Qualcomm Quick Charge 3.0: Bugüne Kadarki En Hızlı ve Verimli Şarj Teknolojisi

Quick Charge 3.0 en hızlı ve verimli şarj teknolojisi bizlere neler sunuyor?

Qualcomm Quick Charge 3.0: Bugüne Kadarki En Hızlı ve Verimli Şarj Teknolojisi

Günümüz mobil cihazların donanımı bazı bilgisayarların ötesinde ancak batarya sorunu hala çözülebilmiş değil. 3000mAh’lik bataryanın standartlaştığı ve artık üzeri batarya kapasitelerini konuşmaya başladığımız şu günlerde yeni bir hızlı şarj teknoojisi duyuruldu. Qualcomm’un Quick Charge 3.0 teknolojisi sayesinde şarj etme süresi ciddi anlamda artmış olacak. Peki hızlı şarj teknolojisinin son ayağı bize ne gibi yenilikler sunuyor?

Quick Charge (Hızlı Şarj Etme) Nedir, Nasıl Olur?

Mobil işlemci üreticisi Qualcomm’un yeni nesil akıllı telefon ve tablet modellerinde göreceğimiz yeni şarj teknolojisi Quick Charge 3.0’ın detaylarına girmeden önce mobil cihazlarla yeni tanışan kullanıcılarımız için hızlı şarj teknolojisinden kısaca bahsetmek istiyorum. Qualcomm’un Quick Charge adını verdiği hızlı şarj teknolojisi sayesinde mobil cihazınızın bataryası olması gerekenden çok daha yüksek voltajda şarj ediliyor ve daha yüksek oranda güç transferi sağlandığından cihazınız olması gerekenden çok daha kısa sürede kullanıma hazır hale geliyor. Tabii ki hızlı şarj özelliğinden faydalanabilmeniz için hem mobil cihazınızın hem de şarj cihazınızın aynı şarj voltaj ve akımlarıyla uyumlu olması gerekiyor. Örneğin; telefonunuz 9V/2A değerinde şarj etmeyi destekliyor ancak şarj cihazınız 1A değerinde ise şarj etme işlemi uzun sürüyor. Öte yandan hızlı şarjın gerçekleşebilmesi için cihazın hızlı şarj teknolojisini destekleyen sertifikalı donanıma sahip olması gerekiyor.

Quick Charge 3.0 Neler Getiriyor?

Cihazın uzun süre şarj edilmesini bekleyememe durumlarında günü kurtarmak adına eşsiz bir teknoloji olan Quick Charge’a en basit anlatımla kısa bir giriş yaptıktan sonra teknolojinin son kullanıcıya faydasına geçmek istiyorum. Yeni tanıtılan Quick Charger 3.0 teknolojisi sayesinde mobil cihazımız yüzde 50 daha hızlı şarj olacak; sadece 35 dakika içerisinde yüzde %80 şarj seviyesine ulaşacak. Bir önceki teknolojiye kıyasla ciddi oranda artış yok ve cihazınızın tam doluluk oranına ulaşması için hala 1 saate yakın zamana ihtiyacınız var. Qualcomm’un Quick Charge 3.0 teknolojisinde hız yerine verimliliğe odaklandığı “Quick Charge 3.0, şarj etme konusunda Quick Charge 2.0’dan iki kat daha hızlı ve yüzde 38 daha verimli” sözlerinden anlıyoruz.

Cihazları geleneksel şarjdan dört kart daha hızlı şarj edebilen Quick Charge 3.0, INOV (Intelligent Negotiation for Optimum Voltage) adı verilen cihazın gereksinim duyduğu güç seviyesini algılayıp duruma göre en uygun voltajı vererek optimum güç transferini etkinleştiren ve verimliliği artıran bir teknolojiyi bünyesinde barındırıyor. Ayrıca daha geniş voltaj seçeneklerini (3.6V ile 20V arasında) destekliyor.

Quick Charge 3.0 ile 2.0, 1.0 Karşılaştırması:

Quick Charger 3.0, Quick Charger 2.0 ve Quick Charger 1.0’ın voltaj ve maksimum güç seviyelerini ayrıca hangi işlemcilerde destek verdiklerini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz:

Quick Charge 3.0 Quick Charge 2.0 Quick Charge 1.0
Voltaj 3.2V - 20V (Değişken) 5V / 9V / 12V 5V
Maksimum Güç 18W 18W 10W
İşlemci

Snapdragon 820, 620,

618, 617 ve 430

Snapdragon 200, 400, 410, 615,

800,801, 805,808 ve 810

Snapdragon 600

Quick Charge 3.0 Hangi Cihazlarda Desteklenecek?

Quick Charge 1.0 ve Quick Charge 2.0 cihazlarla yüzde 100 geri dönük uyumlu bir teknoloji olan Quick Charge 3.0, aralarında Snapdragon 820, 620, 618, 617 ve 430 işlemcilerinin de bulunduğu en yeni Qualcomm Snapdragon işlemcilerde bulunacak. Bu demektir ki 2016’nın akıllı telefon ve tabletleri yeni hızlı şarj teknolojisini destekleyecek. Tabii ki duvar şarjları, araba şarj cihazları, batarya paketleri, güç kontrolörleri, yeni nesil şarj cihazları da bu teknolojiden nasibini alacak.

Telefonunuzu 4 Kat Hızlı Şarj Etmeniz Artık Mümkün
TEKNOLOJİ

Telefonunuzu 4 Kat Hızlı Şarj Etmeniz Artık Mümkün

Mobil dünyada tahmin edeceğiniz üzere şarj çok önemli yer kaplıyor. Telefon üreticileri işlemci ve pil seçimi yaparken buna çok önem veriyorlar. Qualcomm şarj performansı konusunda ciddi yatırımlar yapan bir firma.

YORUMLAR