Twitter Hesabınızı Güvende Tutmak İçin İpuçları

Twitter profilinizi kötü niyetli yazılımlardan ve kişilerden korumak için yapmanız gerekenleri yazımızda derledik.

Twitter Hesabınızı Güvende Tutmak İçin İpuçları

Özellikle mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya, kişisel iletişimin vazgeçilmez basamaklarından biri oldu.

Her gün milyonlarca kullanıcı duygu ve düşüncelerini paylaşmak, global ve yerel olaylardan haberdar olmak için sosyal medya ağlarını kullanmakta. Sosyal medya denince akla ilk gelen platformlardan olan Twitter, açıkça belirtmek gerekirse Facebook veya Google+'dan daha açık ve serbest bir paylaşım ortamı sağlıyor.

Twitter'da yer alan kullanıcılar sosyal çevreleriyle diledikleri gibi etkileşime girebiliyor ve fikir alış verişi sağlayabiliyorlar. Bu serbestlik her ne kadar pozitif bir yön olarak gösterilse de kötü amaçlı kişilerce suistimal edilmeye açık bir noktada yer alıyor. Sosyal medyanın her alanında güvenlik önemli bir yer teşkil ediyor. En nihayetinde ortada kişisel olarak rol aldığımız bir platform söz konusu ve dijital kimliğimizi tehdit eden farklı unsurları da barındıran bu platformda attığımız adımlara dikkat etmek gerekiyor.

Dijital kimliğinizi korumak için alacağınız birkaç önlem, dikkat edeceğiniz birkaç hassas nokta, başınıza gelebilme potansiyeli olan tehlikeleri uzak tutacaktır.

Şüpheli Linklere Karşı Dikkatli Olun

Çoğu tweet kısaltılmış linklere sahip ve bu linklerin bizi nereye yönlendireceği ilk bakışta belli olmuyor. Bu sebeple bu linklere tıklamadan önce kontrol etmeniz yerinde olacaktır.

Bunu yapmanın en kolay yolu Unshort.me (Chrome için) ve Unshorten.It! (Firefox için) gibi servisleri kullanmak. Şüpheli gördüğünüz linki bu servislerde ücretsiz olarak kontrol ettirebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey şüpheli linki gerekli yere yapıştırmak ve linkin uzun haline bakmak. 

Bunun haricinde reklam içeren linklere tıklamak da pek akıllıca değil. Bazı "takipçi artırma" veya "profilime kimler bakmış" başlıklı tweet'ler ilgi çekici dursa da altında kötü amaçlar barındırıyor.

Hesaplarınızı Paylaşmayın

Sadece Twitter için değil diğer sosyal medya hesaplarına yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri de şifrenizi tam anlamıyla güvenmediğiniz biriyle paylaşmaktır. En yakın arkadaşınız bile olsa bir gün şifrenizi size karşı kullanabileceğini asla unutmayın. Şifreniz ne kadar fazla kişi tarafından bilinirse çalınma riski de o düzeyde artacaktır. Bu sebeple şifrenizi kimseyle paylaşmayın ve güvenli bir şifre kullandığınızdan emin olun.

İki Adımlı Doğrulama Kullanın

Kullanıcıların çoğu zaman atladığı güvenlik önlemlerinden bir tanesi ve hatta en önemlisi diyebiliriz. Birçok servis iki adımlı doğrulama seçeneği sunsa da pek az kullanıcı bu özelliği aktif ediyor.

İki adımlı doğrulamayı aktif ederseniz Twitter'a her girişinizde, ana şifreye ek olarak telefonunuza gönderilen tek kullanımlık kodu da girmeniz istenecektir. Hem kendi şifrenizi hem de gönderilen bu kodu kullanmak Twitter hesabınız için neredeyse aşılamaz bir güvenlik duvarı oluşturacaktır. Bu sebeple en kısa sürede iki adımlı doğrulama fonksiyonunu aktif etmenizi tavsiye ediyorum.

