Sahte Adobe Flash Player Virüsü ve Çözümü

Sahte bir Adobe Flash Player güncellemesi ile bilgisayarınıza sızan kötü amaçlı virüsü bilgisayarınızdan kaldırmanın yolları ve anlatımı.

Sahte Adobe Flash Player Virüsü ve Çözümü

Merhaba Tamindir takipçileri. Bu yazımda sizlere son zamanlarda gittikçe artan genel bir bilgisayar kullanım problemi haline gelen ''Sahte Adobe Flash Player Virüsü'' hakkında daha detaylı bilgiler verip, bu kötü amaçlı dosyadan kurtulabileceğiniz alternatif yolları göstereceğim.

Adobe Flash Player, tüm bilgisayarlar üzerinde bulunması zorunlu olan programlardan bir tanesidir. İnternet tarayıcınız üzerinde video izleyebilmek, flash animasyonlar izlemek ve flash oyunlar oynamak için kullanılan uygulama eskiden çok sık aralıklarla güncellenmekteydi. Bunu fırsat olarak bilen kötü amaçlı kişiler, bundan fayda sağlayabilmek için kendini gerçek flash player güncellemesi gibi gösteren içerikler hazırlayarak kullanıcıları tuzağa düşürmeye başladılar. Peki nedir bu sahte flash player virüsü yada dosyası?

Sahte Flash player virüsü, bilgisayarınıza internet üzerinde güvenilmeyen yada bilinmeyen kaynaklardan yükleyeceğiniz flash player ile gelmektedir. Örneğin bir site üzerinde video izlemek isterken karşılaşacağınız, '' Flash player'ınız güncel değil, tıklayıp hemen güncelleyin'' tarzı mesajlar ile tuzağa düşmeniz sonucu bilgisayarınıza bulaşan zararlı bir dosyadır. Farklı türlere sahip olan bu virüs büyük çoğunlukla bir tarayıcı eklentisi olarak bilgisayarınıza bulaşmaktadır. Fakat hazırlayan kişilerin yeteneğine göre farklı özelliklere sahip olup, sistem dosyalarınıza kadar sızarak silinmesi oldukça zor olanlar bulunuyor. Hal böyle olunca, bu zararlı dosyayı kaldırabilmenin tek ve kesin geçerli bir yöntemi bulunmuyor. Fakat bilgisayarınızdan kaldırabilmek için izleyebileceğiniz adımları aşağıda birer birer anlatacağım.

Eğer tecrübeli ve çok bilgili bir bilgisayar kullanıcı değil iseniz, Adobe Flash Player güncellemelerini kesinlikle güvenmediğiniz kaynaklar üzerinden gerçekleştirmeyiniz. Aslında problem tam olarak burada başlıyor. Eğer Flash Player'ı sadece güvenilir ve bilindik kaynaklardan yada kendi orijinal sitesinden indirirseniz yada güncellerseniz bu problem ile asla karşı karşıya kalmazsınız. Fakat bu problemle krşı krşıya kaldıysanız, bu problemi çözdükten sonra bu dediklerimi uygulamanız yararınıza olacaktır. Aşağıdaki bağlantı ile sitemiz üzerinden güvenilir ve ücretsiz bir şekilde Adobe Flash Player'ı indirebilirsiniz.

Eğer bilgisayarınız üzerinde tarayıcı olarak Chrome kullanıyorsanız, Adobe Flash Player tarayıcınız içerisinde standart olarak bulunmaktadır ve gerekli güncellemeler yapılmaktadır. Diğer tarayıcılardan bir tanesini kullanıyorsanız kesinlikle sitemiz üzeirnden yada orijinal kaynak üzerinden Adobe Flash Player'ı indirmenizi tavsiye ederim. Bunun dışında kesinlike bilmediğiniz yada emin olmadığınız teklifleri kabul ederke Flash Player güncellemesi yapmayınız.

İlk Adım

Eğer sahte bir Flash Player yükleme yada güncellemesini gerçekleştirdiyseniz ve bilgisayarınıza virüş bulaştıysa  ilk olarak 2 adımdan oluşan bir işlem yapmanızı öneriyorum. Bunun için Avast! Browser Cleanup ve CCleaner programlarını aşağıdaki bağlantı adreslerini kullanarak indirmelisiniz.

