Samsung Galaxy S6 ve Samsung Galaxy S5 Karşılaştırması

Samsung Galaxy S6 ve Samsung Galaxy S5 karşılaştırması yazımız cihaz seçiminizde yardımcı olacaktır.

Samsung Galaxy S6 ve Samsung Galaxy S5 Karşılaştırması

Samsung’un yeni amiral gemisi modeli Galaxy S6 geçtiğimiz günlerde Unpacked 2015 Etkinliği’nde resmi olarak tanıtıldı. Hem tasarımsal, hem donanımsal hem de yazılımsal olarak selefi Galaxy S5’ten çok daha gelişmiş bir cihaz olarak karşımıza çıkan Samsung Galaxy S6 10 Nisan’da ülkemizde satışa sunulacak. Peki, Samsung Galaxy S5 kullanıcısı olarak Samsung Galaxy S6’ya geçmek mantıklı mı veya Samsung Galaxy S6 satışa sunulduğunda hangi modeli tercih etmeli? Samsung Galaxy S6 ve Samsung Galaxy S5 karşılaştırması yazımızda bu sorunun yanıtını bulabilirsiniz.

Samsung’un amiral gemisi akıllı telefonu Galaxy S6 , Galaxy S6 Edge ile birlikte dünya genelinde popüler markaların yenilikçi ürünlerini sergiledikleri Mobil Dünya Kongresi’nde görücüye çıkanlar arasındaydı ve hem metal kasası ile premium hissiyatı veren tasarımı hem de güçlü donanımı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Selefi Galaxy S5 modeline göre çok daha performanslı olan ve tasarımı ile büyüleyen Samsung Galaxy S6, 10 Nisan’da aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 20 ülkede satışa sunulacak. Biz de Samsung Galaxy S5’ten Galaxy S6’ya geçmekte kararsız kalan veya ilk kez Samsung Galaxy serisini tercih edecek kullanıcılarımız için geçiş sürecinde yardımcı olacak bir rehber hazırlayalım dedik. Bu noktada bir bakışta iki model arasındaki farkı görebilmeniz için bir tablo hazırladık ve sonrasında ekran, güç, depolama alanı, batarya, kamera, yazılım, tasarım gibi bir akıllı telefonu tercih etmemizde büyük rol oynayan özellikleri çok fazla detaya inmeden belirtmek istedik.

  • Tasarım:

Bir akıllı telefonun tasarımı birçoğumuz için ekran ve donanımdan sonra gelir. Diğer bir deyişle yeni bir akıllı telefon baktığımızda ilk sorguladığımız şey ekranı ve donanımıdır; tasarımı sonra gelir. Çünkü akıllı telefon modelleri donanımsal ve yazılımsal olarak çok büyük değişmeler gösterse de tasarımları ya aynı kalır ya da çok az değişiklik gösterir. Ancak söz konusu Samsung’ta durum biraz farklı. Öyle ki Samsung Galaxy S6 ile selefi Samsung Galaxy S5 arasında ilk göze çarpan nokta tasarım. Bildiğiniz üzere Samsung Galaxy S5’in kasası (yan ve arka kısım) plastik ve cihazı elinize aldığınızda bir amiral gemisi modeli tuttuğunuzu hissetmiyorsunuz. Tamam, plastik bildiğimiz plastikten farklı, bükülmeye karşı dayanıklı bir madde ve cihazın arka kapağını “Elimde kalacak mı?” korkusu ile açmıyorsunuz ancak sonuçta bu bir plastik olduğunu gerçeğini değiştirmiyor. Fiyatının da ülkemizde pahalı olduğunu kattığımızda durum içler acısı. Öte yandan kullanıcılar plastik kelimesini hem forumlarda hem de sosyal platformlarda o kadar fazla dile getirdi ki bu Samsung’u harekete geçirdi ve Samsung Galaxy S5’ten sonra metal kasalı modellerle karşımıza çıkmaya başladı. (Metal kasalı ilk Samsung akıllı telefonu haberlerini duymuşsunuzdur.) Tabii o kadar fazla modelden sonra Samsung Galaxy S6’nın metal kasa ile geleceği söylentileri ortaya atıldı ve yeni amiral gemisi modeli hakkında merak edilen en önemli şey geçtiğimiz günlerde yanıt buldu. Samsung Galaxy S6 beklenildiği üzere metal kasa ile karşımıza çıktı. Tamamen metal bir kasa olmasa da ilk gördüğümde etkilendim ve çoğu kişi gibi “Tasarım anlamında tamam bu sefer olmuş” dedim. Bu da Galaxy S6 akıllı telefonu aldığımızda artık elimizde bir premium telefon olduğunu hissedebileceğiz, 2000+ TL verdiğimize pişman olmayacağız gibime geliyor.

