OnLive ile Donanım Farketmeksizin Oyunları Bilgisayarınıza Kurmadan İnternet Üzerinden Oynayabilirsiniz

Sistem özelikleriniz ne olursa olsun en son çıkan oyunları oynayın…  Böylesi bir olay oyun severleri oldukça sevindirmiş olmalı. Günümüzün yüksek sistem gereksinimlerine ihtiyaç duyan bilgisayar oyunlarını, sisteminizin özellikleri ne olursa olsun, sadece

OnLive ile Donanım Farketmeksizin Oyunları Bilgisayarınıza Kurmadan İnternet Üzerinden Oynayabilirsiniz

Sistem özelikleriniz ne olursa olsun en son çıkan oyunları oynayın… 

Böylesi bir olay oyun severleri oldukça sevindirmiş olmalı. Günümüzün yüksek sistem gereksinimlerine ihtiyaç duyan bilgisayar oyunlarını, sisteminizin özellikleri ne olursa olsun, sadece video oynatabilen bir sisteme sahip olsanız bile sorunsuz bir şekilde, en yüksek grafik özellikleriyle akıcı olarak oynayabilirsiniz…

OnLive ile Sistem Özelliklerine Takılmadan Konsol Kalitesinde Oyun Oynayın
YAZILIM

OnLive ile Sistem Özelliklerine Takılmadan Konsol Kalitesinde Oyun Oynayın

OnLive ile oyunlar konsol kalitesinde... Oyunseverlere sistem gereksinimleri ne olursa olsun bulut tabanlı oyun deneyimi yaşatan OnLive ile en yeni oyunları sisteminizi yormadan oynayabilirsiniz.

Peki OnLive programı bunu nasıl sağlıyor? 

İnternet bağlantınız aracılığı ile uzak sunucudaki oyunların görüntüsü bilgisayarınıza aktarılır, Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızdan giriş yaptığınız program, seçtiğiniz herhangi bir oyunu sizin bilgisayarınız üzerinden oynamanızı sağlar. Mantık olarak sizin bilgisayarınız sadece bir aracı görevini üstleniyor, oyunun görüntüsünü taşıyan bir video istemcisi olarak işlev yapıyor, asıl işi ise OnLive’ın sunucuları yapıyor, oyunları da bu sunucular üzerinden oynayabiliyorsunuz. Ekran kartınızın ya da sistem özelliklerinizin hiçbir önemi olmaksızın OnLive ile oyunları en son grafik özelliklerinde hem de HD kalitesinde 720p çözünürlükte akıcı bir şekilde oynayabilirsiniz. Bu sisteme bulut bilgisayar sistemi adı veriliyor.

Bu sunuculardan gelen oyun görüntüleri mükemmel bir sıkıştırma tekniği ile size ulaşmakta. Normal şartlarda yüksek kaliteli HD videolar sisteminizi yorar ve kasar, ancak OnLive’ın kullandığı sıkıştırma tekniği ile sunucular üzerinden istemci cihazlara gönderilen görüntüler sıkıştırılarak ve kalitesi bozulmadan size ulaşıyor.

Bilgisayarınız çok iyi bir oyun makinesi olmasa da oyun oynamanız mümkün dedik ama internet hızınız oyunları akıcı olarak oynayabilmek için yüksek olmalı. Minimum 3mbit/sn internet hızına sahip olan herkes sistem özelliklerine bakmaksızın, yüksek sistem gereksinimlerine ihtiyaç duyan oyunları bile sorunsuz bir şekilde oynayabilecektir. OnLive üzerinden oyun oynayabilmek için istenilen minimum internet hızı 3mbit/sn olsa da akıcı ve sorunsuz olarak oynayabilmeniz için önerilen internet hızı 5mbit/sn olarak belirtilmiştir.

Dünyadaki bir çok ünlü oyun yapımcısı OnLive’ı desteklemektedir. Bunlar içinde Ubisoft, Eidos, Epic Games, Codemasters gibi 20’nin üzerinde oyun yapımcısı bulunuyor. Aslında halen gelişme aşamasında olan OnLive’ın yaptığı işlemi görmeden hiçbir kullanıcı duyduklarına inanamıyor. Oldukça başarılı bir yapım olan OnLive gelecek zamanların en başarılı projelerinden biri olmaya aday. Steam veya Origin’den çok çok farklı bir çalışma olan OnLive oyunlar için haliyle belli bir miktar ücret talep etmekte.
 

