Oyunlardan Para Kazanmanın 8 Yolu

Oyun oynayarak para kazanma konusunda izleyebileceğiniz ve gerçekleştirebileceğiniz 8 farklı yolu sizler için sıraladık.

oyunlardan-para-kazanma

"Sevdiğiniz işi yaparsanız, hayatınızda birgün dahi çalışmazsınız." sözünü duymuşsunuzdur. Eğer oyun oynamayı seviyorsanız, bunu işe dönüştürüp, hayatınızın büyük bir bölümünü böyle geçirerek, para kazanmanız mümkün. 

Oyun oynamayı bir iş haline getirmek mümkün olsa da bunu başarmak gerçekten çok zor. Kariyerinizi bu yolda planlayıp, önümüzdeki beş yıl içerisinde hiçbir şey kazanmamış olabileceğiniz gibi, bir başka işten kazandığınızdan çok daha fazlasını kazanmış da olabilirsiniz. İçerisinde onlarca risk barındırsa da oyun oynayarak para kazanmak, artık günümüzün gerçekleştirilebilir hayallerinden bir tanesi. 

Bu yoldan gidebilmek için izleyebileceğiniz birkaç farklı yöntem var. Biz de bu yolları bir araya getirerek, gerçekten kendisine böylesine bir yön çizmek isteyenler için bir başlangıç noktası oluşturabileceğimizi düşündük. Böylelikle oyun oynayarak pazanma konusunda fikir sahibi olabileceksiniz. İşte oyunlardan para kazanabileceğiniz o işler:

Oyunlardan Para Kazanma Nasıl Yapılabilir?

  • Canlı Yayın
  • Rehberler
  • Videolar ve Podcast'ler
  • Espor
  • Oyun Gazeteciliği
  • Oyun Testleri
  • Kripto Oyunlar
  • Oyun İçi Eşya Satma

Canlı Yayın

Nasıl yapılır? - Twitch gibi canlı yayın platformlarının yükselmesiyle birlikte buralardan elde edilen gelirler de bir hayli yükseldiı. Burada oynadığınız oyunu canlı olarak yayınlarken, takip edilme ve bağış yoluyla gerçek mana da gelirler elde edebilirsiniz. Twitch ve YouTube Gaming bunun için tercih edilebilecek en iyi iki yol.

Neresi zor? - Canlı yayın işine girdiğinizde, belkide aylarca sizi 10 ya da 20 kişi takip edecek. Bir ihtimal ilk senenin sonunda 100 izleyiciye ancak ulaşabileceksiniz. Bu işin en zor tarafı sizi sürekli izleyecek büyük bir kitle edinmek ve bunu sabit tutabilmek. Bunun da öyle basit bir iş olduğunu söyleyemeyiz. Fakat bu kitleye birkez ulaştığınızda, gerçek anlamda para kazanmanız da mümkün. 

Nasıl başlamalı? - Bu işi yapabilmek için gerekenler aslında o kadar da fazla değil! Sadece bir bilgisayar ve internet bağlantısı gerekiyor. Yine de iyi bir bilgisayar ve iyi bir internet bağlantınızın olması gerektiğini mutlaka tahmin ediyorsunuzdur. Bunlara sahipseniz, Twitch'te Canlı Yayın Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızdan Twitch ve benzeri platformlarda nasıl canlı yayın yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. 

Rehberler

oyunlardan-para-kazanma1

Nasıl yapılır? - Herhangi bir oyuna yeni başlayan bir oyuncu, oynadığı oyunu tam anlamıyla çözmek için internetteki rehber niteliğini yazıları okumaktan imtina etmez. Özellikle PvP tabanlı oyunları çözmek için rehber okumak kaçınılmaz durumlardan bir tanesidir. Bunun için, rehberlerin yer aldığı bir internet sitesi açıp, buraya yazılar yazabileceğiniz gibi, YouTube üzerinden öğretici videolar da çekebilirsiniz.

