Türkiye ve Dünya'da Çalışmak İçin Can Attığımız Teknoloji Şirketleri

Dünyada teknoloji alanında kariyer yapmak isteyenlerin yorum ve değerlendirmeleri, 2015 yılında en çok çalışılmak istenen BT şirketlerinin listesini ortaya çıkardı.

Türkiye ve Dünya'da Çalışmak İçin Can Attığımız Teknoloji Şirketleri

Teknoloji sektörü kariyer yapmak isteyenlere hızlı bir yükseliş vaat ediyor. Bu yüzden, dünyada teknoloji alanında kariyer yapmak isteyenlerin yorum ve değerlendirmeleri, 2015 yılında en çok çalışılmak istenen BT şirketlerinin listesini de ortaya çıkardı.

En son yaşanan küresel ekonomik krizde işsizlikten en çok gençler etkilendi. ONS’nin (The Office for National Statistics) son verileri, 18-24 yaş arası işsiz oranı yüzde 19,8 iken, toplam işsiz sayısı 7.2 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Öte yandan 2015’e kadar Avrupa’da şu anda BT kariyer açığı çok yüksek rakamlara ulaşmış durumda. Bu 900 bin kişilik açığın da kriterlere uygun yetenekler tarafından kapanamayacağı var sayılıyor.

Aynı durum Türkiye için de geçerli. BU durum dezavantaj gibi görünse de Avrupa ve Amerika'da iş bulmanız imkansız değil. Ancak kendinizi iyi bir eğitimden geçirip sürekli olarak geliştirdiğinizde bunun mümkün olabileceğini söylemek yanlış olmaz. Avrupa ve Amerika’da yapılan bir anket, genç kariyer avcılarının 2015 yılında çalışmak istedikleri BT şirket tercihlerini ortaya koyuyor. Türkiye’deki durumu da yazımızın hemen sonunda sizinle paylaşacağız. 

Google

Teknolojik eğitimi olsun olmasın neredeyse herkes Google’da çalışmayı hayal ediyor. Bunun sebebi Google’ın kurumsal özelliklerinin dünyada bir eşinin daha olmamasından kaynaklanıyor.  Şirket çalışanlarına gösterdiği özen sağladığı menfaatlerle pek çok şirketi geride bırakıyor. Google’ın çalışanları yaptıkları yorumlarla şirketin işçi – işveren ilişkilerinin, sosyal güvece ve çalışma politikalarının dünyada eşi ve benzeri olmadığını ifade ediyorlar. 

F5 Networks

Son derece iyi maaş verdiği bilinen şirket tercihlerde ikinci sırada yer alıyor. Uluslararası bir şirket olan F5 Networks ofisleri de Google ofislerinin rahatlığını aratmıyor. F5 içinde çalışanların sinerjisi ile efsane olmuş durumda. 

Facebook

Ayağında terlikleriyle dolaşan Mark Zuckerberg ile çalışmak isteyenlerin sayısı hiç de azımsanacak gibi değil. Zuckerberg hem sosyal haklar, hem de ücret konusunda Facebook’u tercih sırasında 3'üncü sıraya yerleştirmeyi başarmış. Çalışanlar şirket hakkında kendilerine duyulan güvenin, daha çok verimli olmak isteğini artırdığını söylüyor. Facebook çalışanlarına araştırmak ve keşfetmek için sınırsız olanak sağlıyor. 

Qualcomm

Bir telekomünikasyon firması olan Qualcomm kariyer yapma kültürüne son derece yenilikçi yaklaşan bir felsefeye sahip. Qualcom’un bu özelliği staj döneminden başlayarak, kariyer arayışlarına yön vermeye çalışan gençleri, kendi çalışanlarından ayırmadan eğitmesiyle daha da değer kazanıyor. Qualcom, dünya üzerinde staj yapmak için en çok tercih edilen şirketlerden biri unvanını koruyor. 

