Samsung Galaxy S6 ve iPhone 6 Karşılaştırması

MWC 2015 etkinliği kapsamında Samsung Galaxy S6'nın duyurulmasıyla birlikte yeni bir akıllı telefon alma aşamasında olan kullanıcıların zihinlerinde "Galaxy S6 mı yoksa...?" tandansında birçok soru oluştu. Akıllı telefonların fiziksel görünümleri elbette

Samsung Galaxy S6 ve iPhone 6 Karşılaştırması

MWC 2015 etkinliği kapsamında Samsung Galaxy S6'nın duyurulmasıyla birlikte yeni bir akıllı telefon alma aşamasında olan kullanıcıların zihinlerinde "Galaxy S6 mı yoksa...?" tandansında birçok soru oluştu. Akıllı telefonların fiziksel görünümleri elbette kullanıcıların beğenilerine kalan bir kıstas. Fakat genel bir değerlendirme yapacak olursak Galaxy S6'nın halefine göre devrimsel olmasa da dikkatlerden kaçmayan bir takım farklılıklara sahip olduğunu görebiliyoruz. Göze hoş gelen tasarıma eşlik eden güçlü donanım özellikleri Galaxy S6'nın rakipleri karşısında elini güçlendiren etmenlerden en önemlisi. Tercihini Android cihazlardan yana kullanacak olanların önünde birçok kafa karıştıran seçenek var. Buna karşın iOS işletim sistemi kullanmak isteyenlerinse önlerinde çok az seçenek var ve bu seçeneklerin en güçlü olanları iPhone 6 ve iPhone 6 Plus. Bugünün akıllı telefonları birbirine çok yakın özellikler sunuyor ve bazı kilit noktalarda farklılaşarak kullanıcıları kendilerine çekmek istiyorlar.

Apple bu noktada biraz daha farklı bir yol izleyerek işletim sistemini ön plana çıkartarak farklılaşıyor. Elbette işletim sistemini güçlü donanımsal özellikler ile taçlandırıyor ve kullanıcıların yüksek beklentilerine yanıt vermeyi amaçlıyor. "Samsung Galaxy S6 mı, Apple iPhone 6 mı?" sorusuna verilebilecek en güzel yanıt öncelikle işletim sistemine karar vermekten geçiyor. Herhangi bir tercih yapmadan önce hangi işletim sisteminin kişisel beklentilere daha iyi cevap verdiğini tespit etmek gerekiyor.

Günümüz mobil cihaz üreticileri sundukları cihazların tümünü kapsayan bir ekosistem yaratma çabasındalar. Bu yüzden tablet, akıllı telefon ve akıllı saat tercihleri aynı işletim sistemi ve hatta aynı marka üzerinden ilerlemeli. Eğer Android bir tabletiniz varsa akıllı telefon tercihinizi Apple'dan yana kullanmanız kullanım deneyiminizi sekteye uğratabilir. En nihayetinde bu cihazlar bazı uyumsuzluk problemleri çıkartacak ve işlerinizin aksamasına sebep olacak. 

İşletim sistemi üzerinde karar kıldıktan sonra işler epey kolaylaşıyor. Biz bu süreci biraz daha kolay bir hale getirmek adına Samsung ve Apple markalarının son teknolojilerle donatılmış akıllı telefonlarını aynı tablo üzerinde karşılaştırma kararı aldık. Bu sayede yeni bir akıllı telefon alma hazırlığında olan kullanıcılar cihazlar arasında farkları daha net bir şekilde görerek beklentilerine en uygun kararı verebilirler.

Şimdi Samsung Galaxy S6 ve Apple iPhone 6 karşılaştırma tablomuza geçelim.

Samsung Galaxy S6 Apple iPhone 6
Boyutlar
143.4 x 70.5 x 6.8 mm 138.1 x 67 x 6.9 mm
İşlemci
8 Çekirdek 2.1 GHz 64 bit Samsung Exynos 7420 Çift Çekirdek 1.4 GHz Cyclone (64-bit)
Ağırlık
138 gr 129 gr
Ekran Boyutu
5.1 inç 4.7 inç
Grafik İşlemci
Mali-T760 PowerVR GX6450 (dört çekirdekli)
Ekran Çözünürlüğü
1440 x 2560 piksel 750 x 1334 piksel
Piksel Yoğunluğu
578 ppi 326 ppi
Ekran Teknolojisi

Super AMOLED

Gorilla Glass 4

IPS LCD

Kırılmaya dayanıklı, yağ tutmayan ekran

Arka ve Ön Kamera
16 MP Arka 5 MP Ön Kamera 8 MP Arka 1.2 MP Ön Kamera
RAM
3 GB 1 GB
Depolama
32, 64 veya 128 GB 16, 64 veya 128 GB
Pil Ömrü
2550 mAh 1819 mAh
İşletim Sistemi
Android 5.0 Lollipop iOS 8 (iOS 8.1.3'e güncellenebilir)
Fiyat
2000+ TL