Neresi zor? - Herkes böylesine içerikler oluşturabilir. Sizin çok okunmak, ya da izlenmek için popüler oyunları tercih etmeniz gerek. Fakat popüler oyunlar için böylesine içerik üretenlerin çok fazla olduğu düşünülürse, büyük bir rekabetin içerisinde kendinizi bulabilirsiniz. Hal böyleyken, sizin yaptığınız işler geri planda kalabilir ve neredeyse hiçbir şey kazanamayabilirsiniz. Bunun için yaptığınız şeyleri çok kaliteli yapmaya dikkat edin. 

Nasıl başlamalı? - Popüler bir oyun bulun ve nasıl oynanacağını en ince ayrıntısına kadar çözün. Herkesin bildiği bilgileri kullanırsanız, yazılarınız ve videolarınız ilgi çekmekten uzak olacaktır. Bunun için bir oyunu en ince ayrıntısına kadar öğrenmeli ve sonrasında bu işe başlamalısınız. 

Videolar ve Podcast'ler

oyunlardan-para-kazanma2

Nasıl Yapılır? - Kendinize oyunlar hakkında günlük, haftalık ya da aylık videolar hazırlayabilirsiniz. Bunlar sizin görüşlerinizden oluşabileceği gibi, oyunlar hakkında bilgisi olan arkadaşlarınızla hep birlikte yaptığınız konuşmalar ve tartışmalar da olabilir. Hatta önemli kişilerle yaptığınız röportajlardan oluşan bir seri dahi hazırlayabilirsiniz. Bunları YouTube ve Spotify üzerinden yayınlayıp reklamlardan gelir elde edebileceğiniz gibi, devam etmesi için Patreon gibi destek platformlarını da kullanabilirsiniz.

Neresi zor? - Canlı yayınlarda olduğu gibi, burada da izleyici kitlesine ulaşmak asıl engellerden biri. Sizin görüşlerinizi izlemek isteyen büyük bir kitle yaratmak uzunca bir zamanızı alabilir.Ya da böyle bir kitleye hiç ulaşamayabilirsiniz. Sıkıcı, sığ, eğlencesiz ve düşük kaliteli içeriklerle bir kitleye ulaşmak da mümkün değil. 

Rehberler gibi içeriklerden öte burada öylesine derin şeyler üretmenize de gerek yok. Sizi izlenebilir kılan içerikler bulup, bunu üretmeye devam etmeniz gerekiyor. Fakat günümüzde her şeyin yapıldığı düşünülürse, orijinal şeyler bulmakta sıkıntı çekebilirsiniz. 

Espor

oyunlardan-para-kazanma3

Nasıl yapılır? - Belkide günümüzde oyunlardan en çok gelir elde edilebilecek alanlardan bir tanesi de espor. Dota 2, League of Legends, CS 2 gibi çok oynanan oyunlardan bir tanesinde gerçekten iyiyseniz, kendinizi profesyonel arenanın içerisine atabilirsiniz.

Espor Gerçekten Bir Spor mu?
OYUN

Espor Gerçekten Bir Spor mu?

Son 10 yılda popülaritesi en çok artan sporlardan biri olan espor oyuncuları ve sporcuları büyülemeye devam ediyor. Spor tarihinde görülmemiş meblağlarda para ödül veren, aynı anda milyonlarca kişi tarafından seyredilen espor ile alakalı oldukça fazla şey yazılıp çiziliyor.

Bunun için gerçek bir sporcu gibi düşünmeli ve antremanlarınız için gününüzün büyük bir bölümünü ayırmalısınız. Ardından yeterli seviyeye geldiğinizi düşündüğünüzde, bir takım ile birlikte yükselmeye çalışabilir ve kendinizi kanıtlayabilirsiniz. Günümüzde milyonlarca doları bulan gelirlerden biraz olsun pay almayı da ancak böyle başarabilirsiniz. 

Neresi zor? - Herkesin iyi bir oyuncu olamayacağını unutmamanız gerek. Üstelik burada takım arkadaşlarınızın etkisi de çok önemli. Siz dünyanın en iyi oyuncu olsanız bile kötü bir takım ile girdiğiniz bir turnuvanın ilk maçından elenebilirsiniz. Hal böyle olunca kendinizi göstermeden bu arenada yitip gitmeniz de mümkün. Başka turnuvalara gitmek için harcadığınız konaklama ve ulaşım ücretleri, belki ilk aşamada kazanacağınız ödülü bile karşılamayabilir. 

