Xbox Konsollarına Dair Bilmediğimiz 13 İlginç Bilgi

Oyuncuların göz bebeği Xbox hakkında ortaya çıkan ilginç bilgileri derledik. İşte o bilgiler:

Xbox Konsollarına Dair Bilmediğimiz 13 İlginç Bilgi

Farklı farklı birçok konsolun arasından sıyrılıp, bugünlere kadar gelmeyi başaran Xbox, tarihinde oldukça ilginç bilgilere de yer veriyor. İlk kez Bill Gates'in ellerinde tanıtıldıktan sonra milyonlarca satış yapan ve hala Xbox One ile oyuncuların ellerinden düşmeyen konsollar, yapımcısından renk seçimine kadar çok farklı gizemler barındırıyor. Bu yazımızda da bugüne kadar daha önce duymamış olabileceğiniz Xbox bilgilerini bir araya getirdik.

 

İlk olarak 15 Kasım 2001'de Amerika'da tanıtılan Xbox, üzerinden geçen neredeyse 15 senelik zaman sarfında iki farklı konsolla daha karşımıza çıktı. Xbox 360 ile inanılmaz bir kitleye ulaşan Xbox, Xbox One ile yeni nesilde de savaşmaya devam ediyor. Yakın zaman sonra Xbox One'a, şimdilik Xbox Scorpio ismiyle anılan bir kardeş daha gelecek. Haliyle konsolun çok çok uzun bir geçmişi olduğunu söyleyebiliriz. Yakın bir zaman önce Blackley, Moore ve Spencer'ın yani Xbox markasının üç baba isminin katıldığı bir radyo programında ise konsolun tarihine dair hiç bilmediğimiz bilgiler verildi. O program verilen ve daha başka yerlerde yayınlanan ilginç bilgiler ise şöyle:

1- EA Gerçek Olduğuna İnanmadı

Yeni konsollar son kullanıcıya tanıtılmadan çok önce, yapımcı şirketlere gönderiliyor. Böylece konsolun çıktığı gün, konsol üzerinde oynanabilecek onlarca oyun bulmak mümkün oluyor. Electronic Arts da Microsoft'tan gelen böyle bir bilgiye inanmamış ve Microsoft yetkililerinden bir tanesinin yanına giderek, gerçekten Xbox isimli ve yetişkinlere yönelik bir konsol yapıp yapmadıklarını sormuş.

2- Halo Mac'e Özel Olacaktı

Xbox'a özel oyunlar arasında en özel olanı kuşkusuz Halo serisi. FPS oyunları arasında en sevilenlerden bir tanesi olan ve milyonlarca oyuncunun Xbox'ı seçmesini sağlayan Halo oyunlarının ilki, Bungie tarafından Mac bilgisayarlara özel olarak tasarlanmış. Hatta 2001 yılında Xbox geliştirilirken, konsolun baş tasarımcısı Seamus Blackley, Halo'nun çok tutacak bir oyun olduğunu bile düşünmemiş, sonrasında karar değiştiren Microsoft, Bungie'yi satın alarak, Halo'yu Xbox'a özel yapmayı başarmış.

3- Hard Disk Kavga Çıkarmış

İlk konsolun geliştirilmesi sırasında Microsoft ile sürekli görüş alışverişinde bulunan Seamus Blackley, kendisinin karar kıldığı hard diskin konsoldan çıkarılması halinde istifa edeceğine dair tehdit etmiş. Ayrıca Duke isimli ilk kontrolör hakkında sızlanmama sözü vererek de hard diski konsolun içinde tutmayı başarmış.

4- Duke'un Devasa Boyutunun Sebebi

İlk Xbox'ın devasa kontrolörünün sebebi Seamus Blackley'in bacanağı, daha doğrusu kolu tasarlaması için bacanağının elektronik şirketiyle anlaşan Blackley, istedikleri her şeyi bir devre kartına koyduklarında, ortaya yemek tabağı büyüklüğünde bir kolun ortaya çıktığını söylemiş. Sonrasında bunu küçülte küçülte ele gelecek boyuta indirmişler; ancak kol hala çok büyük kalmış.

5- Blackley Duke'dan Kurtulmak İçin Kampanya Yapmış

Duke kontrolöründen hiç haz etmeyen Blackley, kolun değiştirilmesi ya da küçültülmesi için gizlice bir kampanya da yürütmüş. Bunun için Japon oyun geliştiricilerinden gelen şikayet maillerini bir Excel dosyasına kayıt eden yapımcı, daha sonra bunu üst yönetime de sunmuş.

