Xbox ve PlayStation Kontrol Cihazları Android Üzerinde Nasıl Kullanılır?

Merhaba, Android işletim sistemine sahip akıllı telefon ve tabletlerinizde oyun oynamayı seviyor musunuz? Peki bu mobil cihazlarınızda Xbox veya PlayStation kontrol cihazınızı kullanarak oyun oynamaya ve oyun deneyiminizi bir adım öteye taşımaya ne dersi

Xbox ve PlayStation Kontrol Cihazları Android Üzerinde Nasıl Kullanılır?

Merhaba, Android işletim sistemine sahip akıllı telefon ve tabletlerinizde oyun oynamayı seviyor musunuz? Peki bu mobil cihazlarınızda Xbox veya PlayStation kontrol cihazınızı kullanarak oyun oynamaya ve oyun deneyiminizi bir adım öteye taşımaya ne dersiniz? Android cihazların dokunmatik ekranları ve dokunmatik kontrolleri genel olarak oyunlarda yeterli oluyor. Fakat kimi oyunlarda dokunmatik ekranların dezavantajını tecrübe edebiliyoruz. Özellikle nişan alma üzerine kurulu FPS oyunları, TPS oyunları ve yarış oyunları gibi oyun türleri dokunmatik ekran yerine harici gamepad kontrol cihazlarıyla daha kolay oynanabiliyor. Piyasada da  sınırlı sayıda Android gamepad seçeneğine sahibiz, bu seçenekleri temin etmek de güç olabiliyor. Ayrıca size ek masraf oluşturabiliyorlar.

İşte bu yazımızda eğer bir Xbox veya PlayStation sahibiyseniz ve bu oyun konsolunuzun mevcut kontrol cihazlarını Android cihazınız üzerinde kullanmak istiyorsanız bu işi nasıl gerçekleştirebileceğinizi anlatacağız.

Xbox veya PlayStation gamepadinizi Android cihazınız üzerinde kullanmak aslında çok da karmaşık bir süreç değil. Sadece belli adımları takip etmeniz gerekiyor. Bu adımları nasıl tamamlayacağınızı açıkladığımız resimli anlatımımıza başlamadan önce ihtiyacınız olan şeyleri listeleyelim:

- USB OTG özelliğini destekleyen bir Android telefon veya tablet:

- Xbox veya PlayStation kontrol cihazı (kablolu veya kablosuz):

- USB OTG - USB On the Go kablosu:

- Harici kontrol cihazlarını destekleyen Android oyunu

Biz bu yazımızda kablosuz Xbox 360 kontrol cihazımızı Android cihazımızla eşleştirdik ve bu yolla Dead Trigger 2'yi Android cihazımız üzerinde Xbox 360 kontrol cihazımızla oynadık. Fakat Xbox One kontrol cihazımızı maalesef Android cihazımızla eşleştiremedik. Bu durum Android sürümünüze ve Android cihaz modelinize göre değişebilir; bu nedenle yine de Xbox One kontrol cihazınızı Android cihazınızla eşleştirmeyi denemeyi tercih edebilirsiniz.

Anlatımımızı 2 başlık altında toplayacağız. İlk önce kablolu ve kablosuz Xbox 360 kontrol cihazları ile kablolu PlayStation 4 kontrol cihazınızı Android cihazınızla nasıl eşleştireceğinize bir göz atalım:

Xbox 360 Kontrol Cihazlarını ve Kablolu PlayStation 4 Kontrol Cihazını Android Cihazınızla Eşleştirme

Xbox 360 kontrol cihazınızı ya da kablolu PlayStation 4 cihazınızı kolayca Android cihazınıza tanıtabilmeniz mümkün. Eğer Android 4.0 veya daha üst versiyona sahip bir Android cihaz sahibiyseniz bu iş için genellikle herhangi bir ayar yapmanıza gerek kalmıyor. Çoğu Android cihaz root yapmanızı gerektirmeden otomatik olarak kontrol cihazınızı tanıyabilmekte; fakat istisnalar da ortaya çıkabiliyor. Yani Xbox 360 veya PlayStation 4 kontrol cihazınızın Android cihazınız üzerinde çalışacağını yüzde yüz garanti edemiyoruz.

