PlayStation 5 Bir Gün Gelecek ve Bakın Beraberinde Ne Yenilikler Getirecek

Henüz konuşmak için çok erken ama gelişen teknoloji Playstation 5'in nasıl olabileceğini de işaret ediyor.

PlayStation 5 Bir Gün Gelecek ve Bakın Beraberinde Ne Yenilikler Getirecek

PS4’ün üstün başarısını mutlaka sürdüreceğine kesin gözüyle bakılan PS5 için “şu tarihte çıkacak” iye bir cümle kurmamız mümkün değil. Ancak teknolojik gelişmelerin donanım ve yazılım kulvarlarında yaşanan gelişmelere bakıldığında, PlayStation 5’in özelliklerinin ne olacağını kestirmek güç değil.

Öte yandan Sony, önümüzdeki aylarda ve 2016’da yeni PS4 modelleri çıkaracağının sinyallerini veriyor. HDMI 2.0 ve 4K PS4 konsollar çok yakın bir zamanda raflarda olacaklar. Bu yenilikler PS4 için yapılıyorsa PS5 için neler beklemeliyiz?

Konsol kavramı kökünden değişebilir

Konsol oyunu tutkunları sadece HDMI 2.0 ve 4K ile tatmin olurlar mı sizce? Elbette hayır, bu yüzden PS5 özelliklerinden birinin Ultra HD görüntü sistemi vereceğine kesin gözüyle bakabiliriz. Üstelik görüntü kalitesi üzerine yapılan çalışmalarda bire bir yer alan Sony PS5 için daha “süper” özellikler de düşünüyor olabilir. Öte yandan PS5 kendi bünyesinde barındırdığı bir TVBox ile de gelebilir. Böylelikle harici TV donanımlarına ya da settop box'lara sahip olmak gerekmeyecektir. Sony TV’ler ile bütünleşik çalışması düşünülen PS5, aslında bir set olarak son derece güçlü bir eğlence merkezi haline dönüşebilir. 

20 yıllık alışkanlıkları unutun

PS4 bize pek çok eski alışkanlığımızı unutturdu, ancak sizce de artık Blu-ray ya da DVD kullanmak eskimedi mi? Önümüzdeki yıllarda bu medyaların tamamen ortadan kalkacağı artık bir öngörü değil, son derece doğal bir gelişme. "Streaming" yani anında bağlantıyla canlı yayınlanan bir oyun oynamak veya indirmek hızlı internet bağlantılarıyla mümkünken, neden bir konsolun disk yuvası olsun? Oyuncuların kutulu oyunları sevmesi, hatta bunlardan koleksiyonlar oluşturması bir yana gerçekten daha ucuza çevrimiçi sahip olacağımız bir ürün için fiziksel bir medyaya ihtiyacımız var mı düşünelim? PS5’in bir DVD girişi olacağı düşünülmüyor ancak 50GB’nin üzerinde 100GB’ye yakın Ultra HD oyunlar için bir Blu-ray’e de ihtiyaç olmayacak mı? Teknolojik gelişmeler geniş bant internet bağlantısının bu tip veriyi PS5 çıktığında taşıyabileceğini işaret ediyor. 

PS5 donanım özellikleri

Aslında yüksek kapasiteli oyunlar, sunacakları yüksek oyun kapasitesi ve özellikleriyle ağır yazılımlar olsalar da, konsollara indirilmeden bulut sunuculardan oynanabilecek avantaja sahipler. PS5’in destekleyeceği sistem de bu olacaktır.  Öte yandan Sony PS5 için bu tip bir sistemi kullanıcılarına her ülkede zorunlu kılmaya kalkarsa pazarını daraltabileceğinin de farkında. Bu yüzden Ultra HD Blu-Ray disklerin bir anda yok olmasını beklemek biraz hayalperestlik olabilir.

Sanal gerçeklik gözlükleri PS5 için son derece önemli aparatlar. Özellikle Sony kendi sanal gerçeklik projesi olan Morpheus’u PS4 için 2016 yılına hazırlarken PS5’in bunu göz ardı etmeyeceği kesin. Aslında Ps4 ve Morpheus’un 2016’da kullanılmaya başlaması PS5 için bir test sürüşü anlamına da geliyor. 2017 yılına kadar PS4 üzerinde Morpheus ile yaşanacak oyun tecrübesi, PS5’in sanal ve artırılmış gerçeklik ürünlerini nasıl ve ne derece kullanacağını da belirleyecek. 

4K ve ötesi

Dünya üzerinde 4K TV’lerin fiyatları düşüyor. Türkiye ile kıyaslamayın, ülkemizde teknolojik pazar bambaşka sularda yüzüyor. Ancak küresel manzara 4K’nin 2016’dan itibaren şu an evlerimizde bulunan HD TV’lerden bir farkı olmayacağını gösteriyor. Yenilenecek olan PS4’lere 4K desteğinin geleceğini biliyoruz. Peki, PS5 ne kullanacak? Bu noktada Sony’nin TV görüntü teknolojilerini yakın takibe almak gerekiyor. 2016 ve 2017 yıllarında 4K’dan farklı olarak nasıl bir görüntü kalitesi kullanılabileceğini böylelikle görerek PS5’in neyin peşinde olduğunu kestirmek mümkün olabilir. 

PS5 hakimiyeti ve oyunların geleceği

PS5’in ne zaman çıkacağını konuşmak henüz çok da akıllıca olmaz. Ancak Sony teknoloji departmalarının ve oyun üreten şirketlerin teknolojiye adapte olma, geliştirme ve uygulamaya koyma süreçleri göz önüne alındığında 2019 yılından önce PS5 ile ilgili  “çıkıyor-açıklanıyor-özellikleri sızdırıldı” başlıkları taşıyan haberler görmemiz çok da olası değil.

Öte yandan Sony’nin oyun dünyasını değiştirecek başka planları olduğu konuşuluyor. PS5 öyle bir konsol olacak ki, yeni nesil Sony TV’ler ile entegrasyonuyla daha da anlam kazanacak. Bu şu anlama geliyor PS5 sahibi olmak isteyen mutlaka bir Sony TV’de almak zorunda kalabilir. Bu zorunlu kılınmasa da, PS5’in tüm özelliklerinden faydalanmak isteyenler için bir ihtiyaç olacak.

Kısaca, bulut teknolojiler depolama, canlı yayın oyunlara dahil olabilme özelliği, sanal ve artırılmış desteklik desteği, ULTRA HD+ görüntü teknolojisi ve yeni nesil grafik ve ses donanımıyla PS5 konsol dünyasında her şeyi yeniden yazabilir.

Playstation’ın Tarihi Detaylarını Merak Edenler, Buraya!

Sony’den Gizli Bir Müjde, PlayStation 5 Hazırlıkları Başladı

1 TeraBayt'lık Sony PlayStation 4 Geliyor

YORUMLAR