6- Capcom'dan Büyük Çıkış

Duke için gizli kampanyasını yüz yüze de sürdüren Seamus Blackley, bunun için Capcom'un kapsını çalmış. Capcom'dan daha küçük bir kontrolör yapılmasını istemeleri için ricada bulunduğu sırada, Capcom yetkilileri ona Steel Battalion için üretilmesini istedikleri 40 tuşlu masa büyüklüğünde bir cihaz göstermişler. Hatta Steel Battalion için geliştirilen bu kontrolör, yapımcılar arasında dalga konusu da olmuş. Misafirler Peter Moore'un ofisine geldiklerinde ve oturacak yer bulamadıklarında, Steel Battalion kolunun kutusuna oturuyorlarmış.

7- B Planı

Microsoft'un E3 sunumları sırasında gösterilen oyunlar büyük oranda canlı olarak oynanıyor. Buna rağmen E3 sahnesinde fazlaca gördüğümüz hatalardan korunmak isteyen Microsoft, her zaman bir B planını devrede tutuyormuş. Eğer sahnede işler iyi gitmese, onlarla aynı anda oyunu oynayabilecek ve sunumu devam ettirebilecek bir grup sahne arkasında hazır bulunuyormuş. Hatta ilk duyurunun yapılacağı sırada, "Black Arrow" ismi verilen bu ekip, sahnenin tam altın kalmak durumunda kalmış ve olayları kafalarını tam olarak yukarıya kaldırarak izlemek durumunda kalmışlar. 

8- Son Anda Yapılan İşlemci Değişikliği

2001 yapılacak ilk duyurudan sadece iki gün önceye kadar Xbox AMD işlemcisi kullanıyormuş. AMD yetkilileri de bu muhteşem AMD işlemcili konsolu görmek için ön sıradan yerlerini ayırtmışlar; ama konsolun işlemcisi sunumdan iki gün önce değiştiği için hayatlarının şokunu yaşamışlar.

9- Peter Moore'un Dövmesi Gerçekmiş

Halo 2'nin çıkacağı günü sahnede açıklamakla görevli olan Peter Moore, bunu tarihi koluna dövme yaparak göstermek istemiş. Hatta E3 sırasında yukarıda da gördüğünüz gibi gerçekten tarihi t-shirtünü sıyırarak açıklamış. Moore'un hala dövmenin gerçek olduğunu iddia ettiği söyleniyor.

10- Tanıtım İçin Milyar Dolarlar

Xbox 360'ın tanıtımı için ellerinde birkaç milyar dolarlık bütçe olan Peter Moore ve yardımcıları, çalışanlarına bu parayı harcayabileceklerini daha iyi anlatmak için çok farklı bir yöntem seçmişler. Yönetici Robbie Bach çalışanlarına çok paraları olduğunu göstermek için üzerinde Peter Moore'un olduğu 1 dolarlık banknotlardan 100 milyon adet bastırmış ve bunları odalara saçmış. Daha ne yapsın...

11- Sony'den Kaçarken Nintendo'ya Tutulmuşlar

Xbox 360 ve Playstation 3'ün duyurulacağı sırada Xbox ofisinde çalışanlar, Sony'nin neler yapabileceğini ve Xbox'ı nasıl yenebileceğini konuşuyorlarmış. Hatta Peter Moore, Ken Kutaragi rolüne girerek, bir konuşma bile yapmış. Fakat Xbox takımı Nintendo'yu göz ardı ederek büyük bir hata yaptıklarını çok sonra fark etmişler. Çünkü Nintendo Wii, hem PS3'ü hem de Xbox 360'ı tokatlamayı başarmış.

12- Steve Ballmer'ın Bir Saniyede Milyar Dolar Harcaması

Xbox 360 ilk çıktığında, ana kartının dizaynın yaşanan bir sıkıntı dolasıyla kırmızı ışık sorunu yaşıyordu. Grafik işlemcisinin ana kartın bir kısmını eritmesi sebebiyle konsol kırmızı ışık veriyordu ve Xbox 360'ınızı bir daha açmanız mümkün olmuyordu. Yaşanan bu problemden sonra Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer'ın yanına giden Peter Moore, kırmızı ışık sorunu yaşayan konsolları geri çekmeleri gerektiğini ve bunun 1.15 milyar dolarlık bir maaliyeti olduğunu söylemiş. Ballmer ise bir saniye bile düşünmeden bunu onaylamış.

13- Xbox'ın İsmi Nereden Geldi?

Microsoft'un sunduğu görüntü işleme yazılımlarından bir tanesi olan DiretX, aslında konsola da ismini verecekmiş. Konsol için ilk düşünülen isimlerden bir tanesi DirectXbox imiş! Neyseki bunu yapmamışlar.

YORUMLAR