Windows Bilgisayarınızı Daha Hızlı Kapatmanın 10 Yolu

Windows işletim sistemli bilgisayarlarınızı kolayca kapatmak için hazırladığımız rehber yazıyı takip edebilirsiniz.

Windows Bilgisayarınızı Daha Hızlı Kapatmanın 10 Yolu

Windows 8 ve 8.1 ile birlikte kullanıcıların önceki Windows sürümlerinde alışık oldukları kapatma yöntemlerinin de biraz değişiklik gösterdiği aşikar. Zira bu yeni sürümlerle birlikte maalesef Başlat menüsü ortadan kaldırıldı ve ilk kez yeni Windows sürümlerini kullananlar kapatma butonlarını bulmakta zorlanabiliyorlar.

Fakat Windows'unuzu kapatma butonlarına ulaşabilseniz bile bunu gerçekleştirmek için her zaman daha kolay ve basit yöntemler de bulunuyor. Sizler için sıraladığımız 10 yöntem sayesinde bilgisayarınızı nasıl kapatabileceğinizi görebilir ve kapanma sürecini daha da hızlandırabilirsiniz.

Alt + Ctrl + Del Yöntemi ile Kapatma

Windows'umuzu kapatabilmek için kullanabileceğimiz yöntemlerden ilki klavyemizden Alt + Ctrl + Del butonlarına beraberce basmak ve daha sonra karşımıza çıkan ekrandan güç butonuna tıklamak. Burada bilgisayarı kapatmak ya da yeniden başlatmak için gereken seçenekler yer alıyor.

Alt + F4 Yöntemi ile Kapatma

Bu yöntemimizde ise ilk olarak masaüstümüze bir defa tıklamamız gerekiyor. Masaüstüne tıkladığınızdan emin olmadan devam etmeyin zira aksi taktirde mevcut olan programlarınızdan birisinin kapanmasına sebep olabilirsiniz. Masaüstünde klavyeden Alt + F4 tuşlarına beraber basarsanız gerekli kapatma menüsüne kolayca ulaşabilir ve orada bulunan seçeneklerden faydalanabilirsiniz.

Güç Planı ile Kapatma

Bilhassa Laptop kullananların beğeneceğine inandığım bu yöntem, bilgisayarınızın kapağını kapatır kapatmaz bilgisayarın da kapanmasını sağlayacaktır. Bunu sağlamak için ilk olarak Başlat ekranını açıyoruz ve ardından klavyemizden "Güç Seçenekleri" yazıyoruz. Bu noktada arama sonuçlarında Güç Seçenekleri ikonu karşımıza çıkacaktır ve tıklayarak aşağıdaki ekranın açılmasını sağlıyoruz.

Yeni açılan seçenekler ekranında yer alan "Kapak kapatıldığında yapılacakları seçin" bağlantısına da tıklıyor ve böylece gelişmiş seçeneklere geçiş yapıyoruz. Bu ekranda bilgisayarınızın fişe takılıyken ya da pil kullanırken kapağı kapatıldığında nasıl davranacağını belirleyebiliyorsunuz. "Kapat" seçeneğini kullanarak kapak kapanır kapanmaz bilgisayarın da beraberinde kapanmasını sağlayabilirsiniz.

"Değişiklikleri kaydet" butonu ile bu aşamayı da kaydedebilir ve ayarlarınızın aktif hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Kayıt Defteri Düzenlemesi

Kayıt defterinde yer alan bir düzenleme ile Windows'un kapatılmaya zorlanması gereken programlar konusunda ne kadar hızlı davranması gerektiğini belirleyebiliyorsunuz. Böylece uzun sürelerle programların beklenmesi yerine kapanamayan programların hemen tespit edilmesini sağlayabilirsiniz.

Bunu sağlamak için ilk olarak klavyemizden Windows tuşu + R butonuna basıyoruz. Karşımıza çıkan çalıştır ekranında "regedit" yazıyor ve daha sonra "Tamam" butonuna basarak devam ediyoruz. Bu sayede Windows'un kayıt defteri düzenleyicisi uygulamasına geçiş yaptık.

Kayıt defteri düzenleyicisinin sol panelinde şu basamakları takip ediyoruz:

HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > Control

Control basamağına tıkladığımızda sağ panelde yeni veriler yer alacaktır. Bu veriler içerisinden "WaitToKillServiceTimeout"un üzerine çift tıklıyor ve "Değer Verisi" bölümüne "2000" giriyoruz. Daha sonra Tamam butonuna da tıklayabilir ve düzenleyiciyi kapatabilirsiniz.

Kapatma Kısayolu Oluşturma

Windows masaüstünüzde bilgisayarınızı kapatmak için bir kısayol olmasına ne dersiniz? Bunu gerçekleştirmek için masaüstüne hemen sağ tıklıyor ve ardından "Yeni" menüsünden "Kısayol"u seçiyoruz. Kısayol oluşturma menüsünde bulunan öğenin konumu bilgisini şu şekilde tırnaksız olarak giriyoruz:

"shutdown.exe /s /t0"

Daha sonra "İleri" butonuna basıyor, kısayolumuza bir ad veriyor ve işlemleri tamamlıyoruz. Dilerseniz kısayol özelliklerinden kısayolunuz için bir ikon dahi belirleyebilirsiniz.

Çalıştır Yoluyla Kapatma

Çalıştır aracını kullanarak bilgisayarınızı kapatmak için tek yapmanız gereken klavyenizin Windows tuşu + R butonlarına birlikte basmak ve çalıştır penceresini açmak. Bu pencerede "shutdown.exe /s /t0 /f" yazdıktan sonra "Tamam" butonuna basarsanız bilgisayarınız sorunsuzca kapanacaktır.

Burada yer alan /s parimetresini /r olarak değiştirirseniz bilgisayarınızı kapatmak yerine yeniden başlatabilirsiniz. Ayrıca /t0 değerinde 0 yerine gireceğiniz herhangi bir rakam o kadar saniye sonra bilgisayarın kapatılmasını sağlayacaktır.

Windows 8.1'deki Kolay Kapatma

Windows 8.1 kullanıcıları Windows 8'e göre biraz daha şanslılar. Zira bu işletim sisteminde direkt olarak Başlat ekranına girdiğinizde hemen sağ üstteki profil bilginizin yanında bilgisayarı kapatmak için gerekli seçenekler yer alıyor.

Yine Windows 8.1'in sol alt kısmında yer alan başlat butonuna sağ tıklayarak "Kapatın veya oturumu kapatın" menüsüne ulaşabilir, böylece güç seçeneklerine en hızlı yoldan erişim sağlayabilirsiniz.

Klasik Yöntem

Windows 8 ilk olarak yayınlandığında varolan klasik kapatma yöntemi ise her ihtimale karşın aklınızda bulunsun. Bu yönteme ulaşmak için faremizi ekranın sağ kısmına getiriyor ve çıkan menüden "Ayarlar" seçeneğine tıklıyoruz.

Bu menünün alt orta kısmında bir güç butonu bulunuyor ve bu butona tıklayarak yine güç seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Biraz uzun bir yöntem olduğu için ne kadar kullanışlı olduğunu belirlemek size kalmış.

Bonus: Bilgisayar Kapatma Programları

Bunların hiçbiriyle uğraşmak istemiyorsanız bilgisayarınızı kapatmanızı sağlayabilecek ve çeşitli zamanlama gibi yan özellikler de içeren programları kullanabilirsiniz. Bu programlardan bir kaç tanesini sizler için aşağıdaki bağlantılarla indirmeye sunuyoruz.





YORUMLAR