Windows 8'i Hızlandıracak İpuçları

Bu makalede, Windows 8'i daha hızlı ve etkin kullanabilmeniz için faydalı ipuçlarını bulabilirsiniz.

Windows 8'i Hızlandıracak İpuçları

Windows 8, hiç şüphesiz Windows 7’den daha hızlı çalışan bir işletim sistemi. Ancak birkaç ince ayar ve çeşitli ipuçlarıyla daha da hızlandırmak mümkün. Bu makalede, Windows 8’i daha performanslı kullanabileceğiniz araçlar, ince ayarlar ve ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.

Grafik Sürücülerini Güncelleyin

Windows’un ince ayarlarını yapmaya grafik sürücüsünden başlayabilirsiniz. Nvidia ve AMD grafik kartı sürücülerini uzun zamandır güncellemediyseniz, bir an önce güncel sürümleri yüklemelisiniz.

Hızlı Başlatma

Windows’un yavaş açıldığından şikayet ediyorsanız, Windows’un sunduğu Hızlı Başlatma seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu ayar için, Denetim Masası’ndan Güç Seçenekleri’ne girin ve sol tarafta bulunan "Uyanırken parola gerektir" kısmına tıklayın. Burada yer alan Hızlı Başlatma seçeneğinin aktif olduğundan emin olun.

Varsayılan Programlar

Birçok dosya, Windows 8 ile birlikte gelen modern arayüz uygulamalarıyla açılıyor. Bu da modern arayüzle masaüstü arasında sürekli gidip gelmenize neden oluyor. Mesela fotoğraf dosyaları, Windows 8’deki Fotoğraf Görüntüleyici’yle açılıyor. Dosya türlerini klasik programlarla değiştirmek için; farenizi ekranın sağ üst kısmına götürün ve sağda açılan menüdeki Ara kısmına “Varsayılan Programlar” yazın ve çalıştırın. “Varsayılan programlarınızı ayarlayın” seçeğine tıklayarak, menüde yer alan uygulamaları, dosya türleriyle varsayılan olarak ilişkilendirebilirsiniz.

Windows Mağazası’ndaki Tüm Uygulamalar

Mağazada yer alan ve sadece bulunduğunuz ülkeye özel uygulamalardan daha fazlasını görmek istiyorsanız, çok küçük bir ayar değiştirmeniz gerekiyor. Windows Store ayarlarına girin ve “Tercih ettiğim dillerdeki uygulamaları kolaylaştır” seçeneğini “Hayır” olarak değiştirin.

Silme Onayı

Windows 8’de, dosyayı sil dediğinizde varsayılan olarak direkt Geri Dönüşüm Kutusu’na gönderiyor. Dosyaları silmeden önce onay kutucuğu görüntülensin istiyorsanız, Geri Dönüşüm Kutusu’na sağ tıklayın ve Özellikler’e girin. Bu pencereden de “Silme Onay Kutusunu Göster”e tıkladığınızda, eskiden olduğu gibi silmeden önce onay isteyecektir.

Kilit Ekranını Kaldırın

Bilgisayarınız dokunmatik ekrana sahip değilse, kilit ekranı pek de bir işe yaramıyor. Bu ekranı kaldırmak için: Çalıştır’a “gpedit.msc” yazın ve Enter tuşuna basın. Bilgisayar Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Denetim Masası > Kişiselleştirme adımlarını izleyin ve sağ taraftaki “Kilit Ekranını Görüntüle” seçeneğine çift tıklayın. Ardından “Devre dışı bırakıldı” kutucuğunu işaretleyerek değişikliği kaydedin.

Başlangıç Programlarını Düzenleyin

Bilgisayarın hızlı başlaması için başlangıçtaki işe yaramayan programları kaldırmanız önemlidir. Bu işlemi Görev Yöneticisi’ndeki Başlangıç sekmesinden düzenleyebilirsiniz. Sistem açılışında otomatik olarak başlayan programları sağ tıklayarak devre dışı bırakabilirsiniz.

Köşelerdeki Menüleri Kapatın

Windows 8’in Charms çubuğunu ve sol köşedeki uygulama geçiş ekranını devre dışı bırakabilirsiniz. Bunun için: Kayıt Defterini çalıştırın ve HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Immersive Shell adımlarını izleyin ve EdgeUI adında yeni bir anahtar oluşturun.

Oluşturduğunuz anahtara tıklayın ve sağ tarafta, DisableTLcorner adında yeni bir DWORD değeri oluşuturun ve değer verisi olarak “1” girin. Bu anahtar, ekranın sol üst köşesindeki menüyü devre dışı bırakacaktır.

Aynı ekranda DisableCharmsHint adında yeni bir DWORD değeri daha oluşturun ve değer verisi olarak “1” girin. Bu da farenizi sağ üst köşeye götürdüğünüzde açılan Charms çubuğunu devre dışı bırakacaktır.

Kullanıcı Parola Girişini Kapatın

Windows’ta oturum açarken parola girişini kaldırıp, daha hızlı hareket etmek istiyorsanız: Çalıştır’a “netplwiz” yazıp Enter tuşuna basın ve “Kullanıcı bu bilgisayarı kullanmak için bir ad ve parola girmelidir” kutucuğundaki işareti kaldırabilirsiniz.

Windows’u Hızlı Kapatın

Bilgisayarınızı kapatmak için menüler arasında dolaşmak istemiyorsanız, bunun en kolay yolu masaüstündeyken ALT+F4 tuşlarını kullanmak olacaktır.

Başlat Düğmesini Geri Getirin

Windows 8 ile birlikte Başlat menüsü de tarihe karıştı. Windows 8.1 ile gelen Başlat düğmesi de sadece Metro arayüzüne gidip gelmek için oluşturulmuş. Başlat menüsünün yokluğuna alışamadıysanız, çeşitli uygulamalarla onu geri getirebilirsiniz.


Canlı Kutucukları Kapatın

Giriş ekranında bulunan canlı kutucuklar, daha fazla veri tüketmenize neden olabilir. Bunları isteğinize göre açıp kapatabilirsiniz. Bunun için, giriş ekranında bulunan uygulamalara sağ tıklayın ve Canlı Kutucuğu Aç/Kapat seçeneğini kullanın.

Bu makalede anlattığımız yöntemler, Windows’u daha hızlı ve etkin kullanabilmeniz açısından önemli bilgiler içermektedir. Biz de bu yöntemleri kendi bilgisayarımızda uyguladık ve sizlere aktarıyoruz. Sizin de konuyla alakalı önerileriniz varsa, bunları yorum kısmından ulaştırabilirsiniz.

Apple iPhone 6 Lansmanı Tamindir Canlı Yayını

YORUMLAR