  • Ekran:

Samsung Galaxy S6 tasarım olarak tamamen yenilendiğinden ilk olarak tasarımı ele almak istedik. Aslında çoğumuz için ekran yeni bir cihazı tercih etmemizde çok daha önemli bir etken. Samsung Galaxy S6’nın ekranına baktığımızda selefi Galaxy S5 ile büyüklük açısından bir farklılık olmadığını görüyoruz. Yine 5.1 inç ve SUPER AMOLED olarak geçen cıvıl cıvıl renkler içeren, ekran parlaklığını köklediğimizde uzun süreli bakmada gözü kesinlikle bozacak bir ekran ile karşı karşıyayız. Ancak hem piksel çözünürlük hem de piksel başına yoğunluk (ppi) değeri bakımından “İlk bakışta hissedilebilir mi?” tartışılır bir gelişme var. Samsung Galaxy S5’in ekranı hatırlayacağınız üzere 1920 x 1080 (Full HD) çözünürlüğünde (430 ppi) idi. Galaxy S6’da bu çözünürlük 2560 x 1440 yani 2K’ya çıkıyor ve piksel yoğunluğu değeri 577. Tabii ki ekran çözünürlüğünün artması demek bataryanın daha hızlı tükenmesi demek ancak batarya konusunda da Galaxy S6 yenilikler içeriyor ve bu açığı bir şekilde kapatıyor. Sonuç olarak Samsung Galaxy S6, selefine göre daha fazla çözünürlük sunan bir ekran ile geliyor. İki cihazı yan yana koyduğumuzda ilk bakışta, dikkatli bakılmadığında bu çözünürlük farkı hissedilebilir mi? sorusu ise tartışmaya açık bir konu. Ekran çözünürlüğünün yanında ekranı çizilmelere, düşmelere, darbelere karşı korumak için kullanılan teknoloji de son derece önemli. Her ne kadar çoğumuz daha telefonu aldığımız gün koruma kılıfı ile cihazımı sarıp sarmalasak ta bazı kullanıcılar telefonun güzelliğini bozduğundan kılıf kullanmayı tercih etmiyor. Hal böyle olunca ekranı koruyan teknoloji öne çıkıyor. Galaxy S5 modelinde Corning Gorilla Glass 3 teknolojisini kullanan Samsung, çoğu firma gibi yeni amiral gemisinde Corning Gorilla Glass 4 teknolojisine geçiş yapmış. Özetle Samsung Galaxy S6’nın ekranı selefine göre çok daha dayanıklı.

  • Güç (RAM ve İşlemci):

Yeni bir akıllı telefon almaya karar verdiğimizde hele ki bir Android cihaz bakıyorsak merak ettiğimiz özelliklerinden biri de cihazın donanımıdır. “Kaç RAM, hangi işlemciyi kullanıyor ve işlemci kaç çekirdek?” ortak sorulan sorudur. Aslında tepe model olarak gösterdiğimiz amiral gemisi akıllı telefonların hepsi oldukça güçlü donanıma sahipler ve günlük işlerimizi rahatlıkla yapabildiğimiz ve oyunlar oynayabildiğimiz cihazlar. Ancak söz konusu amiral gemisi modelleri ülkemizde 2000+ TL’den satışa sunulduğundan ister istemez bir sorgulama durumu oluyor. Peki Samsung Galaxy serilerinde durum ne? Karşılaştırma konumuzun konukları Samsung Galaxy S5 ve Samsung Galaxy S6 olduğundan bu iki cihazın donanımına değineceğiz. Galaxy S6 tahmin edeceğiniz üzere çok daha güçlü bir donanıma sahip ve Galaxy S5 ile aralarında hem benchmark sonuçlarında hem de cihazı kullandığınızda hissedebileceğiniz kadar çok büyük fark bu. Galaxy S5’te 2GB RAM ve 2.5GHz hızda çalışan dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 801 işlemci yer alırken, Galaxy S6’da 2.1GHz hızında sekiz çekirdekli Exynos 7420 işlemci (8 çekirdek işlemcinin 8’i de aynı anda çalışmıyor; 4 çekirdek 2.1GHz, 4 çekirdek 1.5GHz hızda çalışıyor ve tahmin edeceğiniz üzere işlemci gücü gerektiren uygulama ve oyunlarda devreye giriyor.) ve 3GB RAM bulunuyor. Ayrıca Samsung Galaxy S6’nın 14nm işlemciye sahip ilk model olma özelliğini taşıyor. Özetle yeni Samsung Galaxy S6 akıllı telefonunu aldığınızda son çıkan kaliteli yapımları akıcı bir şekilde oynamanın keyfini süreceksiniz.

