Teknoloji Dünyasında Sizi Nezarete Attıracak 8 Kusurlu Hareket

Bilgisayar monitörünün arkasına saklanmak bazı kullanıcılara anlamsız bir özgürlük hissi verebiliyor. Ancak bu özgüvenin sonu çoğu zaman hüsranla sonuçlanabiliyor. İnternette bir yerlerde gizleniyor olduğunu düşünen ve “nasılsa beni kimse bulamaz” duygus

Teknoloji Dünyasında Sizi Nezarete Attıracak 8 Kusurlu Hareket

Bilgisayar monitörünün arkasına saklanmak bazı kullanıcılara anlamsız bir özgürlük hissi verebiliyor. Ancak bu özgüvenin sonu çoğu zaman hüsranla sonuçlanabiliyor. İnternette bir yerlerde gizleniyor olduğunu düşünen ve “nasılsa beni kimse bulamaz” duygusu pek çok kibirli insanın sonunu hazırlıyor. İnternette kabadayılık, siber saldırı teşebbüsü, izinsiz takip, özel hayata tecavüz gibi durumlar gerçek hayatta nasıl kanunlar çerçevesinde belli cezalara tabi tutuluyorsa, internette ve teknolojik yaşamda da durum farklı değil.

Her hangi bir uygulama ya da program satın alıp EULA yani End User License Agreement ya da ‘Son Kullanıcı Lisans Anlaşması’nı okumadan yapabilecek bazı hatalar bile doğrudan cezai sonuçlar doğurabiliyor. İşte teknolojik yaşamda canımızı çok sıkabilecek 8 kusurlu hareket.

Web’in karanlık yüzü

Genellikle yiğitliğe çamur sürdürmek istemeyen pek çok kullanıcının ben yaptım bir şey olmadı dediği durumlardan biri olan Deep Web’den alışveriş yapmak mutlaka bir gün ters tepiyor. Hani derler ya “keser döner sap döner, gün gelir devran döner” aynen öyle. Özellikle insanların “ben yaptım oldu” zihniyeti bir yerde çok fena suratlarına patlayabiliyor. Özellikle FBI karanlık interneti çok dikkatli izliyor. Özel tarayıcılar, VPN ya da aşırtma hesaplar kullanamayan herkes FBI’ın bu izleme ağına takılıyor. Şimdi diyeceksiniz ki “FBI’dan bana ne!” Ancak bu kurum gerektiğinde hükümetlerle iletişime geçerek bireylerin canını yakmasını iyi biliyor.

Tweet atarken bir gözünüz arkanızda olsun

Twitter üzerinde yer alan bazı içeriklerin sosyal ve siyasi yapıya zarar verdiği gerekçesiyle Türkiye'de alınan bir dizi önlem var. Twitter'ın yayınladığı şeffaflık raporları her zaman Türkiye'nin tweet ve kullanıcı engelleme talebinin olduğunu ortaya koyuyordu. 2014 yılının ikinci yarısında Twitter’da 'buzlanarak' engellenen 1982 Tweet'ten 1820'si ve askıya alınan 85 hesaptan 62’si Türkiye’den. Bunun yanı sıra gözaltına alınanların sayısı da yabana atılacak gibi değil.

Eski sevgililerin laneti

Eski sevgiliyi takip ederek ona anlamsız zamanlarda SMS atmak ya da sosyal medyadan rahatsız etmek gecenizin nezarette son bulmasına sebep olabiliyor. Fransa’da sevgilisi tarafından terk edilen bir adam kadına bir haftada tam 21,807 SMS atınca soluğu hapiste aldı. Sonuç olarak rahatsız edici bir davranış ve taciz olarak değerlendirilebiliyor. Bu tamamen karşı tarafın iki dudağının ucunda bir durum.

Düşünce suçu

Sosyal medyayı seviyor ve kendimizi orada özgür hissediyoruz değil mi? O kadar da değil. Özellikle Türkiye’de sosyal medya üzerinde düşünce ve fikir beyanında yaşanan tutuklama ve gözaltları göz önüne alırsak durumun vahametini kavrayabiliriz. Bu yüzden sade vatandaştan, gazeteciye, belediye başkanından, polis memuruna kadar tutuklanan ve başı otoriteyle derde giren binlerce insan var.

Link verdiğin yer canını yakabilir

Hükümetlerce yasaklanan içerikleri takip edebilmek mümkün olmadığı için bu linkleri paylaşarak kendimizi tehlikeye atıyor olmamız son derece olası bir durum. Bu durumda sosyal medyada hemen mimlenmek ya da ihbar edilmek söz konusu olabiliyor. Sansür ve yasakçı zihniyetin yönetiminde olan ülkeler için son derece olağan olan bu durum bugün demokratik olduğunu iddia eden gelişmiş ülkelerde bile sorunlar oluşturuyor. Bu durumla ilgili olarak yazdığım Hükümetlerin Bilgisayarlarımızı İzlemekte Kullandığı 10 Temel Yöntem makalesini bir kez daha gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Selfie çubuğu yasağı

Güney Kore’de yasak olan bu alet (alet mi desem bilemedim) Son derece kullanışlı bile olsa can yakabilen ve kazalara sebebiyet verebilen yapısıyla Güney Kore’de telefonunuza bağladığınız anda nezarete atılabiliyorsunuz. Üstelik Asya insanın fotoğraf çekmeye bu kadar meyilli bir karakteri olmasına rağmen bu çile nedendir? Sebebi şu, Güney Kore hükümeti, Bluetooth ile çalışan bu icadın genel ortamlarda telekomünikasyonu engellendiğini, kalabalıklarda tehlike yarattığını ve tehlikelere yol açtığına karar vermiş.  

Jailbreak yapmak

Jailbreak yapmak uzun süre gündemde kalan, suç olup olmadığı tartışılan bir durumdu. Electronic Frontier Foundation (EFF)'nin çabalarıyla 2010 yılında Jailbreak uygulamalarına özgürlük geldi. Ancak Apple Jailbreak yapılmış telefonları derhal garanti kapsamı dışına aldı. Ancak bulunduğunuz ülkeye göre Jailbreak hala suç sayılabiliyor. Bu tamamen ülkelerin telekomünikasyon mevzuatlarıyla ilgili bir durum.  Eğer bulunduğunuz ülkede aksi bir dava durumu söz konusu değilse, jailbreak işlemi yasal. Fakat her ne kadar yasal bir işlem olsa da, Apple’ın sözleşmeleri gereği, jailbreak yapılan cihazlar garanti dışı kalıyor.

Drone kullananların çilesi

Drone kullanmak çok eğlenceli olabiliyor Ancak bir başkasının penceresinin önünden cihazı geçirdiğinizde sizi şikayet derlerse başınız ağrıyabiliyor. Bir başkasının bahçesi, devlete ait binaların etrafı, konsolosluk sınırları ya da havaalanları ve uçuşa yasak bölgeleri de dikkate almanız gerekiyor. Aksi halde birisi drone’a silahını çekip ateş etse bile hiçbir savunmanız olmayabiliyor. Türkiye’de bu durum henüz çok karışık. Otorite sabit olmayan kuralları kendine göre yorumlayabiliyor. Bu da kullanıcıyı riskli bir durumla karşı karşıya bırakıyor.

Google'a Görünmeyen 'Karanlık İnternet' ve 13 Korkunç Gerçek

Facebook Kullanıcı Verilerini En Çok Hangi Hükümetler Kurcalıyor?

YORUMLAR