Espor Hakkında Bilmeniz Gerekenler
OYUN

Espor Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tarihi video oyunları kadar eski olan bir olgu… Espor. İlk üretilen videoyu oyunlarından bu yana rekabetçi duygumuzu kamçılayan espor, günümüzde bambaşka bir boyuta ulaşmış durumda.

Espor sektörünün hala emekleme aşamasında olduğu düşünülürse, kazanacağınız "maaş", belki de normal bir işten alacağınızın çok altında kalabilir. Hatta kimi zaman size vaat edilen maaşları alamadığınız da olabilir. Bunun için ne kadar iyi bir oyuncu olursanız olun, her zaman el üstünde tutulmayacağınızı düşünerek hareket etmelisiniz. 

Nasıl başlamalı? - Bu sorunun onlarca farklı cevabı var; ancak daha önce yazdığımız "Espora Nereden Başlamalı?" yazısını dikkatlice okuyabilirsiniz. Orada yazdıklarımızla kendinize iyi bir yol çizebilirsiniz. 

Oyun Gazeteciliği

oyunlardan-para-kazanma4

Nasıl yapılır? - Oyunlar hakkında haberler, incelemeler ve başka değişik içerikler yazmak üstüne kurulu olan video oyun gazeteciliği, ülkemizde henüz yeterince gelişmiş bir alan değil. Bu işi yapmak için çok okunan bir internet sitesine çalışabileceğiniz gibi kendi internet sitenizi kurmanız da mümkün. 

Neresi zor? - Gazeteci kisvesini kazanabilmek için video oyunları hakkındaki bilginizin oldukça geniş olması gerekmekte. Birkaç oyun serisini sular seller gibi bilmenizin yanı sıra, uzun bir süre oyun sektörünü takip etmek ve neredeyse her oyun hakkında bilgi sahibi olmanız da beleniyor.

oyunlardan-para-kazanma8

Ayrıca böylesine bir işte çok büyük rekabetin olduğunu da unutmamak gerek. Neredeyse herkes böylesine bir site açıp, video oyunları hakkında haberler ya da içerikler üretebilir. Bunun için sizin yaptıklarınızın diğerlerinden farklı ve kaliteli olması lazım. Diğer türlü kimse yazdıklarınıza veya çektiklerinize ilgi göstermeyebilir. 

Kendi internet sitenizi kurduğunuzda belki de bir yıl boyunca hiçbir şey kazanamayabilirsiniz. Bu yılın sonunda kimse sizi okumayabilir ve sitenizi kapatmak zorunda kalabilirsiniz. Tam tersi en çok okunan internet sitesi olmanız da mümkün. Yine de riskin en büyük olduğu alanlardan bir tanesi. 

Son Dönemin En Popüler Oyunları
OYUN

Son Dönemin En Popüler Oyunları

Son zamanların en popüler oyunları, çok sayıda oyuncu tarafından merak ediliyor. Peki, dünya çapında büyük bir popülerliğe sahip olan yapımlar hangileri? Bu yazıda oyuncuların büyük kısmı tarafından oynanan oyunları bir arada topladık.

Ayrıca böyle bir iş yapmanın kolay olmadığını da söylemeliyiz. Bir haber yazmak ya da içerik üretmek sizin saatlerinizi alabileceği gibi, uzunca uğraştığınız bu yazıya kimse ilgi göstermeyebilir. 

Nasıl başlamalı? - Orta büyüklükte bir internet sitesinde yazmakla işe başlayabilirsiniz. Ardından kendinizi geliştirerek, size daha çok kazandıracağını tahmin ettiğiniz bir başka internet sitesine geçebilirsiniz. Türkiye'de çok büyük paralar kazanamayacağınızın altını çizerek, İngilizceniz yeteri kadar iyiyse şansınızı yurtdışında da deneyebilirsiniz. 