  • Kamera:

Yeni bir cihaz çıktığında donanımdan sonra merak ettiğimiz özelliği kamerasıdır. Her ne kadar çoğumuz çektiğimiz fotoğraf ve videoları sosyal ağ hesaplarımızda arkadaşlarımızla paylaşsak ta cihazın üstün bir kamerasının olmasını istiyoruz ve “megapiksel” değerine bakıyoruz. Samsung Galaxy S6’nın kamerada da selefinden önde olduğunu görüyoruz. Her iki cihazın arka kamerası 16 megapiksel ve 4K video çekimine olanak tanıyor. Farklı olarak Galaxy S6’nın ön yüz kamerası 5 megapiksel (Galaxy S5’te 2 megapiksel) ve F1.9 lensi kullanılmış. Bu da Galaxy S6’nın daha düşük ışıklı ortamlarda daha iyi çekimlere olanak vermesi demek. Lansman günü Samsung’un Galaxy S6 akıllı telefonunun kamerasını Apple’ın iPhone 6 modeli karşılaştırması ve inceden gönderme yapması firmanın kamerasına ne kadar güvendiğini gösteriyor. Sonuç olarak Samsung Galaxy S6 selefi ile karşılaştırdığımızda kamerada da bir adım önde.

  • Batarya (Pil):

Akıllı telefonlar sayesinde artık birçok şeyi yerimizden kalkmadan, işimizi bölmeden rahatlıkla yapabiliyoruz ve artık hayatımızın birer parçası oldular. Bu noktada donanımları kadar bataryaları da oldukça önemli. Yeni çıkan akıllı telefonlara baktığımızda çoğunun şarjımız bittiğinde kullanabileceğimiz diğer bir deyişle zor durumlar için ultra güç tasarrufu modu özelliği bulunuyor. Son model akıllı telefonumuzu Nokia 3310’a döndüren bu mod, şarjımızın bittiği durumlarda iş görüyor. Bunun yanında cihazın ne kadar zamanda şarj olduğu da oldukça önemli. Bu noktada da devreye hızlı şarj özelliği giriyor. Samsung Galaxy S5 hatırlayacağınız üzere bu iki özelliği de sahip ancak Galaxy S6 selefine göre 1.5 kat daha seri çalışan hızlı şarj özelliği ile karşımıza geliyor ve 10 dakika şarj ile 4 saate kadar kullanım sunuyor. Samsung Galaxy S6’nın bataryasının kötü yanları da yok değil. Batarya hem çıkarılamıyor hem de kapasite olarak daha düşük (2550 mAh). Unutmadan cihazda kablosuz şarj özelliği mevcut. Tabii ki kablosuz şarj pedi ayrı olarak satılıyor.

  • Depolama:

Samsung Galaxy S5 modelinde 16GB ve 32GB dahili depolama alanı seçenekleri vardı ve cihaz microSD kart desteği sunduğundan 128GB’a kadar ek alan verebiliyordu. Bu yüzden çoğu kullanıcı için dahili depolamayı bir sorun olarak görmedi. Samsung Galaxy S6’ya baktığımızda 32GB, 64GB ve 128GB seçeneklerinin olduğunu görüyoruz. Depolama seçeneğinin 32GB’tan başladığını görüp hemen sevinmeyin zira cihazda ilginç olarak microSD kart desteği sunmuyor; dahili depolama alanı artırılamıyor. Ülkemizde 128GB depolama alanı sunan akıllı telefonların el yaktığını düşünürsek çoğu kullanıcı 32GB veya 64GB modelini seçecektir. Tabii ki sıkı bir mobil oyuncuysanız tek bir seçeneğiniz kalıyor.

