Windows 10 Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Şey

Microsoft'un dün tanıtımı yaptığı Windows 10 haberleri internette çığ gibi büyürken, yeni işletim sistemi hakkında bilmeniz gereken detayları tek bir yazıda topladık.

Windows 10 Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Şey

Microsoft, uzun süredir haberleri internette dolanan ve Windows 9 olarak bilinen işletim sistemini dün tanıttı. Fakat yeni işletim sisteminin adı Windows 9 değil Windows 10 olarak duyuruldu.

Yeni işletim sisteminde büyük değişiklikler göze çarpıyor. Günümüzde neredeyse her evde bir bilgisayar olduğunu düşünürsek, yeni işletim sistemi Windows 10 hakkında bilmeniz gereken en önemli noktaları belirledik. Sözü uzatmadan hemen Windows 10, hakkında merak ettiklerinizi yazmaya başlayalım.

1) Windows 10'a ne zaman geçiş yapabilirim ve ne kadar ücret ödemem gerekiyor?

Microsoft, Windows 10'un çıkış tarihini net olarak belirtmemesine rağmen 2015 yılı içerisinde çıkacağını belirtti. Büyük ihtimal ile Microsoft'un 2015 yılının Nisan ayında düzenleyeceği geliştiriciler konferansından sonra Widnows 10 ile tanışacağız. Eğer Windows 10'u daha önceden görmek ve denemek isterseniz Windows Insider Program'ına bugün katılabilir ve muhtemelen oldukça sorunlu ve sıkıntılı olacak teknik önizleme sürümüne erişebilirsiniz.

2) Windows 9'a Ne Oldu?

İnternet üzerinde çok uzun süredir Windows 9 hakkında haberler yapılıyordu. Dolayısıyla herkes yeni işletim sisteminin Windows 8'den sonra Windows 9 olacağına inanmıştı fakat Microsoft bu konuda herkesi ters köşeye yatırdı.
Microsoft yeni işletim sisteminin adını neden Windows 10 yaptığı hakkında bir açıklama yapmadı fakat işletim sisteminde gerçekleştirilen büyük değişikliklerden dolayı Windows 8'in bir sonraki versiyonu olarak değil, yepyeni ve farklı bir işletim sistemi olarak çıkarmak istediği için yapmış olabilir. Versiyon numarasında yapılan atlama ile de bu değişikliklere daha net vurgu yapabiliyorlar.

3) Bir Bilgisayarınız ve Tabletiniz Varsa, Windows 10 ile birlikte kullanabilirsiniz.

Windows 10 sadece bilgisayarlara yönelik bir işletim sistemi olarak geliştirilmiyor. Yeni işletim sistemi üzerindeki en köklü değişikliklerden bir tanesinin de bu olduğunu söyleyebilirim. Windows 10, masaüstü bilgisayarlarınızdan mobil cihazlarınıza kadar her cihazınızda çalışabilecek ve kullanıcı arayüzleri de cihazlara özel olarak belirlenecektir.

4) Yeni Uygulamalar Hakkında bilmeniz Gerekenler

Windows 10 ile tanışaşacağımız yeni uygulamalar özelliği sayesinde Windows Store üzerinden satın alacağınız tüm uygulamaları diğer cihazlarınız üzerinde de çalıştırabileceksiniz. Microsoft bu sürecin nasıl işleyeceği hakkında detaylı bilgi sunmadı fakat geliştiricilerin evrensel uygulamalar geliştirerek farklı cihazların boyutlarını ve kapasitelerini göz önünde bulundurmaları gerekecek.

5) Tam Ekran Metro Tasarım Yerine Standart Başlangıç Sayfası Geliyor

Windows 8'de kullanıcıların en çok dert yandıkları özelliklerden biri olan başlangıç menüsüydü. Metro tasarım olarak hayatımıza giren yeni Windows özelliği, Windows 10 ile birlikte bir alternatife kavuşuyor. Sanırım Microsoft kullanıcılarına ne kadar değer verdiğini bir kez daha göstererek, klasik bildiğimiz başlangıç menüsünü kullanma alternatifini Windows 10'da bizlere sunacak. Klasik görünümü kullansanız bile tam ekran metro tasarıma geçiş oldukça kolay olacak.

6) Daha Önce Satın Aldığım Modern Uygulamaları Kullanmaya Devam Edebilecek Miyim?

Bu uygulamalar hakkında Windows 8 geliştiricilerinin nasıl tepki vereceklerini söylemek için henüz çok erken. Windows 10'un dün tanıtıldığını düşünürsek ve uzun bir süre daha çıkmayacağını düşünürsek, bu konunun aydınlığa kavuşması için biraz zaman var diyebiliriz. Fakat Microsoft dün kendi sahibi olduğu tam ekran uygulamalarının bazılarını pencere görünümünde açarak gösterdi.

7) Başlangıç Menüsü

Eğer siz de Windows 8'in tam ekran başlangıç sayfasını sevmeyenlerdenseniz, Windows 10 ile bu probleminiz sona eriyor. Eski güzel günlere geri dönecek olan başlangıç menüsünü tıpkı eskisi gibi ekranın sol tarafında açılacak.Fakat Windows 8'deki görünümü seviyorsanız, eski klasik stil açılış sayfasının sağ tarafında düzenlemeler yaparak istediğiniz gibi düzenleyerek değişikler meydana getirebileceksiniz. böylelikle Microsoft hem sevenlerin hem de sevmeyenlerin ortada buluşmasını sağlayacak.

8) Windows 10'da Öne Çıkan Gelişmeler

Uygulamaları dilediğiniz gibi düzenleyerek hızlıca ayarlama yapabilme ön plana çıkan yenilikler arasında. Yeni tasarım ile birlikte ekranınızı 4'e bölerek 4 farklı uygulamayı aynı anda hem çalıştırabilir hem de görüntüleyebilirsiniz. Uzun süredir beklenen birden çok masaüstü özelliğine de Windows 10 ile kavuşuyoruz. Bu özellik sayesinde tüm işlem ve uygulamalarını tek bir yer üzerinde tutabileceksiniz. Diğer bir özellik ise görev çubuğu üzerinde yer alacak olan görev tuşu. Bu tuşa tıklayarak açık olan tüm dosyalarınıza ve pencerelerinize göz atabiliyorsunuz. Bu özelliği akıllı telefon ve tabletleriniz üzerindeki açık olan işlemleri görüntülediğiniz kısayol tuşuna benzetebiliriz. Hatta birebir aynısı.

9) Windows 10 Tüm Makinelerde Çalışacak Mı?

Bunu söylemek için de çok erken. Windows 8.1 ile ortaya çıkan 64 bit hesaplama gereksinimlerinin Windows 10 ilene duruma geleceğini söylemek zor. Fakat bilgisayarlarınız çok eski değil ise Windows 10'u kullanabileceğinizi düşünüyorum. Özellikle bilgisayarınızı yakın bir zamanda aldıysanız Windows 10'u kullanırken herhangi br problem yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Windows 10 Teknik Önizleme sürümününün nasıl indirileceğini "Windows 10 Teknik Önizleme Nasıl İndirilir?" yazımızı okuyarak öğrenebilir ve aşağıda yer alan bağlantı yardımıyla Windows 10 Teknik Önizleme sürümüne ulaşabilirsiniz.

Windows Phone 10 Önümüzdeki Sene İçin Duyuruldu

YORUMLAR