PlayStation 4 Pro Oyunları Nasıl Geliştirecek

PlayStation 4 Pro oyun grafiklerini nasıl değiştirecek detaylı olarak anlattık

PlayStation 4 Pro Oyunları Nasıl Geliştirecek

Sony'nin geçtiğimiz Eylül ayında resmi olarak PlayStation 4 Pro tanıtımını gerçekleştirmesinin ve PlayStation 4 Pro özelliklerini duyurmasının ardından ülkemizde PlayStation 4 Pro fiyatı da belli oldu. PlayStation 4 Pro, 4K kalitede oyun çalıştırmak üzere tasarlanmış bir oyun konsolu olduğu için doğal olarak 4K televizyon veya monitör sahibiyseniz size en yüksek grafik kalitesini sunacak bir oyun konsolu gibi görünüyor. Fakat 1080p çözünürlüğe sahip bir televizyon sahibiyseniz bile PlayStation 4 Pro size oyunları çok daha güzel görünecek şekilde oynayabilme imkanı veriyor. Peki PlayStation 4 Pro bu işi nasıl yapıyor? İşte bu yazımızda PlayStation 4 Pro'nun sunacağı grafik iyileştirmelerini değerlendirerek ödeyeceğiniz parayı hak edip etmediğini değerlendireceğiz.

PlayStation 4 Pro, PlayStation 4 ile kıyaslandığında daha gelişmiş bir donanıma sahip. Bu donanım gücünden faydalanan konsol oyunları daha yüksek çözünürlükte çalıştırabilmenin yanısıra görsel efektleri de daha kaliteli hale getirebiliyor. Dilerseniz standart PlayStation 4 ile PlayStation 4 Pro özelliklerini bir karşılaştırarak PlayStation 4 Pro'da ne gibi donanımsal değişiklikler yapıldığına göz atalım:

PlayStation 4 Pro Özellikleri

PlayStation 4 PlayStation 4 Pro
İşlemci 8 çekirdek 1.6 GHz AMD işlemci 8 çekirdek 2.13 GHz AMD işlemci
Grafik İşlemci 800 MHz çekirdek hızı, 18 GCN çekirdeği, 1.84 TFLOP hesaplama gücü 911 MHz çekirdek hızı, 36 GCN çekirdeği, 4.2 TFLOP hesaplama güvü
RAM 5.5 GHz 8 GB GDDR5 6.8 GHz 8 GB GDDR5
Depolama 500 GB 1 TB

PlayStation 4 Pro'nun özelliklerine göz atıldığında bu yeni konsolun işlemci ve grafik işlemci gibi oyun performansını direkt olarak etkileyen özelliklerinde ciddi iyileştirmeler yapıldığı görünüyor. İşlemci çekirdek sayısı aynı kalsa da işlemci frekansı 1.6 GHz'den 2.13 GHz'e çıkartılmış. Bu da neredeyse yüzde 30'luk bir artış demek. Grafik işlemcisinde de frekans yükseliyor. Önceden 800 MHz olan frekans 911 MHz olarak belirlenmiş, ayrıca Graphics Core Next çekirdeklerinin sayısı da 2 katına çıkarılmış. Bu da ekran kartının toplam hesaplama gücünü 2 kattan fazla artırıyor. PlayStation 4 Pro bu sayede daha yüksek çözünürlükteki grafikleri işleyebiliyor veya görsel efektler için daha karmaşıok hesaplamaların altından kalkabiliyor. Artan bellek frekansı da genel performansı yukarı çekiyor.

Artırılan depolama kapasitesi ise daha çok oyun anlamına geliyor.

PlayStation 4 Pro  Türkiye Fiyatı

PlayStation 4 Pro ülkemizde 1699 TL satış etiketiyle piyasaya sürülecek. 10 Kasım'dan itibaren satın alınabilecek oyun konsolu klasik PlayStation 4'e göre yaklaşık 400 TL daha pahalı. Peki PlayStation 4 Pro bu fiyatı hak ediyor mu? Dilerseniz PlayStation 4 Pro'nun getirdiği yeniliklere göz atarak bu soruyu cevaplayalım:

PlayStation 4 Pro Oyunları Daha Akıcı Çalıştıracak

PlayStation 4 Pro'da artan donanım gücüne bağlı olarak 1080p çözünürlükte oyunlar 30 FPS limitinin üstüne çıkabilecekler. Standart PlayStation 4'ün donanımı yeni çıkan oyunları 30 FPS'nin üzerinde çalıştırmakta biraz zorlanıyor. Bu nedenle oyunlara FPS kilidi koyuluyor ve oyunun 30 FPS'nin üzerindeki kare hızlarında çalışması mümkün olmuyor.

PlayStation 4 Pro, oyunları 4K çözünürlükte sabit 30 FPS kare hızıyla çalıştıracak şekilde tasarlanmış bir oyun konsolu. Bu durum 1080p çözünürlükte oyunları bu kare hızıyla oynayabileceğiniz anlamına gelmiyor. Oyun geliştiricileri kare hızı limitini kaldırarak 4K'dan düşük çözünürlükte oyunlarının daha akıcı çalışmasını sağlayabilecekler. Bu durumun en güzel örneği Rise of the Tomb Raider. Oyuncular bu oyunu 30 FPS'den yüksek kare hızlarıyla PlayStation 4 Pro üzerinde çalıştırabilecekler.

