Pixlr'da Fotoğraflara Efekt Verme

Pixlr kullanarak nasıl fotoğraflarınızın kenarlarını bulanıklaştıracağınızı ve fotoğraflarınıza efekt uygulayacağınızı anlatıyoruz

Pixlr'da Fotoğraflara Efekt Verme

Merhaba Tamindir takipçileri. Günümüzde cep telefonlarıyla ve dijital fotoğraf makinalarıyla birçok fakrlı fotoğraf çekiyoruz ve sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz. Bu fotoğrafların ilk çekilen hallerinin sunduğu görünüm doğru ışığı yakalayamadığımız durumlarda görsel olarak bizi tatmin etmeyebiliyor. İşte Autodesk firması tarafından kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan Pixlr adlı kullanışlı fotoğraf düzenleme yazılımı bu gibi durumlarda imdadımıza yetişiyor ve sunduğu fotoğraf efektlendirme seçenekleriyle tercihlerimize uygun ve çok daha şık görünen fotoğraflar yaratmamıza imkan veriyor. Bu yazımızda da Pixlr kullanarak fotoğraflara efekt verme ve kenar bulanıklaştırma (blur) işlemlerini nasıl yapacağınızı resimli olarak anlatacağız. Pixlr indirmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz:

İşe fotoğraflara efekt verme işlemiyle başlayalım.

Pixlr ile Fotoğraflara Efekt Verme:

Pixlr ile fotoğraflara efekt vermek için işe ilk olarak kullanacağımız fotoğrafı belirleyerek başlıyoruz:

Pixlr'ı çalıştırdığınızda sol üst köşedeki "File" menüsü altından "Open" seçeneği üzerine tıklayarak dosya gezginini açabilir ve üzerinde çalışacağınız fotoğrafı belirleyebilirsiniz. Fotoğraf açıldıktan sonra sol taraftaki kenar çubuğunu kullanarak fotoğraf efektlerine ulaşacağız:

Kırmızı ile işaretli olan "effect" başlığına tıkladığınızda hemen sağında sarı ile işaretlenmiş alanın içerisinde göreceğiniz fotoğraf efekti seçenekleri açılacaktır. Bu filtreler kategoriler altında toplanmış. Pixlr bize birçok farklı vintage ve retro efekt sunarken farklı tarzda da efektler sunmakta. Sarı içerisindeki alandaki efekt kategorilerinden birinin üzerine tıkladığınızda bu kategori altındaki efekler listelenecektir:

Kategorilerin üzerine tıkladığınızda efektlerin yüklenmesi eğer Pixlr'ı ilk defa çalıştırıyorsanız kısa bir süre alabilir. Çünkü bu efekt seçenekleri internetten indirilmekte. Açılan efekt seçeneklerinden tercih ettiğinizin üzerine tıkladığınızda küçük bir pencere açılacak. Bu pencerede bize efektin ne kadar yoğun bir şekilde uygulanacağını belirleme imkanı veriliyor. Yukarıdaki resimde kırmızı ile işaretlenmiş alan içerisindeki kaydırma çubuğunu hareket ettirerek efekt yoğunluğunu değiştirebiliriz. İşimiz bittikten sonra mavi "appy" tuşuna tıkladığınızda efekt seçiminiz kaydedilecektir. İşlem bitince şu tarz bir değişiklik yakalayabilirsiniz:

Pixlr ile Kenar Bulanıklaştırma:

Pixlr'ın güzel bir yönü de fotoğraflarımızda bir merkez nokta belirleyerek bu merkez noktanın dışındaki alanlar üzerinde bulanıklaştırma efekti uygulamamıza izin vermesi. Bu işlemi daha önceden yukarıdaki gibi farklı filtreler uyguladığınız fotoğraflara da uygulayabilmektesiniz. Kullanacağınız fotoğrafı seçtikten sonra Program penceresinde sol tarafta yer alan kenar çubuğu üzerinden "fast" başlığını seçin ve hemen sağında açılan menüden "focal" adlı seçeneği seçin:

"focal" seçeneğini seçtikten sonra resminizin üzerinde iç içe 3 şerit halinde halkalar belirecek. Bu halkaların merkezindeki büyük nokta fotoğraf üzerinde görüntünün en net ve keskin olacağı odak noktasını belirlemenize yardımcı oluyor. Bu noktanın üzerine tıklayarak odağı sürükleyebilirsiniz ve bulanıklaşacak alanın ortasında kalacak net görünecek bölümü belirleyebilirsiniz:

Halkalar arasındaki mesafe bulanıklaşmanın ne kadar yoğunlukla artacağını belirliyor. Halkalar arasındaki mesafenin daha uzun olması kenarlara doğru bulanıklaşmanın daha seyrek artmasını sağlarken bu mesafenin kısa olması bulanıklaşmanın ilk halkadan sonra daha yoğun artmasını sağlıyor. Sol tarafta açılan küçük pencere üzerinde bulanıklaşma derecesini sarı ile işaretlenmiş alan içerisindeki çubuğu kullanarak ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca "color boost" çubuğunu kullanarak odak noktasında renklerin ne kadar yoğun olacağını belirleyebilirsiniz. "glow" çubuğu ise odak noktasının haricindeki alanlara parlaklık efekti veriyor.İşlemler bitince "apply" tuşuna tıklayarak bulanıklaştırma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Resminizi tercihlerinize göre yapılandırdıktan sonra bilgisayarınıza kaydetmek için "File" menüsü altındaki "Save As" seçeneğini kullanabilirsiniz:

Fotoğrafınızın ilk haline efektler ekledikten ve kenarlarını bulanıklaştırdıktan sonra fotoğrafınız şöyle bir değişim gerçirecektir:

Pixlr kullanarak fotoğraflarınız üzerinde kesme, döndürme ve yeniden boyutlandırma gibi fiziksel değişiklikler de yapabilirsiniz. Bu işlemlerin nasıl yapılacağını bu yazımızdan öğrenebilirsiniz:

Pixlr ile Fotoğraf Kesme, Döndürme ve Yeniden Boyutlandırma

Pixlr ile Kırmızı Göz Düzeltme

Pixlr ile Fotoğraflara Yazı Yazma

Pixlr-o-matic İncelemesi

YORUMLAR