Ransomware (Fidye Yazılımları) ile Şifrelenen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Ransomware (fidye yazılımları) ile şifrelenen dosyalar nasıl kurtarılır?

Ransomware (Fidye Yazılımları) ile Şifrelenen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Ransomware (Fidye yazılımları), günümüzde sıkça yaşadığımız çevrimiçi tehditlerden belki de en önemlisi. En basit tabirle; Kullanıcıların zaaflarından faydalanarak sistemlerine sızmayı başaran hackerların sistemdeki dosyaları şifrelemesi, sonrasında da açmak için kullanıcıdan para istemesi üzerine kurulu bir güvenlik tehditi sizin de başınıza geldiyse bu durumdan kurtulmanın çok basit bir yolu var. Kaspersky’nin Ransomware Decryptor aracı sayesinde şifrelenmiş dosyalarınıza ücretsiz olarak kolaylıkla ulaşmanız mümkün.

Son zamanlarda konuşulan CoinVault ve Bitcryptor virüsünden etkilenen kullanıcılar için Kaspersky tarafından özel hazırlanan Ransomware Decryptor adlı ufak bir araç sayesinde hacker’lar tarafından şifrelenmiş dosyalarınızı birkaç basit adımda kurtarma şansına sahipsiniz. Şimdi dilerseniz bilgisayarınızdaki fidye yazılımından nasıl kurtulacağınıza ve dosyalarınızı nasıl geri alacağınıza geçelim.

  • Öncelikle zararlı yazılımı kaldırmanız gerekiyor. Sisteminizde fidye yazılımı varsa bunu en hızlı şekilde bulabilen ve etkisiz hale getirerek sonsuza dek sisteminizden çıkaran güvenlik yazılımı Kaspersky Internet Security’i kurmanız gerekiyor. Eğer sisteminizde başka bir güvenlik yazılımı kurulu ise kaldırmanızı öneririm.

  • Sizden para koparmaya çalışan zararlıyı sisteminizden kaldırdıktan sonra artık şifrelenmiş dosyalarınızı kurtarmaya geçebilirsiniz. Bu noktada Kaspersky’nin özel olarak hazırladığı şifre çözücü aracı indirmeniz gerekiyor. (Aşağıdaki bağlantıdan güvenli şekilde indirebilir ve sisteminize kurabilirsiniz.)

  • Şifre çözücü aracı çalıştırdığınızda doğrudan karşınıza çıkacak “Start Scan” butonuna tıklayarak taramayı başlattığınızda dosya seçimi açılır ekranı görüntüleniyor. Burada “filelist.cvlst” dosyasını göstermeniz gerekiyor. Şayet bu dosyayı bulamazsanız, şifrelenmiş tüm dosyalarınızı tek bir klasöre toplayıp taramayı başlatın. Bunu yaparken aracın ana ekranında bulunan “Change Parameters”a tıklayıp “Folder with Encrypted Files” seçeneğini kesinlikle seçmelisiniz.

Şifrelenmiş dosyalarınızın şifresinin çözüldüğünü dosya ismine eklenen “.decryptedKLR” ibaresinden anlayabilirsiniz. Örneğin; dosyaadı.doc (şifreli dosyanız), dosyaadı.decryptedKL.doc (şifresi çözülmüş dosyanın adı)

YORUMLAR