Oyun Testleri

oyunlardan-para-kazanma5

Nasıl yapılır? - Oyunlar geliştirme sürecindeyken onlarca farklı aşamadan geçerler. Tamamlanma aşamasındayken ise geliştiriciler oyunlarına göz atması için üçüncü bir göz ararlar ve bulacakları da sizinkidir. Kendinizi oyun test etme işinde geliştirirseniz, henüz çıkmamış oyunlara çeşitli önerilerde bulunarak, bundan gelir elde edebilirsiniz.

Yine bu işin ülkemizde henüz profesyonel seviyeye çok taşınmadığını söyleyebiliriz; ancak yurtdışında Türkçe bilen oyun tester'ları arayan çok şirket bulabilirsiniz. 

Oyun Nasıl Yapılır? Oyun Geliştirme Süreci Nasıl İlerliyor?
NASIL YAPILIR

Oyun Nasıl Yapılır? Oyun Geliştirme Süreci Nasıl İlerliyor?

Oyun nasıl yapılır sorusu, oyun geliştirmek isteyen kişiler tarafından sık sık sorulan soruların başında geliyor. Oyun yapımı için insanların dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar bulunuyor.

Neresi zor? - Bugünlerde oyun test etme işinin çok zor olmadığını belirterek, bir şirkette devamlı olarak bu işi yapmanızın çok mümkün olmadığını da belirtelim. Büyük ya da küçük şirketler farketmeksizin, oyun geliştiricileri genellikle bu işi üçüncü parti şirketler ya da arkadaş çevresiyle çözmekteler. Bunun için bu işten gerçek manada bir gelir etmenizin oldukça zor olduğunu söyleyebilirsiz. Yine de tam tersinin olması da mümkün.

Nasıl başlamalı? - İş ilanları arasından game tester arayanlara başvuru yapabileceğiniz gibi PlaytestCloud, BetaFamily, MyAppAware, BestReviewApp ve ErliBird gibi internet sitelerine kayıt olarak, çeşitli zamanlarda size gelen teklifleri değerlendirerek, düzenli olmasa da bir yan gelir elde etmeniz mümkün. 

Kripto Oyunlar

oyunlardan-para-kazanma6

Nasıl yapılır? - Blok zincir teknolojisinin gelişmesiyle birlikte artık video oyunlarında kripto paralar kullanılabiliyor. Pek çok oyunda artık bu sistemler kullanılabiliyor. Oyun içerisinde elde ettiğiniz eşyaları, altınları ya da diğer para birimlerini kripto paraya dönüştürerek, daha sonra da o paraları kendi kripto cüzdanınıza ekleyerek para kazanmanız mümkün.

Neresi zor? - Maalesef ki pek çok oyun ekonomisini stabil tutmakta zorlanıyor. Oyun ilk çıktığı zaman size son derece iyi kazanç sağlayabiliyorken birkaç hafta sonra neredeyse hiç para kazandırmayacak seviyeye gelebiliyor.

Token Nedir? Ne İşe Yarar?
İNTERNET

Token Nedir? Ne İşe Yarar?

Token nedir sorusu özellikle kripto para piyasasına hâkim olmayan internet kullanıcılarının merak ettiği sorulardan biridir.

Buna ek olarak para kazandıran oyunlar genellikle ufak stüdyolar tarafından yapılıyor. Dolayısıyla "iyi" oyunlar olmaktan epey uzaklar. Elbette keyifle oynanabilecek blok zincir sistemine sahip oyunlar da var ama bunların sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Kripto para kazanabileceğiniz oyunlar genellikle oynaması pek keyifli oyunlar değil. Bu işe gerçekten gönül verdiyseniz ve tek hedefiniz para kazanmaksa eğlenmek için değil de bir iş gibi bu oyunları oynamalısınız.

Buna ek olarak bu tarz oyunlar genellik Pay to Win (Kazanmak için öde) oluyor. Genellikle ücretsiz olarak sunulan bu oyunlarda ekonomiyi canlı tutabilmek için pek çok eşya ya da oyun içi para birimi gerçek parayla ya da kripto para karşılığında satılıyor. Bu da oyunları epey zevksiz ve adaletsiz kılıyor. Böyle bir durum içerisindeyken iyi oynamak ve para kazanmak epey zor.

Kripto Para Nedir, Özellikleri Neler?
İNTERNET

Kripto Para Nedir, Özellikleri Neler?

