Rockmelt Sosyal Ağ Web Tarayıcısı

Rockmelt, Chromium altyapısını kullanan bir sosyal medya tarayıcısı. Bu nedenle sosyal ağları çok sık kullanan kullanıcılar için pratik ve hızlı bir çözüm sunmakta. Google Chrome kullanıcılarının bu tarayıcıya geçişte hiç bir zorluk çekmeyecekleri kesin.

Rockmelt Sosyal Ağ Web Tarayıcısı

Rockmelt, Chromium altyapısını kullanan bir sosyal medya tarayıcısı. Bu nedenle sosyal ağları çok sık kullanan kullanıcılar için pratik ve hızlı bir çözüm sunmakta. Google Chrome kullanıcılarının bu tarayıcıya geçişte hiç bir zorluk çekmeyecekleri kesin. Chromium kaynak kodlarını kullanılarak hazırlanan  tarayıcı için tam bir sosyal medya canavarı diyebiliriz. Facebook, Twitter, Gmail ve uygulama merkezinde tanımlı kategorilerde bulunan yüzlerce RSS destekli siteleri tek bir ekranda takibine olanak tanımakta. Özellikle de Facebook kullanıcılarını hedef almış gözüküyor. Tarayıcıyı indirip kurduğunuzda  ilk açılışta Facebook hesabınızla sisteme giriş yapmanızı ve belli izinler vermenizi istiyor. Kısaca istediği izinler ve sunduğu özellikleri inceleyelim.

 

Programı indirip yükledikten sonra Facebook hesabınızla giriş yapmanız gerekmekte. Giriş işlemini başarılı bir şekilde geçtikten sonra karşınıza uygulamanın sizden istediği bilgiler ve Facebook hesabınızdan talep ettiği izinler çıkacaktır.

Programın Facebook Hesabınızdan İstediği İzinler:

  • İletişim Bilgilerine erişim.
  • Arkadaşlarının iletişim bilgilerine erişim.
  • Facebook'ta senin adına paylaşımda bulunabilme.
  • Gelen kutusundaki mesajlara erişebilme.
  • Haber kaynağından gönderilere erişim.
  • Verilerine istediği anda RockmeIt tarafından erişilebilme.
  • Facebook sohbet erişimi.
  • Özel arkadaş listelerine erişim.
  • Arkadaşlık isteklerine erişim.
  • Bildirimleri yönetme.

Facebook izinlerini onayladığınızda Rockmelt tarayıcınız açılmakta ve kullanımına başlamaktasınız. Program Facebook hesap üzerine kurulu olduğundan bizler bu yönüyle sunduğu özellikleri incelemek istedik. Sunduğu özellikler;

Facebook Hesabınız Her Zaman Sizinle

Tarayıcıya giriş yaptıktan sonra sol üst köşeye Facebook’taki hızlı bildirim çubuklarının aynıları yerleşiyor.  Facebook.com adresine girmek zorunda kalmadan bütün bildirimlerinizi tarayıcınız üzerinden görebiliyorsunuz. Tarayıcının sol bölümünde yer alan çubukta haber bandına yeni gelmiş olan duvar yazıları listelenmekte. Facebook ikonu üzerine tıkladığınızda Rockmelt tarayıcınız üzerinde pop up olarak bir pencere daha açılır ve hızlıca duvar yazılarını okuyabilir, beğenebilir, yorum yazabilirsiniz. Ayrıca kendi durum güncellemenizi de yine bu pencere üzerinden gönderebilirsiniz.

 

Facebook Sohbet

Facebook sohbet alanları ile Rockmelt’in sohbet alanını karşılaştırırsak daha belirgin okunması bakımından Rockmelt'in bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz.

Sohbet çubuğunda bir kişi üzerine sağ tıkladığınızda yukarıdaki seçenekler açılacaktır. Seçtiğiniz arkadaşınızla anında sohbete başlayabilir, mesaj gönderebilir, duvarı açıksa duvarına yazabilir, profiline anında göz atabilir ve favori arkadaşlarınıza ekleyebilirsiniz. Neredeyse Facebook sayfasına hiç girmeden istediğiniz gibi Facebook özelliklerini kullanabilirsiniz.

Hızlı Paylaş

Rockmelt üzerinde sohbet ederken bir yandan da internette gezinmeye devam ediyorsunuz. Önemli bir sayfaya denk geldiniz ve bunu arkadaşınızla sohbet esnasında paylaşmak istediniz. İlgili sayfa açıkken sohbet alanın sağındaki artı (+) butonuna basarsanız bulunduğunuz sayfanın adresi anında yazı alanına kopyalanır. Böylece kopyala-yapıştır işlemini kullanmadan çok daha hızlı bir şekilde paylaşımınızı yapmış olursunuz.

