Periscope'un Canlı Yayın Özelliğine İhtiyaç Duyabileceğimiz 10 An

Canlı yayın yapmamıza olanak sağlayan Periscope, en çok hangi durumlarda işimize yarayabilir?

Periscope'un Canlı Yayın Özelliğine İhtiyaç Duyabileceğimiz 10 An

Kullanıcılarına mobil cihazları üzerinden canlı yayın yapabilme şansı veren Periscope, sosyal medyanın son birkaç haftasını domine eden gelişmeler arasında yer alıyor. Twitter tarafından piyasaya sürülen bu uygulamanın en büyük rakibi şu an için Meerkat. Aynı amaca hizmet eden bu iki uygulama yapısal olarak aynı olsalar da işleyiş olarak birkaç noktada farklılaşıyorlar.

Kısa sürede yüksek kullanıcı kitlelerine ulaşan Periscope, bu başarısına ek olarak pek çok soruyu da berbaerinde getirdi. Bildiğiniz gibi canlı yayın yapabilmek bir zamanlar medya kanallarıyla sınırlı bir bilgi aktarım süreciyken artık herkes adeta kendi kişisel medya kanalının sahibi olmuş durumda. Elbette bu durumun bazı getirileri ve götürüleri var.

Öncelikle belirtmemiz gerekiyor ki Periscope başta olmak üzere canlı yayın yapabilmemize olanak sağlayan uygulamalar yanlış kullanıldıkları takdirde kullanıcıların başına dert açabilme potansiyeline sahipler. Tatsız sürprizlerden ve yasal yaptırımlardan korunmak için canlı yayın yaparken dikkat etmemiz gereken kuralları derlediğimiz yazımıza bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu yazımızda ise 'canlı yayın yapabildiğimiz bu uygulamaları en yaratıcı ve en verimli şekilde nasıl kullanabiliriz' sorusuna cevap bulmaya çalışacağız. Bu soruya verilebilecek birçok yanıt var fakat biz odağımızı mümkün olduğunca genel kullanıcı kitlesinin beklentileri noktasında tutmak istedik.

Canlı yayın yapabileceğimiz alanlar bir hayli geniş ve adeta kullanıcıların hayalgüçleriyle sınırlı. Bu yüzden en iyi kararın kullanım alanlarını bireysel ve profesyonel olarak ayırmak olacağını düşündük. Böylelikle daha düzenli bir kullanım sınıflandırması yapmış olacağız.

Kişisel Kullanım Alanları

1- Tarafınıza yöneltilen soruları Periscope üzerinden cevaplayabilirsiniz

Akıllı telefonumuzdan canlı yayın yapabilme şansına sahip olmamız, blogger ve vlogger'ların çok daha yüksek kullanıcı kitlelerine ulaşmalarını sağlayabilecek potansiyele sahip. Aslında yöneticiliğini üstlendiğimiz bir internet sayfası veya video kanalı olmasa dahi takipçilerimizin hakkımızda merak ettiği soruları canlı yayın seansları düzenleyerek cevaplayabilir ve kişiliğimizi çok daha etkin bir şekilde yansıtabileceğimiz bir etkileşim alanı yaratabiliriz.

2- Doğum günü partilerinizi Periscope üzerinden sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz

Senede bir kez tüm sevdiklerimizi bir arada görmek istediğimiz doğum günlerimiz, canlı yayın uygulamalarını kullanmak için mükemmel bir zaman değil mi?

Doğum günümüzde yanımızda olamayan arkadaşlarımızı, aile büyüklerimizi ve yakınlarımızı yapacağımız canlı yayınlar ile mutlu edebilir ve kendilerini özel hissetmelerini sağlayabiliriz.

3- Düğününüze gelemeyen yakınlarınıza Periscope üzerinden yayın yapabilirsiniz

Malum, düğün mevsimi yaklaşıyor. Şimdiden birçok çift düğün hazırlıklarına başladı, hatta tamamladılar bile. Evlenen çiftler sevdikleri dostlarını, aile büyüklerini, akrabalarını ve arkadaşlarını en mutlu günlerinde yanlarında görmek ister.