PlayStation 4 Pro'da Kaplamaların Kalitesi Artırılıyor

PlayStation 4 Pro'nun hesaplama gücünün artmasıyla birlikte yüzey ve doku kaplamalarına daha fazla kaynak ayrılabiliyor. Bu da oyunda zemin, duvar, kıyafetler, araç yüzeyleri gibi yerlerde daha net ve detaylı bir görüntü elde etmemizi sağlıyor. Bu fark 1080p çözünürlükte fark edilebilirken 4K çözünürlükte çalışan oyunlarda daha da belirgin olacak.

PlayStation 4 Pro Daha Keskin Görüntü Sunacak

The Elder Scrolls Online'ın PS4 Pro'ya Özel 4K Videosu Yayınlandı
OYUN

The Elder Scrolls Online'ın PS4 Pro'ya Özel 4K Videosu Yayınlandı

The Elder Scrolls Online'ın PS4 Pro'ya özel 4K kalitedeki videosu yayınlandı. Elder Scrolls serisinin en son halkası olan MMORPG türünde bir online RPG oyunu olan The Elder Scrolls Online, yenilenen grafikleriyle adeta kullanıcıları kendisine bağımlı yapıyor.

PlayStation 4 Pro, 4K televizyonlarda üstün bir grafik kalitesi sunacak olsa da 1080p televizyonlarda da standart PlayStation 4'e göre daha keskin görüntüler sunacak. Normalde oyunlarda görüntüyü keskinleştirmek için Anti Aliasing teknolojisi kullanılır. Bu teknoloji ile ekrandaki nesnelerin kenarlarındaki çatallaşma giderilir. Fakat PlayStation 4 Pro nesnelerin çizimini daha yüksek çözünürlükte gerçekleştirebildiği için bu görüntü 1080p'ye aktarıldığında çatallaşma ortadan kalkıyor. Supersampling adı verilen bu yöntem PlayStation 4 Pro'nun en büyük nimetlerinden biri.

PlayStation 4 Pro Yüksek Detaylı Modellemeleri Rahatça Çizebilecek

Killing Floor 2'de 4K Kalitede Zombi Katliamı
OYUN

Killing Floor 2'de 4K Kalitede Zombi Katliamı

İlk olarak PC versiyonu erken erişimde çıkış yapan Killing Floor 2 önümüzdeki günlerde PlayStation 4 Pro için de çıkış yapacak.

PlayStation 4 Pro günümüz bilgisayarlarıyla karşılaştırıldığında donanımsal olarak sınırları zorlayan bir cihaz değil. Bu da birçok oyunda grafiklerin 4K kalitede çiziminin yapılamayacağı anlamına geliyor. PlayStation 4 Pro'dan güçlü birçok bilgisayar bile 4K kalitede render yapmakta güçlük çekiyor. Fakat Sony, bu işe yaratıcı bir çözüm bulmuş. Bir cihaz yüksek çözünürlükte çizim yapamadığında bu çizimi daha düşük bir çözünürlükte yapıp sonradan çözünürlüğü yukarı çeker. Fakat bu da çizimlerin detay seviyesini düşürür ve keskinliği azaltır. Checkboard Rendering adı verilen yöntem ile nesnelerin çizimi yapılırken piksellerin yarısı çiziliyor ve geriye kalan pikseller çizimi yapılan piksellerden kopyalanarak çözünürlük de 2'ye katlanıyor. Sonuç elbet ki 4K çizim yapmak kadar başarılı olmuyor; ama aradaki fark bir hayli zor anlaşılıyor.

Checkboard Rendering ile oluşturulmuş grafikler standart PlayStation 4 oyunlarının grafikleriyle karşılaştırıldığında da aradaki kalite farkı bariz bir şekilde belli oluyor. Keskinliği artıran Supersampling bu teknolojiyle birleşince PlayStation 4 Pro kaliteyi genel olarak yukarı çekiyor.

PlayStation 4 Pro Vereceğiniz Parayı Hak Ediyor mu?

PlayStation 4'ün çıkış fiyatı düşünüldüğünde PlayStation 4 Pro'nun oldukça makul bir fiyatla çıkış yaptığı söylenebilir. PlayStation 4 Pro bize daha keskin görünen, daha yüksek detay seviyesine sahip, daha akıcı çalışan oyunlar oynayabilme imkanı veriyor. Üstelik 4K destekleyen bir televizyona sahipseniz PlayStation 4 Pro'nun size sunacağı nimetler daha da artmakta. PlayStation 4 Pro için birçok farklı oyun özel olarak optimize ediliyor; yani Sony ve oyun geliştiricleri bu konuda yoğun bir şekilde çalışıyor.

İster 1080p, ister 4K televizyon veya monitör sahibi olun PlayStation 4 Pro'nun daha iyi bir oyun tecrübesi sunacağını söyleyebiliriz. Artan depolama alanı da göz önüne alındığında 400 TL fark çok büyük bir bedel değil.

2016'da Sanal Gerçeklik ile Oynayabileceğiniz 12 Enfes Oyun

YORUMLAR