Samsung, Galaxy S6 ile Apple Savaşında Avantajını Nasıl Kaybetti?

Samsung Galaxy S6 Apple ile olan savaşında önemli birkaç kozunu nasıl kaybetti, açıklıyoruz

Samsung, Galaxy S6 ile Apple Savaşında Avantajını Nasıl Kaybetti?

Samsung’un yeni amiral gemisi Galaxy S6 büyük bir beklenti yarattı. Yeni ilginç özellikler, biraz daha farklı tasarım derken Samsun Galaxy S6, Apple ile olan savaşında önemli birkaç kozunu kaybetti. Neydi bunlar?

Samsung 2011 yılından bu yana Galaxy S2 ile başlayan Apple – Samsung savaşları olarak adlandırılan dönemin galibi olmuştu. Özellikle hala örnek alınacak olan özelliklere sahip Galaxy S2 tüm zamanların en hatırı sayılır derecede tutulan ve tüketilen telefonu oldu. S2’nin en önemli özelliği kullanıcısına esneklik sağlayabiliyor olmasıydı.

Kore menşeli firma Apple ile olan savaşından hep keyif aldı. iPhone 5 piyasaya çıkana kadar Samsung tüm dünyada 200 milyon akıllı cihaz satmıştı bile. 

Model yükseldikçe satışlar düştü

Rakamlar çok açık ilk Samsung Galaxy S - 25, S2 - 40, S3 - 60, S4 - 40 milyon satış rakamına ulaştı. Samsung Galaxy S5 ise beklenen satış performansı yakalayamadı, bir önceki model olan S4’ün satış rakamlarının yüzde 40 kadar gerisinde kaldı.

Bunun pek çok sebebi olsa da, en önemlisi Samsung'un telefonlarının ucuz görüntüsüydü. Yükselen donanım kalitesi, büyüyen ekran boyutları insanların ilk algıladıkları şeyler değildi. Tüketici elinde ucuz plastikten yapılma, tasarımı pek değişmeyen bir telefonla devam etmek istemiyordu. Bu noktada HTC ve Apple Samsung’a ağır darbe vurdu. Telefon üreticilerinin çoğu Samsung’un yarısı kadar bile işlevsel olmayan ama son derece şık tasarımlı modellerle Samsung’u piyasada ezmeye çalıştılar. Çoğu başarılı olamadı. Ancak Samsung’un böyle bir dezavantajı olduğu da ortaya çıkmış oldu. 

Samsung kendini aşıyor

Samsung Galaxy Alpha ile aslında tarzının ve görüntüsünün değişeceği sinyallerini veriyordu. Hatta Samsung Galaxy S6 için sızan görüntülerin çoğunun ne kadar Alpha’ya benzediğine dikkat edebilirsiniz. Bu çağrışım çok önemli. Samsung bir şeylerin ters gittiğinin farkına Galaxy S5’ten sonra vardı. Bu durum onun pazarda bir adım geriye düşmesine sebep olmuş, ucuz malzemeyle çok pahalı telefon üreten bir firma damgası yemesine sebep olmuştu. Ancak Alpha durumu biraz toparlamayı başardı.

Daha fazla depolama alanı mı? Hadi oradan…

Galaxy S6'nın değiştirilebilir bir depolama alanı yok. Bu noktada üreticinin verdiği 32/64 ve 128 GB’lık depolama alanlarından birini seçmek gerekiyor. Bu durum Samsung ve Android kullanıcılarının hiç alışmadıkları bir şey. Şimdilerde Samsung Galaxy S6’nın tanıtımının ardından konuşulan şey is şu; microSD kartları destekleyen telefonlara alışkın tüketici kendisini daralmış ve zorlanmış hissedecek. Çünkü microSD kartlar bütçeyi zorlamayan ve tüketicinin kendini özgür hissettiği bir seçenek.

Müzik, film, resim, video ve kişisel her şeyin microSD belleklerde toplanaması, cihazın belleğinin sıkıntı yaşamaması için önemli bir çözümdü. Ancak bu sorun sadece Samsung’dan kaynaklanmıyor. Tüketiciler Android 4.4 KitKat sürümünden beri microSD bellekler için çeşitli kısıtlamalar yaşıyor. 

Pilim neden değişmiyor

Samsung Galaxy S6 serisi kendi içine gömülü pillerle geldiler. Bu çok az Android telefonda olan bir durum. Gerçi Sony ve LG’de bu tür bir davranış içinde bir süredir, ancak Samsung bir geleneği terk edince durum başka oluyor. Şimdilerde artık pillerin değiştirilmesinin gerekmediği tartışılabilir. Çünkü daha uzun ömürlü ve dayanıklılar. Ancak yedek pil taşımak da telefonun neredeyse 3 günden fazla hizmet vermesini sağlayan bir durumdu. Artık böyle bir şans da kalmadı. Bataryaların her şarjda ömürlerinin milim milim tükendiğini de var sayarsak, Samsung bu noktada kucağımıza bir problem bırakmış oluyor. Pilin yaşayacağı en ufak sorun değiştirilip kolayca giderilebilecekken artık bunu yapabilmek mümkün değil. Zahmetli bir servis süreci gerektireceği de kesin. 

Islanmayan Samsung yapmak

Samsung Galaxy S5, bir metre derinlikte 20 dakika kadar kendini nemden ve sudan koruyabiliyordu. Bu da bir yağmur birikintisi ya da tuvalete düşüreceğimiz telefonumuzun sağlam kalabilmesi anlamına geliyordu. Ancak bu noktada bir başka sorun baş gösteriyor. Telefonun kuru kalabilmesi için USB giriş noktaların tıpa benzeri plastik yastıkçıklar kullanmak. Bu durum zamanla kopan, aşınan ya da gevşeyen sıkıntılı minik parçacıklar anlamına geliyor ki, bu parçalar kopup, aşınarak yok olduklarında belli girişlerin tüm dış etkenlere açık olması da başka bir problem teşkil ediyorlar.

 

Samsung, Apple olan yarışı neden kaybedecek

Samsung S6 ne kadar iyi bir telefon olursa olsun artık bir Apple iPhone telefon özelliklerine sahip. Plastik tıkaçlar, kaldırılan microSD seçeneği, bünyeye dahil batarya ve standart bellek alanıyla Samsung Android işletim sistemiyle çalışan bir iPhone yaratmış gibi oldu. Twitter'da 'Samsung şimdiye kadar yapılmış en güzel iPhone'u yaptı' eleştirilerine rastlamak mümkün.

Samsung resmi sitesine atılan iletiler ve ortada uçuşan twitler tamamen bu durumu savunuyor. Samsung her ne kadar önemli uygulamalar, muhteşem özelleştirme olanaklarıyla gelirse gelsin, bu birkaç detay Samsung tüketicisinin midesini bulandırıyor. 

Samsung Galaxy S6 ve HTC One M9 Karşılaştırması

Samsung Galaxy S6 ve Samsung Galaxy S5 Karşılaştırması

Samsung Galaxy S6 ve iPhone 6 Karşılaştırması

YORUMLAR