Windows 10'da Size Özel Bir Başlat Menüsü Kurgulamak İçin İpuçları

Windows 10 Başlat Menüsünü biraz daha kişiselleştirebilmeniz için gereken ipuçlarını paylaşıyoruz.

Windows 10'da Size Özel Bir Başlat Menüsü Kurgulamak İçin İpuçları

Windows 10 her ne kadar Windows 8.1’i andırıyor olsa da, beraberinde getirdiği özellikler kişiselleştirilmeye çok yatkın. Küçük ve basit müdahalelerle Windows 10 işletim sisteminizi daha minimize edebilir hem RAM kullanımını artırabilir, hem de kendinize uygun bir arayüz oluşturabilirsiniz.  İşte size birkaç küçük Windows 10 kişiselleştirme ipucu.

Windows 10 Başlat Menüsü daha önce hiçbir Windows sürümünde yapamayacağınız kişiselleştirme özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Bunlardan birkaç tanesini "Daha Şık Bir Windows 10 Sadece Bu Ayarla Mümkün" başlığı altında sizlerle paylaşmıştık. Yine Başlat Menüsünden başlayarak bazı farklı kişiselleştirme ayarlarından bahsetmek istiyoruz.

Başlat Menüsünü kafanıza göre ayarlayın

Başlat Menüsünü sağa sola kenarlarından tutup sürükleyerek nasıl büyütebileceğinizi daha önce "Windows 10'un Bu Özellikleri Sizi Şaşırtacak" yazımızda göstermiştik. Peki, başlat menüsünü tam ekran yapmaya ne dersiniz? Bunu yapmak için Hızlı İşlem Merkezi / Tüm Ayarlar / Kişiselleştime / Başlangıç yolunu takip edebilirsiniz. Karşınıza çıkacak olan pencerede “Başlangıç Ekranını Tam Kullan” seçeneği size daha büyük bir Başlat menüsü seçeneği sunuyor. Böylece Windows 10 daha çok Windows 8.1’e benzemiş oluyor.

Başlat menüsü öğelerini canlandırın

Başlat menüsünde gelen kutucukların boyutlarının büyütülüp küçüldüğünü ve bu menüye sabitlendiğini daha önce yazdık. Bu kutuların güncellenerek animasyon özelliğini kapatıp açmakta sizin elinizde. Canlanmasını ve güncellenmesini istediğiniz kutucukların üzerine sağ tıklarsanız Canlı Kutucuğu Kapat / Aç seçenekleriyle karşılaşacaksınız. Canlı olarak ayarladığınız kutucuklar çevrim içi olarak güncellemelerle yenilenerek hareket edebiliyorlar.

İstemediğiniz kutuları kaldırın

Başlat Menüsünde istemediğiniz kutular varsa bu öüeleri buradan kaldırmanız da mümkün. Kaldırmak istediğiniz kutucuğun üzerine gelerek sağ tıklayın ve çıkan menüden Başlangıçtan Kaldır komutunu verin. Böylelikle tüm kutucukları kaldırmanız ve sadece ince uzun, sade bir Başlat Menüsüne sahip olabilmeniz de mümkün olabiliyor.

Arama kutusunu Görev Çubuğundan kaldırın

Görev Çubuğunuzda sadece uygulamalar kalsın, Arama çubuğu kalksın istiyorsanız yapmanız gereken tek şey Görev çubuğuna sağ tıklamak. Bu eylemden sonra açılacak olan menüden Ara sekmesine geldiğinizde Arama kurusu için istediğiniz eylemi seçebilirsiniz. İster kutuyu kaldırabilir, isterseniz de yerine bir simge atayabilirsiniz.

Son Kullanılan Dosyalar özelliğini kapatın

Windows 10 Dosya Gezginini açtığınızda hemen aşağıda Son Kullanılan Dosyalar adı altında yeni bir bölüm göreceksiniz. İsterseniz bunu da devreden çıkarmanız mümkün.

Bunu yapmak için Dosya Gezgini Penceresinden Görünüm sekmesini, oradan da Seçenekler bölümünü seçerek aşağıda gösterdiğimiz gibi açılan pencereden Gizlilik bölümünde yer alan seçenekleri açıp kapatmanız mümkün. Bu ayar Windows 10’un RAM kullanımını da bir miktar etkiliyor. Dosyaları görmek istemezseniz biraz daha hızlanmanız mümkün olabiliyor.

 

Chrome Yer İmlerini Edge'e Aktarma

WhatsApp Web Microsoft Edge Tarayıcıda Nasıl Kullanılır?

YORUMLAR