  • Fiyat:

Samsung Galaxy S6’nın 10 Nisan günü Türkiye dahil 20 ülkede satışa sunulacağını biliyoruz ve yurt dışı için tahmini fiyat etiketleri açıklandı. 32GB’lık model 700 €, 64GB’lık model 830 €, 128GB’lık model de 950 € fiyat etiketi ile ön siparişe sunuldu. Samsung Galaxy S6’nın Türkiye satış fiyatının ne olacağını henüz bilmiyoruz ancak dahili depolama alanlarının artmasından 2500 – 3000 TL gibi rakamlar görmemiz muhtemel.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S6
Boyutlar
142 x 72,5 x 8,1 mm 143,4 x 70,5 x 6,8 mm
İşlemci
4 Çekirdek (Qualcomm Snapdragon 801, 2.5GHz) 8 Çekirdek (4 x 2,1GHz Cortex-A57 + 4 x 1,5Ghz Cortex-A53)
Ağırlık
145 g 138 g
Ekran Boyutu
5.1 inç 5.1 inç
Grafik İşlemci
Adreno 330 Mali-T760
Ekran Çözünürlüğü
1920 x 1080   2560 x 1440
Piksel Yoğunluğu
432 ppi 577 ppi
Ekran Teknolojisi

Super AMOLED, Corning Gorilla Glass 3

Super AMOLED, Corning Gorilla Glass 4

Arka ve Ön Kamera
16 MP arka, 2 MP ön 16 MP arka, 5 MP ön
RAM
2 GB 3 GB
Depolama
16 / 32 GB (microSD ile +128GB) 32 / 64 / 128 GB (Artırılamıyor)
Pil Ömrü
2.800 mAh (Çıkarılabilir) 2.550 mAh (Dahili)
İşletim Sistemi
Android 4.4.4 KitKat (Android 5.0'a güncellenebilir) Android 5.0 Lollipop
Fiyat
1.700 - 1.800 TL

-

Samsung Galaxy S6’nın Öne Çıkan Özellikleri:

  • Cam ile metalin karışımından oluşan zarif, şık tasarım
  • 2K / 2560 x 1440 (577 ppi) çözünürlüklü 5.1 inç SUPER AMOLED ekran
  • F1.9 diyafram açıklığına sahip 5MP ön, 16MP arka kamera
  • 64 bitlik sekiz çekirdekli işlemci ve 3GB RAM ile oyunlarda yüksek performans
  • Hızlı şarj sayesinde 10 dakika şarj ile 4 saat kullanım ve kablosuz şarj desteği
  • Geliştirilmiş parmak izi sensörü (Sürükleme yerine basılı tutma)
  • Samsung Pay

Samsung Galaxy S5’in Öne Çıkan Özellikleri:

  • Artırılabilir hafıza (microSD kart ile 128GB’a kadar ek depolama alanı)
  • 2800 mAH’lik çıkarılabilir batarya
  • Suya karşı dayanıklı tasarım (IP67 sertifikası)

Samsung’un çiceği burnunda amiral gemisi modeli Galaxy S6 ile selefi Galaxy S5’i her yönüyle karşılaştırdık. Samsung Galaxy S6 tasarım, donanım ve yazılım olarak selefini çok geride bırakıyor. Ancak bu selefinin çok kötü bir telefon olduğu anlamına gelmiyor. Galaxy S6 satışa sunulduğu vakit selefinin fiyatı oldukça düşecektir. Bu noktada bir akıllı telefona çok fazla bütçe ayırmayan biriyseniz ille de Galaxy olsun diyorsanız geçtiğimiz ay Android 5.0 Lollipop güncellemesini alan Galaxy S5’i tercih edebilirsiniz.

Samsung Galaxy S6 Edge Teknik Özellikleri, Çıkış Tarihi ve Fiyatı

Samsung Galaxy S6 Teknik Özellikleri, Çıkış Tarihi ve Fiyatı

YORUMLAR