2.499 TL

Genel Özellikler

Samsung Galaxy S6'nın tasarımı markanın tasarım anlaıyşına paralel bir çizgide ilerliyor. On tane Samsung modelini yan yana koyup bir test yapsak pek çok kişi Galaxy S6'yı ayırt bile edemeyecektir. Fakat cihazı ele aldığımız zaman işler değişiyor. Metal dış yüzeyi sayesinde S6 birçok rakibini geride bırakıyor ve kullanıcılarda daha kaliteli izlenimler bırakıyor. Kalite olarak iPhone 6 ve Galaxy S6'nın yakın seviyelerde bulunduğunu belirtmemiz gerekiyor. Elbette metal kullanımı fazladan ağırlık olarak geri dönüyor. Buna ek olarak Samsung Galaxy S6'nın bataryası da gömülü olarak geliyor. Yani kullanıcılar artık bataryayı istedikler zaman çıkartamayacaklar. Genel his olarak Samsung S6'nın öncüsüne göre çok daha sağlam bir izlenim bıraktığını belirtmeden geçmeyelim. Geliştirilen yapısı sayesinde cihaz ele çok daha iyi oturuyor. Galaxy S6 ne yazık ki su geçirmez değil. Samsung bu konuda başka projeler üzerinde çalışıyor ve çok yakında bunların da haberini alacağız.

Donanım olarak Samsung Galaxy S6'nın rakamsal bir üstünlüğü var. Daha fazla RAM, daha güçlü pil ve daha fazla çekirdek. Fakat bu noktada dikkat etmemiz gereken en önemli ayrıntı cihazların farklı işletim sistemleri üzerine kurulu olmaları. İşletim sistemi performans üzerinde direkt etkiye sahip olduğu için bu iki cihazın perdormans karşılaştırmaları belli bir sürelik kullanım aşamasından sonra ortaya çıkacaktır.

Ekran ve Kamera Özellikleri

Ekran özelliklerine baktığımızda Samsung'un üstünlüğünü görüyoruz. Samsung'un yeni modeli Galaxy S6'da 5.1 inçlik bir ekran sunuluyor. Bu ekran boyutu iPhone 6'nın ekranından bir nebze daha büyük. Fakat asıl çarpıcı nokta boyuttan ziyade çözünürlük ve piksel yoğunluğunda gizli. İnç başına 557 piksel sunan Galaxy S6 karşısında iPhone 6 inç başına 326 piksel yoğunluk sunuyor. Buna ek olarak Samsung Galaxy S6'da 2560 x 1440 QHD çözünürlüğünde bir ekran sunuluyor. Çözünürlük oranı iPhone 6'ya geçtiğimiz zaman 750 x 1334 piksele düşüyor fakat bu noktada retina ekranın görüntü kalitesini de es geçmemek lazım. Elbette ekranları bizzat görmeden netlik hakkında bir yorum yapmak doğru olmaz fakat rakamlara bakarsak Galaxy S6 ekran kalitesinde bariz bir şekilde önde.

Samsung Galaxy S6'nın kilit noktalarından bir tanesi de 16 megapiksellik kamerası. Apple iPhone 6'da ise 8 megapiksellik bir kamera görev yapıyor. Görüldüğü gibi Samsung'un megapiksel oranı iki kat daha fazla. Fakat fotoğraf kalitesi pikselden ziyade sensör kalitesiyle alakalı bir durum. Düşük megapikselli olup da çok kaliteli resimler çeken modellere denk gelmiştik. Bu sebeple cihazların kamera performanslarını yan yana görmemiz gerekiyor. Aşağıda hem Galaxy S6 hem de iPhone 6 ile çekilmiş fotoğraflar mevcut.

Açıkçası renk ayarları olarak iPhone 6'nın daha iyi sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz çünkü Galaxy S6'da biraz yapay duran bir renk doygunluğu var. iPhone 6'nın çektiği fotoğraf çok daha doğal duruyor.

Sonuç olarak Samsung son derece iyi bir iş çıkartarak Galaxy S6'yı öncüsünden ve pek çok rakibinden daha iyi bir cihaz haline getirmiş. Üstün teknik özellikleri, metal kasası, ergonomisi, gelişmiş kamerası ve diğer ayrıntıları ile birlikte Galaxy S6 yeni bir telefon almak isteyen ve bu konuda yüksek bütçeye sahip kullanıcıların mutlaka göz atması gereken cihazlardan biri. Öte yandan Apple'ın iPhone 6'sı da son derece tatmin edici özelliklere sahip. İşletim sistemiyle farklılaşan bu cihaz bazı disiplinlerde geri kalıyor gibi gözükse de açığını kapatmasını iyi biliyor.

Samsung Galaxy S6 ve LG G3 Karşılaştırması

YORUMLAR