Fakat gerek zaman darlığı gerekse olası kişisel sebepler nedeniyle tüm sevdiklerini düğünlerinde görememe gibi buruk bir duyguyu yaşamaları da olası. Bu tarz bir durumda başvurabilecekleri en iyi çözüm hemen akıllı telefonlarından canlı yayın uygulamasını açmak ve düğünlerini yanlarında olamayan sevdikleriyle paylaşmak.

4- Mezuniyet törenlerinizi Periscope ile takipçilerinizle paylaşabilirsiniz

Diplomamızı elimize alıp hayatın bir sonraki aşamasına adım attığımız bu partiler, sevdiklerimizi yanımızda görmek istediğimiz organizasyonlar arasında. Fakat tıpkı düğünlerde olduğu gibi mezuniyet partilerimize de ne yazık ki tüm sevdiklerimiz katılamayabilir.

Tören esnasında muhtemelen sahnede olacağımız için telefonumuzu hemen aielmizden birine veriyor ve canlı yayını başlatıyoruz!

5- Halı saha maçlarını naklen yayınlamak için Periscope mükemmel bir araç

Baklavasına düzenlediğimiz halı saha maçını çekip takipçilerimizle paylaşmak mükemmel bir kullanım alanı değil mi?

Maç esnasındaki tek sıkıntı, eğer telefonunuzu herhangi bir tripod'a sabitlemez de sevgilinizin eline tutuşturursanız son düdük çaldığında kolu felç olmuş bir yaşam formuyla karşılaşabilirsiniz.

6- Tatil anılarınızı Periscope üzerinden takipçilerinize aktarabilirsiniz

Daha önce hiç bulunmadığımız bir yere gittiğimizde takipçilerimize yapacağımız canlı yayınlar epey ilgi çekebilecek potansiyele sahip.

Özellikle yurtdışı seyahatlerimizde, farklı kültürlerle iç içeyken başlatacağımız canlı yayın seansları, hem takipçilerimiz hem de yakın dostlarımız için unutulmaz bir deneyim olabilir.

7- Kişisel başarı denemelerinizi paylaşmak için Periscope'un canlı yayın özelliği mükemmel bir seçenek

YouTube'da izlediğimiz 'epic win' başlıklı videolarda gördüğümüz denemelerden birini yapmak üzereyseniz Periscope ile bunu cümle aleme canlı olarak izletebilirsiniz. Yalnız dikkat edin, fail olmayın; canlı yayın olduğu için geri dönüşü mümkün olmayacak.

Profesyonel Kullanım Alanları

1- Yeni çıkan ürün tanıtımları Periscope üzerinden çok daha fazla kişiye ulaşabilir

Piyasaya sürülen ürünlerin tanıtım etkinliklerinde yapılacak olan canlı yayınlar, ürünün daha geniş kitlelerine ulaşmasını sağlayabilir.

Etkinlik sırasında ortamda bulunamayan fakat ürünü merak eden kullanıcılar, canlı yayını izleyerek ürün hakkında merak ettikleri soruları açıklığa kavuşturabilirler.

2- Satılık ürünü tanıtımı Periscope ile çok daha kolay bir hale gelebilir

Firmalar ve profesyoneller, satmak istedikleri ürünün sahip olduğu özellikleri Periscope üzerinden yapacakları canlı yayınlar ile çok daha etkin bir şekilde tanıtma şansına sahip oluyorlar.

Hatta ev ve araç satımlarında dahi Persicope üzerinden canlı yayın yaparak potansiyel müşterilerimize daha rahat bir şekilde ulaşabiliriz ve ürün ile ilgili merak ettikleri soruları anlık olarak cevaplandırabiliriz.

3- Özel kampanyaları canlı olarak duyurmak için Periscope mükemmel bir seçenek

Takipçilerimize özel olarak duyurmak istediğimiz herhangi bir kampanya varsa bunu Periscope üzerinden rahatlıkla yapabiliriz. Bu şekilde hem markaya olan bağları güçlenecek hem de kampanyaları herkesten önce duydukları için kendilerini çok daha özel hissedeceklerdir.

Instagram'da Gönderi Bildirimleri Nasıl Aktif Edilir?

YORUMLAR