Windows ile Süper Monitör Kalibrasyonu İçin İnce Ayar İpuçları

PC karşısında göz yorulmamak ve gerçek tonlamaları algılayabilmek için monitör kalibrasyonunu nasıl yapılıyor, işte ipuçları.

Windows ile Süper Monitör Kalibrasyonu İçin İnce Ayar İpuçları

Oyunlarınızı oynarken ya da film seyrederken gözünüzün çok yorulmaması ve gerçek tonlamaları algılayabilmeniz için monitör kalibrasyonunuzun iyi olması gerekiyor. Bir monitörü kutusundan çıkarıp kullanmaya başladığınızda onun fabrika ayarlarına güvenmeyin. İpuçlarımızı takip edin, tüm PC tecrübeniz kökten değişebilir.

En son model monitörünüzü büyük bir keyifle kutusundan çıkarıp PC'nizin yanına yerleştirdiniz. Açar açmaz dünyanız değişti sanki. Herşey daha güzel ve net mi? Olabilir ama yanılıyorsunuz, monitörünüzün fabrika ayarları asla gerçek görüntü kalitesi vermez. Onlar son test edildikleri gibi size ulaştırılır. Gerisi… Gerisi tamamen size kalıyor. Bir monitörün gerçek potansiyeli yine sizin parmaklarınızın ucunda.

Gelin birlikte monitörünüzü gerçek performansına kavuşturalım ve onu en yüksek görüntü kalitesine ulaştıralım. Hem de hiçbir ek program ve ölçümleme cihazı kullanmadan. 

Hazırlanın

En önemli ölçümleme cihazı sizsiniz. İlk olarak bilgisayarınızın karşısında monitörü tam olarak algılayacak gözlerinizle karşı karşıya gelecek şekilde oturun. Vücudunuzu dik tuttuğunuzda monitörün hiçbir açı almamasına özen gösterin. Gerekiyorsa gereken ekran duruş ayarlarını pozisyonunuza göre ayarlayın. Ayarlarınız tamamlayana kadar bu duruşunuzu bozmamalısınız.

Monitörünüzü çalıştırdıktan sonra 20 dakika kadar beklemeniz gerekiyor. Bu süre monitörün tüm LED ve LCD ayarlarının yerine oturması için geçmesi gereken süre. 20 dakika bekledikten sonra kalibrasyona başlamanız daha mükemmel sonuçlar almanıza olanak sağlayacak.

Kalkış öncesi son kontrolleri yapın

Ekran kartınızın monitörün maksimum performansına ayarlandığından emin olun. Çözünürlük oranlarını kontrol edin. Monitörünüzün karşısındaki pozisyonunuz koruyun. Aslında sağlıklı olan monitörler karşısında kambur oturmamak ve dik bir duruşla onları kullanmak. Burnunuzu monitöre değdirmeyin lütfen. En az 45 santim uzaktan kalibrasyona başlayabilirsiniz.

Haydi başlayalım

Windows işletim sisteminin süper bir kalibrasyon aracı olduğunu biliyor muydunuz? Windows 8 ve 7 kullananlar hemen arama çubuğuna ‘kalibrasyon’ ya da 'ekran renk ayarı' yazabilirler. Buradan ilgili sekmeyi tıklayarak başlayabiliriz.

Gama ayarları çok önemli, ekrabdaki önermeleri takip ederek ayarları algınıza göre mükemmelleştirebilirsiniz. Eğer ayalarınızı grafik kartı ara yüzünden yapacaksanız Gamma için önerilen değeri 2.2 olarak kullanabilirsiniz. Ama siz yine de gözlerinize güvenin.

Ekranda beliren şeklin görüntüsünü önerilen şekilde ayarlamaya çalışın. Unutmayın test cihazı sizin gözleriniz.

Parlaklık ayarları hem gerçek tonlamalar algılamanızı hem de oyunlarda kaliteli gölge ve partikül ayrımları yakalamanıza yardımcı olur. 

Windows Renk Ayarları sekmesi parlaklık ayarlarını en iyilemek için size yol gösterecek. Bunu takip edin. 

Kontrast ayarları ya da diğer adıyla karşıtlık aydınlık ve doygunluk arasında algınızın kalitesini artırmak için yapılır. 

Bu noktada şu tavsiyede bulunmak istiyoruz; Kontrast ayarı yapmak ise büyük oranda deneme yanılma yöntemini kullanmaktan geçiyor. Ancak ekran kartınızın kalibrasyon ara yüzünü kullanacaksanız, başlangıç noktası olarak kontrastı bir CRT monitörde yüzde 100 olarak, LCD monitörde ise yüzde 40 olarak ayarlayın. Ardından parlaklığı gerektiği biçimde ayarlayın. Ancak unutmayın sizin algılarınız çok önemli.

Renk dengesi ayarı en önemli aşama. Bu noktada gerçekten gözlerinize güvenmeniz gerekiyor. Renk körlüğü gibi bir şikayetiniz varsa, bu noktada algısına güvendiğiniz bir arkadaşınıza ihtiyacınız olacak. 

Bu son adımdı. Yaptığınız ayarlardan eminseniz, bir sonraki sayfaya ilerleyebilirsiniz. Bu noktada ayarlarınızı korumanız ve True Type Font ayarlarınızı düzenlemeniz istenecek. 

Hepsi bu kadar. Windows kullanarak yapılması gereken en mükemmel sonuca ulaşmış olmalısınız. Hemen masaüstüne geçin ve tarayıcınız açıp internette bir dolaşın. Fotoğraflara bakın farkları algılamaya çalışın. Ya da bir oyun açın, bakın bakalım ayarlar ne kadar fark etti. Memnun kalmazsanız tekrar aynı işlemi deneyebilirsiniz.

Ekran kartlarının da bu tür ayarlar yapabildiği bir ya da bir kaç uygulaması olduğunu unutmayın. Onları da deneme, yanılma yöntemiyle en mükemmele ulaşana kadar zorlayabilirsiniz. Sonuçlardan memnun kalırsanız bu profili saklayabilir ya da fabrika ayarlarına dönebilirsiniz.

Öte yandan iyi bir monitör kalibrasyonunun hem göz sağlığınızı, hem de monitörün ömrünü koruduğunu da hatırlatmak isteriz. 

Kişiye Özel Gizli Monitör

Çift Monitör Kurulumu Nasıl Yapılır?

Çöpe Atılan Elektroniklere Ne Oluyor?

YORUMLAR