Web Sayfasında Hangi Renkler Kullanılmalı, Renk Kodlarını Nasıl Öğreniriz?

Bir rengin dijital dünyadaki kimliğine nasıl ulaşabileceğimize dair keyifli bir rehber.

Web Sayfasında Hangi Renkler Kullanılmalı, Renk Kodlarını Nasıl Öğreniriz?

Renklerin ve zevklerin tartışılmaz olduğu söylenir ama renkler web sayfalarının oluşturulmasında oldukça tartışmalı bir konu. Bir web sayfası oluştururken hangi renkleri tercih etmekte fayda var? Beğendiğimiz bir rengi dijital ortama nasıl aktarırız? Oldukça 'renkli' bir konuyu sizler için en sade biçimiyle açıklmaya çalıştık.

Web Sayfası Oluştururken Hangi Renkler Kullanılmalı?

Web sayfamıza çeşitli kanallardan pek çok ziyaretçi gelebilir. Önemli olan ziyaretçinin çokluğundan öte var olan ziyaretçiyi ne kadar süreyle web sayfamızda tutabildiğimizdir. Uyumsuz ton ve renklerde hazırlanmış web sayfaları gözleri rahatsız eder ve ziyaretçi hemen sayfamızı terk eder. Sitemizi girer girmez hemen terk etme eğilimi gösteren ziyaretçilerin de sitemize pozitif bir katkısı olmaz. Bu nedenle web sayfamızı oluşturken kullandığımız renkler büyük önem taşıyor. Peki renk seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?

Koyu Renkler Kullanmayalım

Günlük hayatımızda renkleri mavi, kırmızı, sarı diye çeşitlendirdik ama dijital dünyada renklerin binlerce tonu var. Dijital renk skalasında gördüğünüz üzere bir renk özelinde binlerce tona ulaşmak mümkün.

Sayfayı Uyumsuz Renk Cümbüşüne Dönüştürmeyelim

Arka plan ögeleriyle, temel sayfa bileşenleri arasındaki renk uyumunu iyi sağlamak gerekiyor. Örneğin mavinin açık tonları ile beyaz, kırmızının kiremit tonları ile gri iyi bir uyum oluşturabilir. Fakat koyu mor ve koyu yeşil pek de iç acıcı bir görünüm sağlamaz.

Yazıları okunmaz kılacak arka plan ve gözleri yoracak yazı renklerinden kaçının

İnsanlar web sitenizi içerikleri okumak için ziyaret ederler. Yazıların puntosu, satır aralığı, fontu gibi etmenler nasıl büyük bir önem taşıyorsa rengi de bir o kadar önemlidir. Arka plan rengiyle uyumsuz olan yazı rengi yazıların okunmasını zorlaştırır ve ziyaretçilerimiz web sitemizi hemen terk etme eğilimi gösterir.

Beğendiğimiz Bir Rengi Dijital Ortama Nasıl Aktarırız? Bir Rengin Kodunu Öğrenmek Mümkün Müdür?

Dijital dünyada renkler #1234 gibi HEX kodlarıyla ifade edilir. Milyonlarca rengin olduğu dijital dünyada her rengin ve tonun kendine has benzersiz bir kodu bulunmaktadır. Bir rengin kodunu öğrenmek için üçüncü parti yazılımlardan faydalanabiliriz. Bu konuda bize en büyük yardımcı Faststone Capture olacak.

Fast Stone Capture programımızı açtıktan sonra sağ alt köşede simgesi belirecek. Simgesine sağ tık yapıp Screen Color Picker aracını açalım.

İmleci renk kodunu almak istediğimiz yere götürüp tıklama yapmamız yeterli! Renk kodu karşımızda. Başına # ekleyip kullanabiliriz.

Web Siteniz İçin İletişim Formu Yapmanın Püf Noktaları!

YORUMLAR