Türk Yapımı Mobil Aksiyon RPG Oyunu Revenge'in Geliştiricisi Encom Games ile Özel Tamindir Röportajı

Umut vaad eden Revenge adlı RPG'nin Türk gelişticisi ile röportaj yaptık

Türk Yapımı Mobil Aksiyon RPG Oyunu Revenge'in Geliştiricisi Encom Games ile Özel Tamindir Röportajı

Merhaba Tamindir takipçileri. Tamindir olarak ülkemizden çıkan oyun geliştiricilerinin tasarladıkları oyun ve uygulamalara sitemiz üzerinde yer vererek onları tanıtmaya ve ülkemizdeki yazılım geliştirme sektörüne katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Mobil yazılım sektörü giderek gelişen bir yapıya sahip. Mobil yazılım sektörünün bu büyük potansiyeli de ülkemize ekonomik olarak yeri doldurulamaz bir katkıda bulunabilir. Dünya çapındaki mobil oyun geliştiricileri bu sayede milyonlarca kullanıcıya ulaşabiliyorlar ve rekor gelir elde edebiliyorlar. Örnek olarak; Clash of Clans geliştiricisi Supercell bu oyundan günlük olarak 1.5 milyon dolar civarında bir gelir getiriyor.

Ülkemizde maalesef henüz bu kadar büyük çaplı bir mobil oyun piyasası yok. Bu durumun değişmesi için ilk önce kaliteli yapımlar ortaya çıkarmamız gerekiyor. Yine de ülkemizden umud vaad eden mobil oyunlar ve mobil oyun geliştiricileri çıkmakta. Revenge adlı aksiyon RPG türündeki mobil rol yapma oyununun geliştiricisi Encom Games de bu geliştiricilere ve mobil oyunlara örnek olarak gösterilebilir.

Encom Games daha önceden Türk mobil oyun geliştiricilerinin yönelmediği bir tür olan aksiyon RPG türünde bir oyun geliştirerek farklı bir yol izlemeyi tercih etmiş. Revenge gerek grafikleri, gerek oynanışı açısından umut vaad eden bir oyun. Aksiyon RPG türündeki oyunlar da mobil cihazlara ve dokunmatik kontrollere uyum sağlamaları açısından başarılı sonuçlar ortaya koyuyor. Revenge halen geliştiriliyor olsa da birkaç güncellemeden sonra eksiklerini kapatarak kusursuz bir yapım olarak karşımıza çıkabilir.

Revenge'in geliştiricisi Encom Games ile iletişime geçerek ekipleri ve çalışmaları hakkında onlara birkaç soru sorduk. İşte özel röportajımız:

1- İlk olarak Encom Games'i biraz tanıyalım. Bize Encom Games'in nasıl kurulduğundan bahseder misiniz?
Tabi, Encom Games 2015 yılının Haziran ayında kurulan bir oyun ekibi. Encom games kurulmadan önce Bloow Games olarak 2011 yılından beri oyun sektörünün içerisindeydik gerek oyun projeleri olsun gerek mobil uygulamalar bir çok projemiz ilk aşamada fail olsada bunlardan kendimize ders çıkarmayı hedefledik. 2014 yılında kapanışı verip bir süre askıya aldık. Taki 2015 yılında bir araya gelip ekip olarak sıfırdan başlayabiliriz, yapabiliriz diyerek tekrardan oyun sektörüne Encom games olarak giriş yaptık. 
2- Encom Games ekibini nasıl bir araya getirdiniz, ekip üyelerinizi tanıyabilir miyiz?
Önceki sorumda söylediğim gibi yeni ekibe katılan arkadaş olmadı zaten geçmişten birbirimizi çok iyi tanıyan arkadaşlarız. Ben (Yücel Özalp - Programmer,Audio) - Buğra Uğurlu (Art-Animation,Game Design) - Berk Özsoy (İdea Generator) toplam 3 kişiyiz.
3- Sizi mobil oyun geliştirmeye yönlendiren faktörler neler?
Bulunduğumuz döneme baktığımız zaman artık yavaş yavaş mobilin ön plana çıkması ve bu değerin neredeyse PC veya oyun konsollarına eş değere kadar gelebileceğini görmemizden dolayı ve de ekip sayımızın az olması ufak projelere yöneltti bizi.
4- Bize biraz Revenge'den bahseder misiniz, oyunun çıkış noktası neydi?
Bu projemizin fikri aslında ilk kurulduğumuz döneme dayanmaktadır. Ama o dönemde birkaç projemiz fail olduktan sonra biraz mola verelim dedik hem kendimizi yenileyelim hem de sektöre tekrardan daha sağlam adımlarla bir giriş yapalım dedik ve bu proje üzerinde çalışmaya başladık.
5- Revenge'i oynadık. Ülkemizde aksiyon RPG türüne geliştiricilerin nedense ilgi göstermediğini düşünüyoruz ve elinizi taşın altına sokarak risk aldığınız için teşekkür ediyoruz. Sizce bunun nedenleri neler?
Türkiye'de oyun sektörüne yeterli yatırım yapılmadığını düşünüyoruz. Bizde bu eksikliği gördük ve kendi imkanımız ile ufak bir oyun çıkararak  bunun üzerinde yoğunlaşarak gelecekte yeni nesilleri cesaretlendirmek için bu oyunu çıkarttık.
6- Revenge'in büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve şu an halen geliştirildiğini görebiliyoruz. Önümüzdeki dönemde Revenge oyuncularını ne gibi gelişmeler bekliyor?
Bir sonraki updatemizde:
Hikaye modu
Yeni haritalar ve zindanlar
Karakter geliştirme ekranı
Çevrimiçi savaş sistemi
Yeni düşmanlar gibi bir çok yenilik getirmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda IOS ve Windows'a çıkartmayı planlıyoruz.
7- Revenge projesi haricinde başka fantastik hikayeye sahip oyunlar geliştirmeyi düşünüyor musunuz? Encom Games'in gelecek planları nelerdir?
Tabi ki projelerimiz var. Ama süpriz olmasını isteriz.
Ülkemizdeki mobil oyun geliştirme sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce ne gibi sıkıntılarımız var ve neler
iyileştirilmeli, nasıl destekler sağlanmalı?
Ülkemizde mobil oyun daha yeni yeni geliştiği için insanlar bu tür oyunlara daha yeni adapte oluyor. Bu süreç biraz zaman alacak, oturduğu zaman Türkiye'den çıkan yerli oyunların sayısının artacağına inanıyoruz. Türk oyun yapımcılarına daha fazla yatırım yapılmalı, yeni projelerin önü açılmalı ve okullarda oyun yapımına yönelik dersler
eklenmeli ve buna yönelik yol gösterilmelidir.
9- Tamindir takipçilerine iletmek istediğiniz özel bir mesajınız var mı?
Oyunumuzu indiren herkese teşekkür ederiz. Tamindir ekibine teşekkürlerimizi sunarız. Tamindir'i takip etmeyi unutmayın.

Encom ekibi uygulama geliştirme sürecinde başarısız girişimler yapmış olsa da vazgeçmemiş ve sonunda ortaya kaliteli bir iş çıkarmayı başarmış. Biz de Encom Games'i bu sabır ve özverisinden ötürü takdir ediyoruz. Ülkemiz oyun geliştiricilerine destek olmak için ve benzer içeriklerin sayısının artması için Revenge'i indirmeyi unutmayın:

YORUMLAR