Windows 8 Mavi Ekran Verince Yapılması Gerekenler

Windows 8'de mavi ekran sorunu veya uygulamaların çökmesi çoğu kez hatalı donanımlardan, üçüncü parti yazılımlardan ve hatalı sürücülerden meydana geliyor. Bu yazıda bilgisayarınızdaki sorunun nereden kaynaklandığını anlayacaksınız.

Windows 8 Mavi Ekran Verince Yapılması Gerekenler

Windows 98'in canlı tanıtımında Bill Gates'in bile yaşadığı mavi ekran sorunu elbette günümüz işletim sistemi olan Windows 8'de daha az rastlanır oldu. Ve Windows 8'de meydana gelen mavi ekran sorunu veya uygulamaların çökmesi -inanın- çoğu kez hatalı donanımlardan meydana geliyor. Bununla birlikte üçüncü parti yazılımlar ve hatalı sürücüler de bu problemin baş aktörü. Bu yazıdan elde edebileceğiniz çıkarım, bilgisayarınızda sorunun nereden kaynaklandığını anlamak.


PROBLEMİ ANLAMAK ÇÖZMENİN YARISIDIR

Windows 8
'in mavi ekranı bir eski işletim sistemlerine oranla olabildiğince sadeleşmiş ve sizi anlaşılması güç bir kelime yığınından arındırıyor. Bizim için en önemli metin olan hata bildirimi ise olması gerektiği gibi yerinde duruyor. İşte tam da bu bildiri, Windows 8'in tuhaf davranışını anlamanızı sağlayacak bilgiyi ihtiva ediyor. Hatta ve hatta mesajını kağıda, kaleme veya aklınıza yazmak burada çok önemli.

Windows 8'in otomatik ayarları hatanın üstünü mü örtmeye çalışıyor bilinmez, ama siz ayarları değiştirmediğiniz vakit bilgisayarınız hızlı bir yeniden başlama işlemine girişmeye kalkacaktır. Bu sebepten ötürü siz etrafta kağıt kalem bulacağım diye evin altını üstüne getirirken hata bildiriminin artık ekranda olmadığını farkedeceksiniz. Peki, her daim mavi ekran hatası oluşacak diye Windows 8'in önünde kağıt kalemle bekleyen komandolar gibi mi yaşamalıyız? Tabii ki hayır!

Windows 8, yeniden başlamış olsa da yaşanan mavi ekran sorununu belirten veri kaydedilmiş oluyor. Fakat standart olarak sunulan Windows 8 araçları bu sorunları tekrar görüntülemek konusunda marifetli sayılmazlar. Bu işlemi daha verimli kılacak bir araç kullanmak istiyorsanız BlueScreenView benim özellikle tavsiye ettiğim bir program.

Bu programda dikkat etmeniz gereken şey "Bug Check String" isimli başlığın altında yazan bildirimler. Olur da programı açtığınızda karşınıza bir mavi ekran uyarısının kaydı bile çıkmıyorsa Windows 8, üstüne düşen kaydetme görevini yapmamış demektir. Bunu değiştirmek için yapmanız gereken şeyleri size adım adım açıklayacağım.

Windows 8'i türkçe kullananların zorlanmaması adına, yukarda 1 numaralı adım olarak işaretlediğim kısmı "Denetim Masası\Tüm Denetim Masası Öğeleri\Sistem" olarak kabul etmeleri gerekiyor. Buradan 2'nci adıma geçmek için ekranın solunda yer alan "Gelişmiş Sistem Ayarları" kısmını tıklarsanız ufak bir pencere açılacaktır.

Açılan pencerede 3'üncü aşamaya ulaşabilmeniz için "Başlangıç ve Kurtarma" seçeneği altındaki "Ayarlar" butonuna tıklamalısınız. Bundan sonra yeniden bir pencere açılacak ama endişe etmeyin, bu son!

Bu penceredeki işlemleri sırasıyla ayarladığımızda güzel şeyler olacak, ama önce yapılması gerekenlerden bahsedeyim. 4'üncü aşamada gösterdiğim "Otomatik olarak yeniden başlatma" kısmını etkisiz hale getirmenizi öneriyorum. Hemen ardından 5 numarada "Otomatik bellek dökümü" seçili olmalı. Ardından "Tamam" butonuna tıklayın ve onaylayın.

Böylece mavi ekran ile karşılaştığınızda Windows 8 yeniden başlama işlemini durduracak ve siz acelet etmek zorunda kalmadan hatanın sebebini not alabileceksiniz. Otomatik bellek dökümü sayesindeyse an itibariyle BlueScreenView, mavi ekranlardaki uyarı bildirilerini okuyabilecek.


UYARI
Eğer bilgisayarınız neredeyse açılır açılmaz mavi ekran vermeye başlıyorsa ediyorsa Windows 8'i güvenli modda açmanızı öneririm. Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak için burayı tıklarsanız "Windows 8 Güvenli Modda Nasıl Başlatılır?" konulu yazıma ulaşacaksınız.

PROBLEMİ ANLADIKTAN SONRA NE YAPMAMIZ LAZIM?

Hata bildirimini not aldığınıza göre sorunun yarısını çözmüş oluyorsunuz. Bundan sonra da yeni dünyalar keşfetmenize gerek kalmayacak. Ne var ki, mavi ekran sorununa neden olabilecek nedenler parmakla sayılabilecek kadar az değil. Bu sebepten genel anlamda her mavi ekran sorununu çözen bir uygulama da mevcut değil. Ama internet zengin bir dünya ve aradığınız şeyi bulmak için güvenilir bir arama motoru kullanarak ulaşmanız kolay. Konumuza dolaylı olarak girmiş "DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" adlı hata bildirimi Google arama motoruna girdiğimde oldukça tatmin eden sonuçlar çıkarıyor. Burada karşılaşacağınız rehberlerin adımlarını izlerseniz çözüm kısmının detaylarını belki çok anlamak zorunda da kalmadan işletim sisteminizin onarımını temiz bir şekilde gerçekleştirebileceksiniz.

Aslında Windows 8, bünyesinde barındırdığı Eylem Merkezi (Action Center) ile teorik olarak sorunlarınızı çözmeyi hedefliyor. Fakat bugüne kadarki tecrübelerime dayanarak elle tutulur bir kurtarma operasyonuyla karşılaşmadığımı söyleyebilirim. Çoğu zaman, Eylem Merkezi, çözülemeyen sorunlarınızı sadece dinlemek için yanınızda oturan bir arkadaş gibi davranıyor. Hatanızı raporluyorsunuz ve işlem bu şekilde çözümlenmemiş oluyor. 

INTERNET SİZİN SORUNLARINIZA ÇÖZÜM BULAMADIYSA NE OLACAK?

İnternet'te yaşadığınız sorunu çözen herhangi bir bilgiye ulaşamadığınızda ve çarelerin tükenmeye başladığını hissettiğiniz anda başlangıç onarımı sizin derdinize derman olabilir. Burayı tıklayarak bu işlemin nasıl gerçekleştirildiğini öğrenebilirsiniz. Acil şifalar dilerim.


YORUMLAR