PlayStation 4 kontrol cihazınızı dilerseniz kablosunu kullanarak kolayca Android cihazınıza bağlayabilirsiniz. Fakat bu kontrol cihazını kablosuz olarak kullanmak isterseniz küçük bir ayar yapmanız gerekiyor; bunu da yazımızın bir sonraki bölümünde anlatacağız.

Kontrol cihazınızı Android cihazınızla eşleştirebilmek için ilk önce USB OTG kablonuzu Android cihazınıza bağlayın. Bu kablo çok uygun fiyatlarla temin edilebiliyor. USB OTG kablolarını internet üzerinden veya teknoloji mağazalarından temin edebilmeniz mümkün.

USB OTG kablonuzu Android cihazınıza bağladıktan sonra PlayStation 4 veya Xbox 360 kontrol cihazınızın USB kablosunu USB OTG kablonuzun dişi ucuna bağlayın. Eğer kablosuz bir Xbox 360 kontrol cihazınıza sahipseniz bu kontrol cihazının kablosuz adaptörünü USB OTG kablonuza bağlayın. Xbox 360 kontrol cihazınızı Android cihazınızda kablosuz olarak kullanmak isterseniz bu kontrol cihazının kablosuz adaptörünü harici olarak atın alabilirsiniz; fakat bu adaptörleri temin etmek güç olabiliyor. Bu nedenle internette bir süre araştırma yapmak isteyebilirsiniz.

Kontrol cihazınızı USB OTG kablonuz aracılığıyla Android cihazınıza bağladığınızda Android cihazınız otomatik olarak onu tanıyacaktır. Kontrol cihazınız Android cihazınızla eşleştiğinde ana ekranda analog yön çubuğunuzla yönlendirme yapabiliyorsunuz. Yani eşleşmenin başarılı olup olmadığını bu yolla kontrol edebilirsiniz.

Xbox 360 veya PlayStation 4 kontrol cihazınızı eşleştirdikten sonra bu tür harici kontrol cihazlarını destekleyen oyununuzu çalıştırın. Oyuna bağlı olarak değişmekle birlikte oyun içerisinden kontrol cihazınızı etkinleştirmeniz veya kontrolleri ayarlamanız gerekebilir. Örnek olarak; biz Dead Trigger 2 oynarken kontrolleri ayarlar bölümü altından sıfırdan yapılandırmak zorunda kaldık:

Kablosuz PlayStation 4 Kontrol Cihazını Android Cihazla Eşleştirme

Dualshock 4 kontrol cihazınızı Android cihazınız üzerinde kullanabilmek için iki cihazı bluetooth üzerinden eşleştirmeniz gerekiyor. İlk olarak Android cihazınızın bluetooth özelliğini açın. Sonrasında ise PlayStation 4 kontrol cihazınız üzerindeki home ve share tuşlarına aynı anda basın ve bir süre parmağınız basılı şekilde bekleyin:

Dualshock 4 kontrol cihazınızın ışığı yanıp sönene kadar parmaklarınızı basılı tutmaya devam edin:

Dualshock 4 kontrol cihazınızdan ışık aldıktan sonra Android cihazınızın bluetooth menüsüne girerek kontrol cihazınızı listelenen cihazlar arasında bulun ve eşleştirin. Artık kontrol cihazınızı Android cihazınız üzerinde kullanmaya başlayabilirsiniz. Oynayacağınız oyunda kontrol cihazı desteğini açmayı ve kontrolleri yapılandırmayı unutmayın. İyi eğlenceler!

Gamepad İle Bilgisayarda Oyun Oynamak

YORUMLAR