OpenX'den Google Ad Manager'a... Reklam Sunucusu Masrafları 0'a Düşüyor

Sanırım bu yazımda size demek istediğimi en iyi aktarmak için, bizim taraftaki süreci başında anlatmalıyım... Son zamanlarda Oyunkolu.com sitemiz yükselişteydi ve TAMindir.com'da da yeni reklam alanları açmıştık. Bu sebeple çok daha fazla günlük reklam

OpenX'den Google Ad Manager'a... Reklam Sunucusu Masrafları 0'a Düşüyor

Sanırım bu yazımda size demek istediğimi en iyi aktarmak için, bizim taraftaki süreci başında anlatmalıyım... Son zamanlarda Oyunkolu.com sitemiz yükselişteydi ve TAMindir.com'da da yeni reklam alanları açmıştık. Bu sebeple çok daha fazla günlük reklam gösterimi gerçekleşiyor ve kullandığımız OpenX yazılımına sunucumuz yetmiyordu. Hep yüksek seyreden "Load average" değerleri, geç açılan yönetim ve istatistik sayfaları geçen hafta bir gün canımıza tak etti. Önce MySQL'i başka sunucuya koyduk ancak bu çözüm olmadı. Çünkü http istekleri sunucuyu bu hale getiriyordu. (Sunucuda Litespeed kurulu) Sonra ofisten bir arkadaşım değişik cache yöntemlerini incelerken bende sahibinden.com'da ikinci el sunuculara bakmaya başladım. Tam bu sırada aklıma daha önce incelediğim ancak o zamanlar isteklerimi yeterince karşılayamayan Google Ad Manager geldi. Gerisine aşağıdaki karşılaştırma tablosu ile devam etmek istiyorum.

Google Ad Manager   OpenX
Google'un reklam yönetim servisi(GAM). Bir çok Google hizmeti gibi ücretsiz. Bu kez Google'un ne çıkarı var da ücretsiz benim reklamlarımı barındırıyor derseniz, bu servis size reklam alanlarınızda normal reklamlarınız ile Adsense kapıştırması sunuyor. Böylece ben şu reklamın CPM'ini 3 TL'ye yayınlıyorum ama daha pahalı Adsense varsa sen Adsense göster diyebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra reklam alanlarınızı reklam verenlere istatistikleriyle beraber sunabiliyor. Ayrıca Ad Manager, Analytics hizmeti gibi Google'un interneti sarmasına, herkesi izlemesinede yarıyor. Ama bu karşılığı fazlasıyla hakediyor. GAM, Adsense hesabı olmadan kullanılamıyor.   OpenX ücretsiz ve yıllardır geliştirilen açık kaynak kodlu bir PHP reklam yazılımı. Yazılımı kendi hostunuza kurarak sahip olduğunuz sitelerdeki reklamları yönetmek için kullanabileceğiniz oldukça sağlam bir yazılım. Zaten açık kaynaklı olması sebebiyle isteğinize göre değişiklikler de uygulayabiliyorsunuz. Üçüncü parti eklentileri ile yeni özellikler ekleyebileceğiniz openx, bizimde yaklaşık 2 yıldır kullandığımız bir reklam yöneticisidir.
Artıları
+ Google Adsense entegrasyonu ile otomatik kazanç arttırma. + Sıfır hosting maliyeti. + Genişletme sorunu yok. + Yüksek hız (CDN, Clouding Computing; olabildiğine Google teknolojisi arkanızda) + Detaylı ziyaretçi hedeflendirebilme seçenekleri. + Boş reklam alanlarından dolayı gelir kaybetmenizi önleyebiliyor. + Rapor paylaşabilme ve otomatik oluşturup iletme. + Gösterim tahmini ve hedef ilerleme yüzdesi.   + Tamamiyle kendi yönetiminizde bir yazılım. +Veri güvenliği ve gizlilik size ait. + İstediğiniz modifikasyonu yapabilirsiniz. + openx Marketing sayesinde kendi reklamınızı satmaya imkan tanır. + Kullanıcı ve istatistik detayı Google'dan daha iyi. + Açık kaynak kod. + 3. parti yazılım desteği. + Geniş kullanıcı komunitesi. + Daha çok yönetim paneli seçeneği ve ayarı (Kendi kullanımızda bir sunucu olması sebebiyle bu normal birşey aslında)
Eksileri
- Reklam verenlerinize detaylı raporlandırma yetkisi veremiyorsunuz. - Türkçe kullanımda tarih formatından dolayı sorunlar yaşarsınız; yani henüz bugları bulunan bir sistem. (İngilizce kullanmanızı öneririm) - Google Analytics, Google Adsense derken Google Ad Manager'da kullanarak, Google'a kendinizi kayıtsız şartsız teslim ediyorsunuz. Cookie izlemeleri, ziyaretçi profili gibi her gizlilik bilgilerinizi paylaşıyorsunuz. - Yeni oluşturduğunuz kullanıcı, şirket gibi bir çok veriyi silmenize henüz imkan vermiyor.   - Hosting giderleri size ait. - Yazılım desteği ücretli (ancak yoğun aktif kullanıcıların olduğu komunite forumu var). Yeni başlayanlar için uygun değil. - Google Ad Manager paneline göre daha az kullanışlı. - Yeni sürümü gibi güncellemeler çıktığında bunu sizin yapmanız gerekiyor. - Genişletilebilirlik tamamen maddiyata bağlı.
Son Sözüm
Hayat kurtarıcı: Openx'e göre bir kaç şeyden feragat edip karşılığında bir kaç şey alıyorsunuz. Ancak en önemlisi hosting gideriniz kalmıyor. Büyük çaplı sitelerde bir reklam sunucusuna harcanan aylık maliyet 1.000 dolar desek x 12 ay = 12.000 $ /yılda şirket kara geçilebilir. Ki bu 12.000$ maliyete teknik ekibinizin ilgili sunucu ve yazılım için harcayacağı emek ve zamanı eklemedim.   Ücretsiz en iyi çözüm: Eğer kendi özel yazılımınızı kullanmanız gerekiyorsa OpenX açık kaynak kodlu olması sebebiyle en iyi çözüm olabilir. 3. parti eklentileri ile yapıyı kendinize göre özelleştirebilirsiniz.

Sonuç olarak CNT'nin tercihi Google Ad Manager...

YORUMLAR