Windows 8 Başlangıç Onarma Ayarları Nasıl Yapılır?

Bilgisayarınız sabit sürücünüz üzerinden önyükleme gerçekleştirdiği zaman kayıtlı olan MBR (Master Boot Record) inceleniyor. Bunlar önyüklemenin kurulmasını ve işlemin başlamasını sağlıyor. MBR, sabit sürücünüzün ilk sektörüdür ve bu sektörde oluşabilece

Windows 8 Başlangıç Onarma Ayarları Nasıl Yapılır?

Bilgisayarınız sabit sürücünüz üzerinden önyükleme gerçekleştirdiği zaman kayıtlı olan MBR (Master Boot Record) inceleniyor. Bunlar önyüklemenin kurulmasını ve işlemin başlamasını sağlıyor. MBR, sabit sürücünüzün ilk sektörüdür ve bu sektörde oluşabilecek bir arıza, işletim siteminizin açılmasına mani olacaktır. Bunun sebebi, MBR'nin üzerine yazılmış olan başka veriler olabilir veya Windows'un önyükleme verilerinde bir arızanın meydana gelmiş olması da mümkün. Windows 8, önyükleme işlemini gerçekleştiremiyorsa, önyükleme yapabilen bir Windows 8 diski ile durumu kurtarmanız mümkün. Öte yandan, Windows 8 için de kullanılabilen Windows 7 USB/DVD Download Tool da işinizi görür. Bu konu ile daha fazla ayrıntıyı Deniz Gür'ün "USB Boot ile Windows 7 Kurulumu" adlı yazısında bulabilirsiniz.

BAŞLANGIÇ ONARIMI İÇİN ATILMASI GEREKEN ADIMLAR

Windows 8 diski veya USB belleği yerleştirdikten sonra bilgisayarı yeniden başlatın. Windows 8 yükleme ekranı ile karşılaşacaksınız. Kullanmak istediğiniz dili ve klavye ayarlarını seçtikten sonra devam edince pencerenin sol-alt kısmında "Bilgisayarı onar" seçeneğiyle karşılaşacaksınız.

Bu ekrandan sonra "Sorun gider" seçeneğine ulaştıktan sonra "Gelişmiş Seçenekler" kısmını seçiniz.

Bu aşamadan sonra kolaya kaçma ihtimaliniz var. "Otomatik onarım" seçeneğinde şansınızı deneyin. Eğer işlem başarılı olursa tüm sorunlar kendiliğinden çözülecek ve bilgisayarınızın önyükleme işlemi bundan böyle sorunsuz gerçekleşecektir.

Olur da bu işlem sizi bir sonuca ulaştırmadıysa tekrar aynı menüye ulaşıp "Komut Satırı" isimli seçeneği tıklamanız gerekiyor. Şu aşamadan sonra yarı profesyonel bir kodlama işi sizi bekliyor. Neyse ki gireceğiniz komutlar bizde hazır. Komut satırında gireceğiniz bu komutların her biri için "Enter" tuşuna basın:


bootrec /fixmbr

bootrec /fixboot



Gireceğiniz ilk komut yukarda belirtmiş olduğum MBR'nin onarılmasını sağlıyor. İkinci komut ise sabit sürücünüzde ikinci bir sektörün açılmasını sağlıyor. Ancak bazı durumlarda girmeniz gereken iki komut daha mevcut. Bunlar da şu şekilde:


bootrec /scanos

bootrec /rebuildbcd


İlk komutun işlevi, bilgisayarınızda bulunan bir işletim istemini arayıp bulmak ve bu işletim sistemini önyükleme ayarlarına eklemek. Bu sayede önyükleme gerçekleşirken bilgisayarınız işletim sisteminin yerini bulacaktır. Olur da Windows 8 bulunamıyorsa ikinci komut yardıma yetişiyor. İkinci komut da bilgisayarınızda işletim sistemini bulmaya yarıyor. Bununla birlikte eklemek istediğiniz işletim sistemini seçmenizi sağlıyor.

Tüm bu işlemleri tamamlamış olduğunuzda başlangıç onarma işlemini başarıyla tamamlamış olacaksınız ve Windows 8'in tekrar sağlıklı bir şekilde çalışmasına olanak tanıyacaksınız. Bu işlemi tamamladıktan sonra bir sıkıntıyla karşılaşacak olursanız bizi bilgilendirin.

YORUMLAR