Bu programlar eğer şanslıysanız virüsü problemi çözmek için yeterli olacaktır. Şanslıysanız dememin sebebi ise, bilgisayarınıza bulaşan sahte flash player virüsü basit bir tarayıcı eklentisi ise ve detaylandırılmamışsa, Avast! Browser Cleanup program ile ortadan kalkacaktır. Avast!'ın tarayıcıları temizlemek için geliştirmiş olduğu bu program, tüm tarayıcılarınızı sıfırlayarak ilk yüklendiğindeki haline getirmektedir. Bu nedenle basit bir eklentiden ibaret olan flash player virüsünü kolaylıkla kaldıracaktır.

CCleaner'ı önermemin arkasındaki sebep ise bilgisayarınız üzerindeki çöp dosyaları temizleyerek, ikinci aşama olan virüs taramalarında bilgisayarınızın daha performanslı ve hızlı işlemler gerçekleştirmesini sağlamak. CClener'ı kullanarak bilgisayarınızda belirli aralıklar ile temizlik yaparak performans artışı sağlayabilirsiniz.

İkinci Adım

Eğer ilk adımdaki işlemleri uygulayarak bu virüsten kurtulamadıysanız, virüsün daha detaylı ve daha zor silinen bir tür olduğunu anlayabiliriz. Bilgisayarınızda bulunan bu zararlı dosya türüne göre farklılıklar göstermektedir. Fakat en çok görülen problemlerden birisi, kullanıcıların Facebook profilleri üzerinde paylaşımda bulunması ve hatta bazı kullanıcıların yapılan bu paylaşımları bile silememesi gibi sıkıntılardır. Bu gibi durumlarda ilk adımdaki işlemler çare olmazsa, hemen ikinci adıma geçerek bilgisayarınızı farklı antivirüs programları ile tam(detaylı) tarama yapmalısınız. Farklı antivirüs programları kullanmanızın sebebi, ortada tek bir zararlı dosya olmadığı için, bazı antivirüs programları dosyayı bulamamakta ve dolayısıyla silememektedir. Alternatif antivirüs programları deneyerek problemin devam edip etmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer yapacağınız herhangi bir tarama sonucunda problem ortadan kalkarsa, tarama işlemlerine son vererek bilgisayarınızı güvenli bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Fakat bu dosyalar o kadar farklılık gösteriyorki kimi zaman antivirüs programlarının bile bulup silemediği dosya türleri görülüyor.

Detaylı virüs taramaları gerçekleştirebileceğiniz antivirüs programlarını aşağıdaki bağlantıları kullanarak ücretsiz olarak indirebilirsiniz:

Üçüncü Adım

Eğer ilk 2 adımda gerçekleştirdiğiniz işlemler sonucunda probleminiz hala devam ediyorsa, 3. aşamada bilgisayarınıza format atmanızda fayda olacaktır. Peki neden ilk başta format atıp kurtulmayalım diyorsanız, format bile tek başına bu sorunu bazen çözmeyebiliyor. Ayrıca bilgisayarınıza format atmak, çok gerekli olmadıkça zarar verecektir. Bu nedenle en son çare olarak bilgisayarınıza format atmanızı öneriyorum. Eğer nasıl format atılır bilmiyorsanız, bilen bir tanıdığınızdan yardım almanızı yada yakın çevrenizde bulunan bir bilgisayar servisine bilgisayarınızı götürmenizi tavsiye ederim.

Genel Değerlendirme

Sahte Adobe flash Player virüsü, farklı siteler üzerinde farklı şekillerde karşınıza çıkabilir. En çok rastlanan ise ''Warning your flash player may be out of date. please update to continue'' yada bu cümlenin Türkçe karşılığı olan '' Flash playerınız güncel değildir. Devam edebilmek için güncelleyiniz'' uyarılarıdır. Eğer tecrübeli ve bilgili bir bilgisayar kullanıcı değilseniz, bu uyarıyı gördüğünüzde direkt olarak tıklayarak yüklemeye çalışmak yerine, Adobe'un kendi sitesine girerek buradan Flash player'ınızın güncel olup olmadığını kontrol ediniz ve güncel değil ise bu site üzerinden güncelleyiniz. Yeterli bilgisayar kullanım bilgisine sahip iseniz, zaten gelen uyarıların sizi aldatmaya çalıştığını anlayacak ve herhangi bir teklife tıklamadan kapatacaksınızdır.

Windows 8 Güvenli Modda Nasıl Başlatılır?

YORUMLAR