Ücretsiz Yazılım İndirmeden Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Ücretsiz yazılım indirirken güvenliğiniz açısından dikkat edeceğiniz hususları anlatıyoruz.

Ücretsiz Yazılım İndirmeden Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Ücretsiz bir yazılım indirmeden önce, programın güvenilirliğinden kesinlikle emin olmanız gerekir. Bir yazılımı indirmenin güvenli olup olmadığını belirlemek, özellikle Windows işletim kullanıyorsanız, temel beceriniz olmalıdır. Uygulamaları arayabileceğiniz, incelemeleri görüntüleyebileceğiniz ve tamamını indirebileceğiniz IOS, Android, Mac ve hatta modern Windows 8 ortamlarına entegre edilmiş AppStore’lar olduğu halde Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda durum hala oldukça karmaşıktır. Windows için ücretsiz uygulama indirme süreci istediğiniz uygulama için internet araması, güvenli bir uygulamanın seçilmesi, uygulamanın indirilmesi ve yüklenmesi aşamalarından oluşur. Deneyimli Windows kullanıcıları için bu süreç çok karmaşık olmasa da, daha az deneyimli kullanıcılar kötü yazılım yükleme konusunda kolaylıkla kandırılabilirler.

Bilgisayarınızı birçok zaralı ve casus yazılımdan korumak için, ücretsiz yazılım indirmeden önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Bunun için yazımızdaki tavsiyelere dikkat ederseniz istediğiniz programı güvenilir bir şekilde indirerek, kolaylıkla kullanıma hazır hale getirebileceğinize inanıyorum.

Güvenilir Yazılım Listeleri Bulun

Uygun ve güvenilir programları bulsanız bile, önemli olan en iyi olanı belirlemektir. Bunun için yazılımı internet üzerinden kendiniz aramak yerine, direk olarak en iyi ücretsiz yazılımların listelendiği güvenilir bir internet sitesine başvurabilirsiniz.

Bildiğiniz ve Güvendiğiniz Geliştiricileri Tercih Edin

Eğer indirdiğiniz yazılımın geliştiricisini ya da şirketini biliyor ve ona güveniyorsanız, zaten endişelenmenize gerek yok. Microsoft ve Google gibi büyük şirketlerin ya da daha önceden yazılımını kullanmış olduğunuz küçük şirketlerin ücretsiz yazılımlarını kullanmaya devam edebilirsiniz.

Ancak adını daha önce duymadığınız bir geliştiricinin yazılımını indirirken daha dikkatli olmalısınız. Programı, sahte olmayan bir internet sitesinden indirdiğinize emin olmalısınız. Resmi ve daha güvenilir olan internet siteleri Google aramalarında üst sıralarda çıkar.

Yazılımları Güvenilir Bir İnternet Sitesinden İndirin

Birçok yazılım 3. parti sitelerde barındırılır. İndirmek istediğiniz programı internet tarayıcısı üzerinden araştırırken karşınıza yüzlerce seçenek çıkacaktır. Kullanacağınız siteyi seçerken, kişisel internet siteleri yerine daha güvenilir olan ve daha çok kullanılan program indirme sitelerini tercih etmelisiniz. Çünkü bu tip siteler kötü amaçlı yazılım bulundurmamak ve kendi dosyalarını korumak için ekstra güvenlik önlemleri alırlar.

Yorumları Okuyun

İndirme işlemine başlamadan önce yazılımı kullanan diğer kullanıcıların yorumlarını okuyun. Birçok internet sitesinin program indirme sayfasında konuyla ilgili yorumları görebilirsiniz. Ancak, internet sitesinin sahibi tarafından kontrol edilerek, sadece olumlu eleştirilerin yayınlandığı siteleri kullanmaktan kaçının.

Bunun dışında herhangi bir arama motoru kullanarak, sadece kullanıcı yorumlarına ulaşmak için özel bir arama yapabilirsiniz. Tabii ki her kullanıcı yorumu güvenli olmayabilir. Bazıları gerçekten kullanışlı uygulamalarla ilgili şikayetlerde bulunurken, bazıları ise korkunç şeylerle mutlu olabilirler. Tam ve doğru bir değerlendirme yapmak için, ayrıntılara dikkat etmeli ve genel görüşe önem vermelisiniz.

Standart yorumlara ek olarak, diğer kullanıcıların program hakkındaki yorumlarını görmek için sosyal ağları da kullanabilirsiniz.

Antivirüs Programı Kullanın

Yazılım indirirken her ne kadar dikkatli olduğunuzu düşünseniz de, antivirüs programı kullanmak sizin için faydalı olacaktır. Antivirüs programları da kusursuz değildir ve her şeyi yakalayamayabilirler. Ancak bir hata yaptığınızda ya da güvendiğiniz bir geliştirici kötü amaçlı bir yazılım yaymaya başladığında, antivirüs koruması güvenliğinizin önemli bir katmanını oluşturacaktır.

Antivirüs programlarını da ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Hatta ücretsiz antivirüs programı indirmek, güvenli bir şekilde ücretsiz yazılım indirme süreciniz için iyi bir deneyim bile olabilir. Microsoft’un ürettiği Microsoft Security Essentials, AVG ya da Avast güvenilir ücretsiz antivirüs programlarıdır. Diğer birçok tanınmış şirket de ücretsiz antivirüs programlarını ya da deneme sürümlerini kullanıcıların hizmetine sunmaktadır. Bununlar birlikte internet üzerinde gördüğünüz şüphe uyandıran antivirüs reklamlarını tercih etmemeli, en azından kullanmadan önce ek bir araştırma yapmalısınız.

Sanal Makine Yazılımlarını Deneyin

Gelişmiş kullanıcıların çoğu bir yazılımın olası risklerinden etkilenmeden programın ne işe yaradığını ve nasıl çalıştığını görmek için sanal makine kullanırlar. Böylece yürüttüğünüz yazılım sanal bir alanda açılarak, sistemin izole edilmiş kalan kısmına zarar veremez. VirtualBox ve diğer birçok sanal makine yazılımı bu iş için kullanılabilir.

İndirme Sonrası: Yükleme Sürecine Dikkat Edin

Her ne kadar indirdiğiniz yazılımın güvenilir olduğuna inansanız da, yükleme işlemi sırasında istemediğiniz reklam yazılımları ve başka ek yazılımlarla karşılaşabilirsiniz. Bilinen yazılımlardan Java ve Adobe Flash, beraberinde ek yazılım getiren programlara örnek olarak gösterilebilir.

Programı yüklerken dikkatli olmalı ve ek yazılım tekliflerini reddetmelisiniz. Eğer bunlara dikkat etmezseniz siz fark etmeden giriş sayfanız veya arama motorunuz değişebilir.

Ücretsiz yazılım indirme işlemi yeni kullanıcılar için biraz zor olabilir. Yeni platformlarda AppStore uygulamasına geçilmesinin asıl sebebi de budur. Windows Store’un masaüstü uygulamalarında çalışmıyor olması aslında ciddi bir sorundur. Bununla birlikte sizler zamanla deneyim kazanarak, aradığınız programı kolaylıkla bulup kullanabilecek hale geleceksiniz.

YORUMLAR