Torrent Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Torrent nedir, nasıl çalışır, yasal mı sorularını soran kişiler en iyi torrent programlar neler sorusunun da yanıtını merak ediyor. İşte soruların yanıtı!

Torrent nedir, nasıl çalışır, yasal mı? En iyi torrent programları neler? Bu ve buna benzer soruların yanıtını merak eden kişiler için oldukça ayrıntılı bir rehber hazırladık. Hazırladığımız rehbere göz atarak torrent hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Torrent dosya paylaşım sistemi, her ne kadar günümüzde diğer bulut depolama servisleri yoluyla dosya paylaşımları çok popüler hale gelmişse de, hala en çok tercih edilen sistemler arasında yer alıyor.

En İyi ve Hızlı Torrent Programları
YAZILIM

En İyi ve Hızlı Torrent Programları

Günümüzde dosya indirebilmenize olanak tanıyan çok sayıda torrent programı yer alıyor. Peki, en iyi ve hızlı torrent programları neler? Hazırladığımız liste ile çoğu bilgisayar kullanıcısının merak ettiği soruyu yanıtladık.

Bir dosyaya sahip olan herkesin o dosyayı tüm dünyaya aynı anda sunabilmesini sağlayan bu sistem, daha uzun bir süre bizlerle birlikte olacak gibi görünüyor ancak pek çok kullanıcı torrentin mantığını anlayamadığı için onu kullanımı zor ve meşakkatli bir iş sanıyor.

Halbuki gerekli bir kaç bilgiyi öğrendikten ve uTorrent gibi popüler torrent programlarından birisini kullandıktan sonra pek bir zorlukla karşılaşmayacağınızı söyleyebilirim. Bunun için sizlere torrente dair bilinmesi gereken her şeyi aktarmaya karar verdik.

Torrent Nedir?

Torrent aslında temel anlamda “.torrent” uzantılı bir dosya. Bu dosyanın içeriği ise torrent programları kullanılarak görülebiliyor ve içerisinde paylaşıma sunulan dosyaların indirme bilgileri yer alıyor.

Bu duruma örnek verecek olursak ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir Linux dağıtımını torrent üzerinden indirmek istediğinizde ilk olarak .torrent uzantılı dosyayı indiriyor, ardından bu dosyayı uTorrent ile açarak içerisindeki dosya konum bilgilerinin tespit edilmesini sağlıyorsunuz. Zaten uTorrent bu bilgileri kullanarak direkt dosya indirimine de olanak tanıyor.

Torrent Nasıl Çalışır?

Sizlere bahsettiğimiz bu torrent dosyalarının içerisinde yer alan dosya konum bilgileri, internetteki sabit bir sunucuya işaret etmez ve o dosyaya sahip diğer kullanıcıların P2P paylaşım bilgilerine sahiptir. Böylelikle dosyanız indirileceği zaman bunu sadece bir kullanıcıdan değil, o dosyaya sahip olan tüm kullanıcılardan aynı anda indirmeye başlarsınız.

Dosyanın toplam hash kodu bilgisi de torrent içerisinde var olduğu için indirme işleminin ardından dosyanın bütünlüğü de yine torrent programınız tarafından doğrulanır.

En İyi Torrent Programları (İstemcileri) Neler?

Torrent programları ya da bazı yerlerde geçtiği haliyle torrent istemcileri ise torrent dosyası ile indirilecek dosyalara sahip kişiler arasındaki bir aracı uygulamadır diyebiliriz.

Zira .torrent uzantılı dosyaların içeriklerinin doğru şekilde okunması ve daha sonra dosyaya sahip kullanıcılarda açık bulunan torrent programlarıyla ilişkinin kurulması sayesinde hedef dosyalar indirilebiliyorlar.

Elbette sizin bilgisayarınızda uTorrent ya da diğer torrent programları açık durduğunda diğer kullanıcılar sizin bilgisayarınızdan da dosya indirmeye devam ediyorlar. Dünya genelinde oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan torrent programları arasında uTorrent'in yanı sıra BitTorrent, Tixati, Bitcomet ve FrostWire da yer alıyor.

Torrent Terimleri Listesi

  • Seed (Ortaklar)
  • Peer (Eşler)
  • Leecher

Torrent yoluyla dosya indirmek istiyorsanız bilmeniz gereken bir kaç teknik bilgi de elbette lazım. Böylelikle dosyaları indirmek için dikkat etmeniz gereken kriterler hakkında daha deneyimli olacaksınız.

1. Seed (Ortaklar)

uTorrent'i İngilizce kullanıyor ya da torrent sitelerinde geziniyorsanız karşılaşacağınız ilk tabir seed terimidir. Türkçe olanlarda ise bu terim ortaklar adıyla geçmektedir. Seeder ya da ortak olarak adlandırılan kişi, indirmek istediğiniz dosyanın bütününe sahip olan ve bunu sizin indirmeniz için sunan kişilere denmektedir.

2. Peer (Eşler)

Peer ya da eşler kavramı ise seederların aksine dosyanın bir kısmına sahip olan kullanıcıları ifade etmektedir. Dosyaları indiren kişiler aynı anda bu dosyaların bölümlerini diğer indirenlere sundukları için peer olarak adlandırılır, indirmeleri tamamlandıktan sonra birer seeder haline gelirler.

Herhangi bir torrent programı üzerinden dosya indirmeye çalışırken aslında siz de bir peer haline geliyor, indirdiğiniz bölümleri diğerleriyle paylaşıyorsunuz.

3. Leecher

Leecher dosyayı aynı peerlar gibi indiren ancak onu paylaşmaktan kaçınan kişilere deniliyor. Fakat leecherlara pek iyi gözle bakılmadığını ve paylaşım ruhuna aykırı kabul edildiklerini de belirtelim. Çok uzun süreler leecher olarak torrent dosyaları indirirseniz kısa süre sonra dosya indirmeden banlanacaksınızdır.

Torrent Siteleri Yasal mı?

Torrent sitelerinin durumu uzun senelerdir büyük bir tartışma konusu zira .torrent uzantılı dosyaları bulmamıza yardımcı olan bu sitelerde pek çok kullanıcı film, dizi, oyun içerikleri paylaşıyor ve korsan olarak başkalarına dağıtıyor. Ancak Torrent sistemini hayırlı işler için kullanmak da mümkün.

Örneğin Linux işletim sisteminin farklı dağıtımları genellikle torrent üzerinden sunuluyorlar ve böylece sabit sunucu masraflarından kurtularak boşa para vermeye gerek kalmıyor. Ayrıca lisanslı yazılımlarınızın kurulum dosyalarını torrent üzerinden bularak devamlı saklamak zorunda kalmamak da tercih edilen yollar arasında. Dolayısıyla torrent yasal ve yasal olmayan sınırların çok arasında kalarak tartışılır bir hale geliyor.

Hatta Blizzard gibi şirketlerin oyunlarının dosyalarını daha hızlı indirtebilmek için torrent altyapısını kullanmaları da sık rastlananlar arasında. Dolayısıyla torrent sisteminin yasallığı sistemin kendisinden çok onu kullananların amaçları doğrultusunda değişiklik gösterebiliyor. Eğer yasal bir şey indiriyorsanız torrent kullanmaktan çekinmenize gerek yok.

Bu yazı ile Torrent nedir, nasıl çalışır, yasal mı? En iyi torrent programları neler? soruları dahil olmak üzere birçok soruyu cevapladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR