Windows 10’da Microsoft Hesabı Nasıl Silinir ve Yerine Yerel Bir Hesap Nasıl Alınır?

Windows 10 kullanıcılarının bir Microsoft hesabıyla işletim sistemini kullanıyor olmaları gerçekten avantajlı mı, yerel hesap açmalı mıyız?

Windows 10’da Microsoft Hesabı Nasıl Silinir ve Yerine Yerel Bir Hesap Nasıl Alınır?

Windows 10 kullanıcılarının bir Microsoft hesabıyla işletim sistemini kullanıyor olmaları gerçekten avantajlı mı, tartışılır. Bunun avantajlarından birinin çok platforma yönelik Windows kullanıcısıysanız elbette çok fazla. Bir hesapla her cihaza uygulama yüklemeniz mümkün olabiliyor. Kimliğiniz denetlenmesi açısında Windows 10 platformunda kullanışlı olan Microsoft hesabı son zamanlarda kişisel verilere ulaştığı için eleştiriliyor. Bu durumda Microsoft’un “kabadayılık” yaptığını düşünüyorsanız bu yetkiyi Microsoft’tan sonsuza kadar alabilirsiniz.  

Ancak sorunun köklerine inmek adına ilk önce bir Microsoft hesabı nasıl açılır irdelemekte fayda var. Çoğu insan Windows 10 Insider sürümü kullanmaya başladığında farkında olmadan bir Microsoft hesabı açıyor aslında.

Microsoft hesabı nasıl açılır?

Eskiden bildiğimiz Windows Live’ın özgün bir şekilde başkalaştırılmış, evrimleşmiş hali ile Windows 10’ yükselirken aslında bir Microsoft hesabı oluşturuyoruz. Bu özellik aslında Windows 8’in 2012’de hayatımıza getirdiği “gizli bir” zorunluluk olarak da değerlendirilebilir. Bu arada korsan sürümlerden değil, orijinal sürümlerden bahsediyorum. Microsoft Hesabı sahibi olmak bize Outlook, Groove Music, Bing, Office 365, Skype ve OneDrive gibi uygulamalar doğrudan erişim sağlıyor. Öte yandan, Microsoft.com web sitesine giderek bir hesap açmak ve bu hesabı tüm uygulamalara ve Windows 10’a da bağlamak olası. Ama bunu bilerek yapan kullanıcı sayısı Türkiye’de çok az.

Microsoft hesabını silmek veya kaldırmak

Kullanıcıya bir nebze de olsa zorla dayatılan Microsoft hesabından kurtulmak üç adımda mümkün olabiliyor. Bunun için ilk önce sisteminizde yerel bir hesap açmanız gerekiyor.

Adım 1: Windows 10 yerel hesap nasıl açılır?

Microsoft Windows 10’a giriş yaptığınız için işletim sisteminin içinden hesabınızı silmek mümkün değil. Bunun için alternatif bir giriş hesabı oluşturmanız gerekiyor.

Başlat Menüsü’nden ya da Windows+I kısayolunu kullanarak Ayarlar menüsüne geliyoruz. 

Bu noktadan sonra hesaplar sekmesinden karşımıza gelecek olan yeni menüde, kullanıcı hesabı yönetimi yapabileceğimiz yeni bir sayfaya yönleniyoruz. Burada "Bunun yerine yerel hesap ile oturum açın" seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

Henüz bir yerel hesabımız olmadığından, bunu PC'mizde oluşturmamız gerekiyor bu yüzden seçenekten sonra gelecek olan "yerel hesap" oluşturma bilgilerini girmemiz gerekiyor. 

Microsoft hesabımızın ait olduğu e-posta ve geçerli şifre sorulduktan sonra yerel hesap açma işlemi devam edecek, bu yüzden yukarıdaki yeni sayfayı gerekli bilgilerle doldurarak aşağıdaki son adıma atlıyor ve devam ediyoruz.

Adım 2: Windows 10 Yerel Hesap kontrolü

Bu noktadan itibaren bilgisayarınızı kapatarak yeniden başlattığınızda yerel hesabımızla oturum açmış oluyoruz. Bu duruda Ayarlar > Hesaplar > sekmelerini takip ettiğimizde farklı bir görüntüyle karşılaşıyoruz.

Adım 3: Microsoft Hesabı nasıl silinir?

Bu noktadan itibaren hesap yönetim sayfasının atında gördüğünüz Microsoft Hesabı özel kutusu isteğimize göre tamamen kaldırılabilir ya da başka bir zaman bu hesapla oturum açabilmek adına yönetilebilir. Her iki durum için de, bu bölümü tıkladığınızda çıkacak olan iki şıktan birini seçmemiz yeterli oluyor. Ya Microsoft hesabımızı süresiz askıya alıyoruz, ya da tamamen cihazımızdan kaldırabiliyoruz.  

Windows 10 Nasıl Kurulur?

Windows 10 Güvenli Önyükleme Nasıl Başlatılır?

Windows 10 Açılmıyorsa Güvenli Mod Nasıl Açılır?

YORUMLAR