Kripto para nedir gibi soruların cevabı, seneler öncesine kadar pek merak edilmiyordu ancak giderek dijitalleşen dünyada kripto paralar da çok büyük önem kazandı.

Nasıl başlamalı? - Neyse ki bu tarz oyunlara başlaması epey kolay. Kendinize bir blok zinciri oyunu bulun, iyice ön araştırmanızı yapın. Youtube gibi platformlardan oyunu daha önce oynamış ve para kazanmış kişilerin yorumlarına kulak verin. Daha sonrasında oyunu oynamaya başlayın. Tüm bu süreçte de kripto paraların ve blok zincir teknolojisinin nasıl çalıştığını öğrenin.

Oyun İçi Eşya Satma

oyunlardan-para-kazanma7

Nasıl yapılır? - Pek çok oyunun kendi içinde kullandığı bir para birimi vardır. Gold, elmas, yang, GB... Adı ne olursa olsun bu sistemler oyunlarda bulunur. Özellikle de MMORPG'lerde olan bu sistem oyuncular tarafından bilinen bir durumdur. Bu oyun içi paraları toptancı sitelere satarak para kazanabilirsiniz. Bu tarz siteleri keşfedin ve hangi oyunların parasını kabul ettiklerini öğrenin. Daha sonrasında ilgili oyunu indirerek oynamaya başlayın.

Neresi zor? - Bu tarz oyunların sayısı epey az. Zira gün geçtikçe bu tarz oyunlara rağbet de azaldığı için gerçeketen iyi para kazanabileceğiniz oyunların sayısı kısıtlı. Bu nedenle sizin için doğru oyunu bulmak epey zor.

Eğer sizin satacağınız oyun içi parayı alacak bir toptancı varsa, başkasına satmak için sizden epey ucuza satın alacaktır. Satın almak isteyen kişiye de karla satacaktır. Bu durum sizi epey zor duruma düşürüyor ve kazanabileceğiniz potansiyel parayı düşürüyor.

Gelmiş Geçmiş En İyi MMORPG Oyunlar
OYUN

Gelmiş Geçmiş En İyi MMORPG Oyunlar

MMORPG oyunlar oyunculara sundukları zengin içerikler sayesinde diğer video oyunlardan ayrılıyorlar. Tek kişilik hikâye moduna yer veren bir oyunu birkaç hafta oynadıktan sonra bitirebiliyorsunuz; fakat uzun süreli eğlence arayışındaysanız ancak online olarak oynanabilen RPG oyunlar beklentilerinizi karşılıyor.

Alıcıya direkt ulaşabileceğiniz siteler de var. Buradaki zorluk da alıcıyı bulabilmek. Zira alıcılar da genellikle toptancıları tercih ediyor. Daha güvenilir ve hızlı oldukları için bilmedikleri bir kişiden satın almak yerine alıcılar toptancıları tercih ediyor. Burada oyun içi parayı üreten taraf olarak seçim yapmak size kalmış.

Nasıl başlamalı? - Tıpkı yukarıda blok zincire sahip oyunlarda olduğu gibi hangi oyunlardan para kazanıldığını, ne kadar kazanıldığını ve hangi siteler üzerinden alışveriş yapıldığını öğrenmeniz gerekiyor. Tüm bu bilgilere sahip olduktan sonra oyunu indirmeniz ve muhtemelen uzun saatler boyunca o oyunu oynamanız gerekiyor.

Oyun Severlere Farklı Türlerden Eşsiz PC Oyun Önerisi
OYUN

Oyun Severlere Farklı Türlerden Eşsiz PC Oyun Önerisi

Malum yaz aylarına giriş yapıyoruz ve okullar kapanmak üzere. Yaz tatiline giriş yaptığımız şu günlerde ne oynayabilirim diye düşünüyorsanız bu kapsamlı içeriğimizde siz de kendinize uygun oyunu bulabileceksiniz.

Oyunlardan para kazanma ile alakalı paylaşacaklarımız bu kadardı. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Siz hiç bir oyundan para kazandınız mı? İleride oyunlardan para kazanmayı düşünür müsünüz? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir'i takipte kalmayı unutmayın.

 

YORUMLAR