Adobe

2015 yılında BT şirketlerinde kariyer yapmak isteyenlerin seçtikleri 5 numaralı şirket ise Adobe oldu. Photoshop ile yükselen Adobe, bugün pek çok grafik ve video ara yüzü programlıyor. Adobe çalışanları kurumsal yapının son derece demokratik olduğunu savunuyorlar. Bazı çalışanlar iş yerinde eğlenirken üretmenin anlamını Adobe’da çalışarak kavradıklarını söylüyor. 

Apple

Apple 2014 yılında yeni iOS ve yeni iPhone lansmanlarıyla dev bir yıl yaşadı. Çalışanlarına son derece lüks ve rahat ortam sağlamasıyla ünlenen Apple, ne yazık ki Google ve Facebook’un gerisine düşüyor. Her ne kadar çalışanlara sağladığı olanaklar “deli gibi, süper” diye tanımlansa da aslında Apple’da her yıl maaş artışlıları 2 ya da 3 misli olarak gerçekleşiyor. Ancak sıralamadaki yerine bakacak olursak demek ki her şey parayla ölçülmüyor. 

LinkedIn

Bir sosyal ağ olan LinkeIn, zaten profesyonellere hitap ettiği için kariyer yapmak isteyenlerin tercihi. LinkedIn’de tüm yiyecekler ve yemek öğünleri ücretsiz. Ayrıca şirket sürpriz etkinlikleriyle de çok ünlü. Çalışma saatleri ise biraz esnek olabiliyor. Şirket kendi içinde verdiği eğitimlerle çalışanlarını her zaman bir üst seviyeye hazırlıyor. 

Türkiye'den manzaralar

Türkiye'de işsizlik oranı 2014 yılı Ağustos ayında yüzde 10.1'e yükseldi. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı Ağustos ayında 2 milyon 944 bin kişi olarak ölçümlendi. Bu sıkıntıdan dolayı Türkiye'de teknolojik kariyer yapmak için hazırlanmış olan tercih listesi 2013 yılına ait. Henüz 2014 ve 15 için yeni bir resmi değerlendirme paylaşılmış değil. Ancak aşağıdaki liste yine de yol gösterici olabilir. Öte yandan listede önümüzdeki yıllarda çok radikal değişimler olacağı da tahmin edilmiyor. 2013 yılında yapılan araştırma, 6 bin 572 BT çalışanına sorulan sorulara verilen cevaplar derlenerek hazırlanmış.

2013 yılında yapılan ankete, Türkiye'deki 7 bin 766 öğrenci katılmış ve sonuçlar İşletme, Mühendislik-Bilişim, Sosyal Bilimler-Hukuk, Doğa Bilimleri-Sağlık olarak dört ayrı bölüme ayrılmıştı. Burada sizinle teknoloji ve mühendislik sıralamasını paylaşıyoruz. 

Türkiye tercih listesinde dikkati çeken en önemli unsur, ilk iki sıranın dünya devlerine ait olması. Google tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bir numarada görünüyor. 2015 yılında dünyada tercih sırasına girememiş olan Microsoft, Türkiye'de son bir kaç senedir çok tercih edilen bir şirket. 

Listeyi 20 şirket olarak paylaşmamızın sebebi yabancı ve Türk menşeli şirketler arasında rahatça karşılaştırma yapabilmenizi sağlamak. Görünen o ki; uluslararası kuruluşlar, yerli şirketlerden daha çok tercih ediliyor. 

Bir alt bilgi olarak 2014 yılı Ağustos ayı itibariyle, Türkiye'de BT sektöründe yaş ve cinsiyet aralıklarına göre çalışan gücün istatistiklerini de paylaşmak istiyoruz. 

Bir Satır Kod Yazmadan Teknoloji Üzerine Kariyer Yapmanın 5 Yolu

Sektör Buluşmaları - Açılış Konuşması

Sektör Buluşmaları - Etkinlik Tanıtım Konuşması

Hangisi Önce Geliyor, Kariyer mi Yoksa Hayat Tecrübesi mi?

YORUMLAR