Bilinmeyen Uygulamaları Hesabınızdan Kaldırın

Mobil cihazlara yüklenen hemen hemen her uygulama servise giriş için sosyal medya bilgilerini talep ediyor. Bu uygulamalar hesabınızı tehdit eden faktörlerden bir tanesi.

Özellikle adı sanı duyulmamış şirketler tarafından üretilen uygulamalar kişisel bilgilerinize ulaşabilir ve hesap güvenliğinizi riske atabilir. Bu yüzden üçüncü parti uygulamalara karşı dikkatli olmalı ve bilmediğiniz şifrketler tarafından üretilmiş popüler olmayan servislere hesap bilgilerinizi vermemelisiniz.

Şifrenizi İsteyen E-postalara Cevap Vermeyin

Panik halinde atılan hatalı bir adım hesabınızın çalınmasıyla sonuçlanabilir. Kötü amaçlı yazılımlar, Twitter'dan gelmiş gibi gösterilen e-postalar atarak güncel şifrenizi isteyebilirler. Bu maillere kesinlikle cevap vermemeli, gönderdikleri formları doldurmamalısınız. Hatta şifre yenileme istemediğiniz halde bu tarz bir e-posta aldıysanız, postayı açmadan silmenizde fayda var.


Tweet'lerinizi Yedekleyin

Özellikle iş amacıyla kullanılan Twitter hesaplarında karşılaşılabilecek en kötü durumlardan birisi tüm tweet'lerin silinmesidir. Bunu yapan bazı yazılımlar mevcut ve şifrenizi çalan kişi iyi niyetli değilse (iyi niyetli olmadığı zaten çok açık) tüm tweet'lerinizi silebilir.

Böyle bir durumda yapabileceğiniz hiçbir şey yok, eğer tweet'lerinizi yedeklemediyseniz. Bu sebeple o güne kadar attığınız tüm tweet'leri yedeklemek akıllıca bir adım olabilir. Şayet tweet'leriniz silinirse bu yedeği kullanarak hesabınızı eski haline getirebilirsiniz.

Hesap ayarları bölümünden o güne kadar attığınız içeriklerin yedeğini kolayca bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Güvenmediğiniz ve Rahatsız Olduğunuz Kişileri Bloklayın

Hesabınızda sizi rahatsız eden veya yazılı saldırıda bulunan kullanıcılar varsa onları bloklamanızı öneriyorum. Bloklama aşamasından sonra bu kişiler size direkt mesaj veya tweet atamayacaklardır. Bu özelliği aktif ederek hem gereksiz içerikleri okumamış hem de güvenliğinizi riske atabilecek kullanıcılardan uzak durmuş olursunuz.

Uygunsuz İçerikleri Şikayet Edin

İnterneti daha güzel bir ortam yapmak sizin elinizde. Başkasından beklemek yerine siz de bu konuda bazı adımlar atabilirsiniz.

Uygunsuz olduğunu düşündüğünüz içerikleri gereken makamlara şikayet etmek yerinde bir davranış olacaktır. Twitter yetkilileriyle sizi rahatsız eden konular hakkında iletişime geçme şansına sahipsiniz. Twitter gibi büyük firmalar kullanıcı memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmak için çeşitli raporlar değerlendiriyor. Siz de şikayetinizi dile getirerek bu çalışmalara katkıda bulunabilirsiniz.

Atılabilecek tüm güvenlik adımlarını attığınız halde içiniz hala rahat değilse profilinizi gizli yapabilirsiniz. Bu her ne kadar desteklemediğim bir yöntem olsa da bazı durumlarda gerekebilir. Bu sayede takipçiniz olmayan kullanıcılar içeriklerinize erişemeyecektir.

Twitter, düşünce ve fikir alışverişi söz konusu olduğunda en keyifli ortamlardan bir tanesi olarak gösterilebilir. Fakat her yerde olduğu gibi burada da güvenliği tehdit eden bazı unsurlar mevcut ve bunları engellemek bizim elimizde.

YORUMLAR