz. Gerçekten bilgisayarınız donanımınıza göre optimize ediliyor ve en iyi sonuçları almaya başlıyorsunuz. Bunun için uzun uzadıya uğraş vermeniz de gerekmiyor: Sadece yazılımı kurup geçiyorsunuz.

Yazılımın en dikkat çeken özelliği ise GameStream. Bu özellikle birlikte bilgisayarınızdaki bir oyunu, bir başka cihaz üzerinden oynayabiliyorsunuz. Bir bilgisayardan diğerine yayın yapabildiğiniz gibi Shield üzerinden de rahatça görüntü alabiliyorsunuz. HDMI kablo ile televizyona bağlandığınızda ise doğrudan bağlantıya göre çok daha iyi görüntüleri de yine bu sayede alabiliyorsunuz.

Verimlilik

Bugünlerde herkes bir Youtube kanalı açmaya başladı. Bu kanallarda oyun videoları çekmek için başat işlerden bir tanesi bu oyunları kaydetmek. Bunun için piyasada tonlarca farklı yazılım var. Fakat GeForce Experience ile birlikte gelen Shadowplay, açık ara en iyi kayıt uygulamalarından bir tanesi. Canlı yayınlar yapmak için hala biraz daha zamanı olsa da Shadowplay’in performansı gerçekten sağlam. Yüksek kaliteli HD videoları, rahatlıkla bu yolla kaydedebildiğiniz gibi bu kayıt esnasında işlemciniz, diğer yazılımlara göre çok daha az kullanılıyor. Böylece daha yüksek performanslarda daha iyi oynanış videoları kaydedebiliyorsunuz.

En iyi tarafı ise kaydedilen bu videoların işlenmesinin de bir hayli kolay olması. Diğer kayıt uygulamalarından farklı olarak kullanılan NVENC codec’i, Adobe Premier gibi programlarda video işleme işini daha da kolaylaştırıyor. Render sürelerini de bir hayli kısalttığını görebilirsiniz.

NVIDIA, kullanıcılarının problemlerini de bu yolla anlayabilmiş şirketlerden. Bir donanım ürünü aldığınızda, hızından ve performansından dert etmemeniz gerekiyor. GTX 1080 ile amaçlanan olay ise bu. Kartı takmanızla birlikte sadece deneyime ve eğlenceye odaklanmanız gerekiyor. Aşağıdaki videoda da görebileceğiniz gibi NVIDIA’nın başkanı da benzer sözler sarf etmiş.

Sonuç olarak NVIDIA'nın satışlarda bu kadar önde olmasının sebeplerinden bir tanesi de iyi yazılım üretiyor olması. Donanımı ne kadar güçlü olursa olsun, bunu yeterli yazılımla desteklemediği zaman şirketin geriye düşeceğini çok iyi görmüşler. Sadece bununla da kalmayarak, günümüzün oyuncularının isteklerini de çok iyi analiz edebilmişler. Bir NVIDIA kartı aldığınızda kuracağınız tek bir yazılım, neredeyse bütün isteklerinizi sizin için karşılıyor. Bunun için de neredeyse hiçbir şey yapmanız gerekmiyor. Haliyle satın alım yaparken, göz önünde tutmanız gereken işlerin başında da yazılım geliyor.

Nvidia GTX 1080 ve AMD Radeon R9 Fury X Karşılaştırması

NVIDIA GeForce Experience Nedir, Nasıl Kullanılır?

YORUMLAR