USB Belleklerde Yazma Koruma Hataları Nasıl Giderilir?

USB belleğinize dosya kopyalarken yazma koruma hatasıyla karşılaşıyorsanız, bu rehberimizde USB belleklerde yazma koruma hataları nasıl giderilir? anlatıyoruz.

USB Belleklerde Yazma Koruma Hataları Nasıl Giderilir?

İşinizi bitirdikten sonra dokümanlarınızı ve dosyalarınızı USB belleğe kopyalamak istediğinizde, "bu disk yazma korumalıdır" şeklinde uyarılar alabilirsiniz. Pek çok nedenden dolayı hatalar verebilen USB bellekler karşısında çözümler sunduğumuz bu rehberimizde, kısaca USB belleklerde yazma koruma hataları nasıl giderilir? madde madde anlatacağız.

1. USB Belleği Virüsler için Kontrol Edin

Bir USB belleği bilgisayarınıza her taktığınızda virüs taraması yapmanız gerekiyor. Özellikle başkalarından aldığınız ya da genel bir bilgisayarda kullandığınız belleklere virüs bulaşabilir ve USB belleğinizin yazma korumalı hatasıyla yanıt vermesini sağlayabilir.

Bilgisayarınızda bulunan bir antivirüs yazılımını kullanarak USB belleğinizi virüslere karşı taramanızda fayda var. Eğer bir virüs bulursanız, koruma yazılımını kullanarak virüsü ortadan kaldırmanızı tavsiye ediyoruz. Bu adımdan sonra virüslerin neden olduğu hatalardan kurtulabilmeniz mümkün.





2. USB Bellek Gövdesini Kontrol Edin

Bazı USB belleklerde, Yazma Koruma moduna geçiren mekanik bir anahtar bulunuyor. Bu anahtarı, cebinizde veya bilgisayar kasasında yanlışlıkla aktif hale getirmiş olabilirsiniz. Eğer sorun buradan kaynaklanıyorsa, anahtarı eski haline getirerek dosyalarınızı tekrar kopyalamayı deneyebilirsiniz.

3. USB'nin Dolu Olmadığından Emin Olun

USB belleğiniz doluysa, yazma koruma hata mesajları alabilirsiniz. Farkında olmadan, USB belleğinizi doldurmuş olma ihtimaline karşı kontrol etmekte fayda var. Windows tuşu + E kısayolunu kullanarak Windows Gezgini'ni açtıktan sonra Bu bilgisayar sekmesine gidin ve USB belleğinizin ne kadarının dolu ve ne kadarının boş olduğunu görüntüleyebilirsiniz.

4. Dosya Kontrolü Yapın

Bazen tek bir dosya tüm dengeyi bozabiliyor. Bazı dosyalar "salt okunur" olarak işaretlenmiş olması durumunda sürücüden silinmeyi reddedebiliyor. Hata mesajı aldığınız dosyayı bulduktan sonra sağ tıklayın ve Özellikler'i seçin. Açılan pencerede alt kısımdaki Salt okunur seçeneğinin işaretli olmadığından emin olun.

Buna ek olarak, dosya adının uzun olması durumunda da hata mesajı alabilirsiniz. Dosya adının 255 karakteri aşması durumunda karşılaşabileceğiniz bu problemde, dosyayı bulduktan sonra ismini değiştirmeniz gerekiyor.

5. DiskPart Komut İstemi Yardımcı Programı

Komut İstemi yardımıyla USB belleğinizdeki çeşitli hataları giderebilirsiniz. Windows tuşu + X klavye kısayolunu uyguladıktan sonra açılan listeden Komut İstemi (Yönetici) seçeneğine tıklıyoruz. Konsola diskpart yazarak Enter tuşuna basıyoruz. Bunun ardından ise list disk komutunu yazdıktan sonra Enter tuşuna basıyoruz. Bu komutu uyguladıktan sonra bilgisayarınızdaki disklerin bir listesini görmeniz gerekiyor.

Listeden USB sürücünüzü gördüğünüzden emin olun. Örneğin bizim kullandığımız USB, Disk 1 olarak görünüyor. Şimdi şu komutu uyguluyoruz:

select disk 1 (buradaki disk 1 bölümünü kendinize göre değiştirmelisiniz)

Ardından şu komutu uyguluyoruz:

attributes disk clear readonly

Bu komutu da uyguladıktan sonra salt okunur dosya özniteliklerini USB belleğinizden kaldırmış olacaksınız.

6. USB Belleği Biçimlendirin

USB belleğinizi biçimlendirmek artık son çare olarak başvurabileceğimiz bir yöntem. Bununla birlikte, USB belleğinizin okunması ve yazılması mümkün olmalıdır. Biçimlendirmeye başlamadan önce NTFS veya FAT32 dosya sisteminden hangisini kullanacağınızı belirleyin. USB sürücüsüne sağ tıklayıp Özellikler seçeneğine tıkladığınızda mevcut dosya sistemini görebilirsiniz. Aynı şekilde biçimlendirmenizi tavsiye ederiz.

Özellikler penceresini kapattıktan sonra USB sürücüsüne sağ tıklayın ve Biçimlendir seçeneğine tıklayın. Donanımsal bir sorunla uğraşıyorsanız Hızlı Biçimlendir seçeneğinin işaretini kaldırın ve Başlat tuşuyla biçimlendirme işlemini başlatın. Normalde çok uzun sürmeyen bu işlem, diskin boyutuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

7. SD Kartınız mı Var?

USB sürücüsünün Yazma Koruması hata düzeltmelerinin çoğunluğu SD kartlarla da çalışmayı listeliyor. Normal USB sürücülerden farklı olarak, SD kartlar hala fiziksel bir yazma koruma anahtarı ile birlikte geliyor.

Bazı durumlarda sorun basitçe çözülürken bazen durum oldukça zorlaşabiliyor. Umarız listemizde sıraladığımız yöntemler sizin için faydalı olmuştur. Bu yöntemler de işe yaramıyorsa, sorunun kaynağını USB belleğin donanımsal problemlerinde arayabilirsiniz.

USB Bellek Kullanımının Altın Değerinde 6 Faydası

USB Belleklerde Klasörleri Gizleyen Virüs Nasıl Temizlenir?

YORUMLAR