Windows'ta Kayıt Defteri Yedekleme ve Geri Yükleme İşlemleri

Windows'un Kayıt Defteri üzerinde yapılan değişiklikler sonrasında karşılaşabileceğiniz problemlere karşı çözüm yollarını anlattık.

Windows'ta Kayıt Defteri Yedekleme ve Geri Yükleme İşlemleri

Windows’a kurulan yazılımların kritik verilerinin saklandığı kayıt defterini temizlemek, Windows’un daha hızlı ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olabilir. Bu işlemi yaparken yapacağınız bir hata ise başınıza iş açabilir. Bu durumda Kayıt Defteri’nin yedeğini bulundurmak çok önemli. Bu rehber yazımızda Kayıt Defteri temizliğinden bahsetmek yerine, temizlik işlemi yaparken ters giden bir durumla karşılaşmanız durumunda sizi kurtaracak olan yedek alma ve yükleme işlemlerini anlatacağız.

Kayıt Defteri, bilgisayarınıza ait tüm verileri kaydeden bir veri tabanıdır. Kayıt Defteri sayesinde bilgisayarınız hangi yazılımın nerede kurulu olduğunu, ne işe yaradığını bilir ve bilgisayarınızın düzenli çalışmasını sağlar. Kayıt Defteri’nin içinde sistem donanımları, kurulu yazılımlar ve sürücüler, sistem ayarları ve profil bilgileri gibi detaylar yer almaktadır.

Windows işletim sisteminin düzgün çalışması tamamen kayıt defterine bağlıdır diyebiliriz. Bir yazılımı çalıştırmak istediğinizde ya da yeni bir yazılım kurmak istediğinizde gerekli veriler ve bunun dışındaki birçok bilgi Kayıt Defteri’nden alınmaktadır. Kayıt defterinde yer alan bazı hatalı bilgiler, bilgisayarı çalışamaz duruma getirmiyor ancak, ufak tefek bazı sorunlara neden olabiliyor. Kayıt Defteri’ndeki hataların sebeplerini şu başlıklar altında toplayabiliriz; kaldırılan yazılımların kalıntıları, çift kayıtlar, bölünen kayıtlar, sistem kapanış hataları ve zararlı yazılımlar.

Kayıt Defteri Yedek Alma İşlemi

Küçük sorunlar için kayıt defterini kurcalamaya gerek yok ancak bazı büyük sorunlar için bu zorunluluk haline gelebilir. Bu veri tabanına müdahale etmeden önce önlem almak her zaman yararlı olacaktır. İsterseniz yedek alma nasıl yapılır inceleyelim.

Windows tuşu+R tuşlarına basarak açacağınız Çalıştır konsoluna regedit yazıp enter tuşuna basın.
Açılan pencerede Dosya > Ver seçeğine tıklayın ve bu dosyaya hatırlayacağınız bir isim verip, kolay ulaşabileceğiniz bir klasöre kaydedin.

Kayıt Defteri Yedeğini Geri Yüklemek

Aldığınız yedeği geri yükleme işlemi çok basit bir işlem. Çalıştır konsoluna regedit yazarak ulaştığınız Kayıt Defteri penceresinde Dosya > Al seçeneğiyle geri yükleyebilirsiniz.

Bilgisayarınız bununla ilgili bir hata sonrasında açılmıyorsa; Windows’u Güvenli Mod’da başlatabilirsiniz.

Windows 7’de: Açılış esnasında F8’e basarak başlatabilirsiniz.

Windows 8/8.1’de: Yeniden başlat seçeneğine tıklarken Shift tuşuna bastıktan sonra çıkan menüden, Sorun Çözme > Gelişmiş Seçenekler > Başlangıç Ayarları adımlarını izleyebilirsiniz.

Normal şartlarda bu işlemler ile kayıt defteri yedeğinizi geri yükleyebilirsiniz. Ancak ihtimalleri de göz önünde bulundurmak gerek. Geri yükleme işlemlerini yukarıda anlattığımız şekilde gerçekleştiremediyseniz komut satırı üzerinden yüklemeniz gerekebilir. Bu işlemler hakkında bilginiz yoksa ve kendinize güvenmiyorsanız işi bir uzmanına bırakmanızı tavsiye ederiz.

İşlemi başlatmak için orijinal Windows CD’sini kullanmanız gerekecek. Windows CD’siyle bilgisayarınızı başlattıktan sonra Onar seçeneğine tıklayın. Bunun ardından Komut Satırını açın ve sırayla şu komutları girin:

Dir C:\Win*

Cd /d C:\windows\system32\config

Xcopy *.* C:\Yedek\

Cd Yedek

Dir

Bu işlemden sonra Yedek klasöründeki kayıt defteri yedeklerinden, sorunla karşılaştığınız tarihten önce olan yedeği bulmanız gerekiyor. Sonrasında şu komutları yazın:

Copy /y software …

Copy /y system …

Copy /y sam …

Bu adımlardan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz. Kayıt defteri’nin yedeğini başarıyla yüklediniz.

Not: Komut satırına yazacağınız kodlar arasında belirtmemiz gereken bir nokta var. C:\Yedek\ olarak yazdığımız kısım, kayıt defteri yedeğinin C diskindeki Yedek klasöründe olduğunu varsayarak yazılmıştır. Bu kısmı kendinize göre değiştirebilirsiniz.

Windows 10 'Başlat' Menüsü Yenilikleri ve Kullanım Kılavuzu

YORUMLAR