Paylaşım özelliği bununla sınırlı kalmıyor. Girdiğiniz sayfayı sağ üstteki "Share" (Paylaş) butonuna bastığınızda Facebook profilinizde, arkadaşınızın duvarında, diğer sosyal ağlarda (Twitter) ya da bir arkadaşınıza kişisel mesaj olarak gönderebiliyorsunuz. Aynı şekilde dosya ekleme ve konum ekleme özellikleri de aktif olarak kullanılabiliyor.

Hızlı Profil Arama

Eskiden bir profil arayacağımız zaman Facebook.com adresine girer, arama kutusuna arkadaşımızın ya da bulmak istediğimiz kişinin adını yazardık. Rockmelt kullanmaya başladıktan sonra bu kadar uzun bir yol izlemeye gerek kalmadı. Adres çubuğuna arayacağınız arkadaşınızın ismini yazmaya başladığınızda anında sonuç önünüze resimli olarak gelecektir.

 

RockmeltApps

Soldaki sosyal ağ çubuğunun en üstünde bulunan artı (+) işaretine tıkladığınızda RockmeltApp Center’a ulaşıyorsunuz. Bu bölümde yoğun olarak RSS özelliği desteleyen kategorize edilmiş yüzlerce websitesi sunulmakta. İkonlarına tıklayarak ilgili websitesini ya da uygulamayı sol menünüze ekleyebilir. Kullandığınız ama listede yer almayan sosyal ağları da buradan hızlıca ekleyebilirsiniz.

En çok kullanılan uygulamalardan Twitter’da Rockmelt uygulama merkezi içersinde bulunmakta. Bu uygulamayı eklediğinizde Facebook’da olduğu gibi sizin hesabınızda bazı bilgilere erişim istiyor ve bu izni verdikten sonra Twitter websitesine girmeden tüm özelliklerini kullanabiliyorsunuz. Hızlı tweet gönderme, retweet etme, direkt mesaj ve arama özelliklerinin hepsini tarayıcı üzerinde kullanabiliyorsunuz.

RSS özelliği sayesinde, arama bölümüne sık ziyaret ettiğiniz sitenin adresini yazıp enter tuşuna basın. Rockmelt size rss adreslerini otomatik bulacaktır ve böylece takip etmek istediğiniz adresi seçerek sol menünüze ekleyebileceksiniz. Eklediğiniz sitelerde yeni yazılan ve sizin okumadığınız yazılar bildirim olarak gözükecektir.

Ayrıca sol menünüzde kullandığınız uygulamaların yerlerini ikonları farenizle sürükleyerek değiştirebilirsiniz. Bu özellik de gerçekten çok kullanışlı.

Sonra İncele Özelliği

Sosyal ağlarınızda hoşunuza giden birkaç yazıyı ya da rss aboneliklerinizde sonra okumayı düşündüğünüz yazıları ViewLater özelliği sayesinde unutmadan istediğiniz zaman okuyabileceksiniz. Saat ikonu ile belirtilen bu özellik daha sonra okuyacağınız haber ya da paylaşımları size hatırlatıyor.

Rockmelt incognito Özelliği

Tarayıcının bir başka özelliği incognito. Rockmelt menüsüne tıklayıp new incognito window menüsüne tıkladığınızda yeni bir tarayıcı penceresi açılıyor. Firefox kullanıcıları bilirler gizli tarama özelliğini. Chrome’daki Yeni Gizli Pencere özelliğinin aynısı. Bu pencereyi kullandığınızda web geçmişiniz, arama geçmişiniz ve çerezleriniz asla kaydedilmemekte. Sadece indirdiğiniz dosyalar korunmakta.  Bazı sitelerin sizin hakkında bilgi toplamasını da bu sayede engelleyen güzel bir özellik.

Rockmelt Sessiz Mod

Sosyal ağlarla ilgilenmekten sıkıldıysanız ya da bir süre sadece girdiğiniz sayfayı görmek istiyorsanız QuiteMode butonu ile tarayıcı sosyal tarayıcı görünümünden çıkıyor sade bir görünüme bürünüyor. Sağ üstte ÇAN şeklindeki ikona tıklayarak bu özelliği istediğiniz zaman açıp kapatabiliyorsunuz.


Sonuç olarak Rockmelt’in geliştirmiş olduğu sosyal ağ tarayıcısı sunduğu özellikler ve kolaylıklar bakımından çok kullanışlı. Sosyal ağları çok aktif kullanan bireysel kişiler  ve sosyal medya takibi yapan ajanslar için işleri kolaylaştıran, zamandan kazanmayı sağlayan kompakt bir tarayıcı.

YORUMLAR