Sony, Sony Ericsson'ın Tümüne Sahip Oldu

Sony, Sony Ericsson'ın Tümüne Sahip Oldu

Sony, Sony Ericsson'ın Tümüne Sahip Oldu

Sony, bugün yayınladığı bir basın bildirisi ile birlikte Sony Ericsson şirketi üzerinde üzerinde diğer kuruma ait olan %50’lik payı da aldığını ve işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte Sony Ericsson’ın, “tamamı Sony’ye ait olan” bir marka olarak yaşamını sürdüreceğini açıkladı.

2001 yılında başlayan Sony Corporation ve Telefonaktiebolaget LM Ericsson birlikteliğinde sona gelindi. Hâlihazırdaki birliktelikte %50’lik bir paya sahip olan Sony, diğer %50’lik payı da 1.05 milyar Euro karşılığında satın aldığını ve anlaşmanın sadece imzalara kaldığını duyurdu. 2012 yılının Şubat ayında resmi işlemlerin son bulması beklenirken, bu tarihin hemen ardından gelecek çeyrek sonu raporlarında söz konusu işlemlere dair detaylı bir rapor da sunulacak. Adı geçen raporun 31 Mart 2012 tarihinde açıklanacağı belirtildi.

Sony’nin bu satın alma işlemini gerçekleştirmesindeki en büyük etkenin, tüm Sony ürünleri arasında bir “birliktelik sağlama” isteği olduğu söyleniyor. Zira şirket, Televizyon, akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar ürünlerinin ortak bir kablosuz bağlantı birlikteliğine kavuşmasını istiyor. Bu sayede, tıpkı Apple’daki iPhone, iPad, Mac ve Apple TV birlikteliğine benzer ancak daha gelişmiş bir ortak iletişim hizmeti sağlanacak. Dolayısıyla Sony, akıllı telefon konusunda daha hareketli ve etkili bir yol izleyebilecek ve bu yolu da diğer kanallarla birleştirebilecek. Böylece, örneğin bir Sony televizyon ve Sony akıllı telefon sahibi olan kullanıcı, kolay bir şekilde iki cihaz arasında kablosuz veri paylaşma – iletişim kurma temelli işlemleri gerçekleştirebilecek.

Sony Ericsson ile yaşanan gelişmeler arasındaki diğer öne çıkan unsurlara göz attığımızda, Symbian cihazların popüler olduğu dönemlerde üretilen Walkman ve Cyber-Shot telefon modellerinin yakaladığını başarıyı hatırlayabiliriz. Akıllı telefon özelliği taşıyan cihazların ortaya çıkmasıyla birlikte bir bocalama dönemine giren marka, Android işletim sistemine sahip Xperia serisi ile kendine gelmeyi başarmıştı. Sony Ericsson şu anda Android akıllı telefon pazarının ’ini elinde bulunduruyor.

Bu satın alma işlemi sonunda Sony’yi en çok sevindiren kazançlardan biri de patent konusu. Telefon ve dolayısıyla da kablosuz iletişim teknolojilerinin öncü isimlerinden olan Ericsson’a ait olan birçok patent hakkını da bünyesine kazandıracak olan Sony, gittikçe daha önemli hale gelen patent alanında da başarılı bir kazanım sağlayacak. Diğer yandan çoklu platformlar arasında kablosuz iletişim kurma teknolojisine ait patenti sonuna kadar kullanmaktan da geri durmayacak.

İlerleyen dönemlerde bu satın alma işleminin Sony’ye getireceği olası yarar ve zararlı birlikte göreceğiz.

YORUMLAR