Konuya bakış açımız şu olmalı; İyi bir oyun bilgisayarı almak için yaklaşık 2000 - 3000 lira arasında bir ücreti gözden çıkarmamız gerekiyor. Yahut bir oyun konsolu Xbox 360 ve Playstation 3 piyasada 600 – 800 liraya satılıyor olsa bile yeni bir nesle geçince çıkacak yeni oyun konsolları da oldukça pahalı oluyor. Oyun bilgisayarını veya konsolları aldıktan sonra sıra geldi oynayacağımız oyunları almaya. Piyasaya yeni çıkan oyunlar 80-200 lira arasında değişen fiyatlarda, en iyi ihtimalle 20-50 lira gibi bir ücret karşılığında raflara kaldırılmış oyunları da alma şansına sahibiz. Tüm bu harcayacağımız paraları düşündükten sonra, elinizde olan bilgisayarınız üzerinden OnLive’a sadece oynayacağınız oyunlar için uygun bir miktar ücret ödeyerek istediğiniz oyunları en kaliteli şekilde ve sorunsuzca oynayabileceksiniz. Tabi görmeden olmaz, OnLive size bazı oyunları deneme fırsatı dahi sunuyor. 30 dk gibi bir süre içerisinde oyunu dilediğiniz gibi test etme şansına sahipsiniz ancak her oyun için değil. Test edebileceğiniz oyunlar arasında; Batman: Arkham City gibi 2011’in en iyi oyunlarından birisi ve cidden çok eğlenceli bir oyun olan Saints Row: The Third de bulunmakta.

Sadece bununla kalmıyor, oyunun tam sürümü almanız gerekmiyor, size sunulan 1 gün, 3 gün yada 1 ay gibi seçeneklerden istediğinizi seçip oyunu o süreler içerisinde oynayabilirsiniz böylece daha az bir ücret ödemiş oluyorsunuz.

Peki oyunları bilgisayarımıza kuruyor muyuz?

Kesinlikle HAYIR… Sadece 1 MB boyutunda ki programın istemcisini bilgisayarınıza kurmanız yeterli. Ancak sadece programı kurmakla işlem bitmiyor aynı zamanda OnLive sistemine üye olup bir hesap oluşturmalısınız, çünkü programa giriş yaparken bu kullanıcı hesabını kullanacaksınız. OnLive programını istediğiniz platforma indirmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.



OnLive'a ücresiz bir şekilde üye olmak için tıklayınız...

OnLive’ın bünyesinde Assassin’s Creed: Revelations, Batman: Arkham City, L.A. Noire, Dirt 3, Deus Ex: Human Revolution gibi günümüzün en popüler oyunları bulunuyor. Ve oyun şirketlerinin OnLive’a olan ilgisi arttıkça her geçen gün oyun arşivi de büyüyecektir. Bunlarla beraber toplamda 192 oyun bulunuyor. Oyun listesi için tıklayınız...
 

Sadece bu kadar da değil, isterseniz OnLive'ı bir konsol olarak bile kullanabilirsiniz. Nasıl mı? Bir oyun kolu ve internet bağlantısı ile bilgisayarınızı televizyonunuza bağlayarak OnLive'ı aynı zamanda bir konsol olarak kullanma imkanına da sahipsiniz. Çok uygun bir maliyetle masaüstü bilgisayarınızı kaliteli grafiklere sahip bir oyun konsoluna çevirebilisiniz.. Sadece PC üzerinden değil aynı zamanda Macintosh’lar üzerinden bile günümüz oyunlarını en yüksek grafik değerlerine sahip bir şekilde sorunsuzca oynayabileceksiniz.

Programın sağladığı servisler bunlarla da sınırlı değil. Sahip olduğunuz OnLive konsolu ile tablet PC’ler üzerinden de bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Android işletim sistemine sahip smartphone’lar ve tabletler, hepsi ile OnLive üzerinden istediğiniz oyunu oynayabileceksiniz. iPhone ve iPad içinde OnLive uygulaması mevcut. OnLive’ı destekleyen servislere liste halinde bakacak olursak;

  • Microsoft Windows İşletim Sistemi (XP – Vista – 7)
  • Intel işlemcisi kullanan Macintosh’lar (Mac OS X 10.6 üstü işletim sistemi)
  • Smartphone (Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlar ve iPhone)
  • Smart TV’ler (Online oyun sistemine sahip televizyonlar)
  • Tabletler (Android tabletler ve iPad)
  • OnLive konsolunu destekleyen bağlantılı TV’ler

Android işletim sistemine sahip cihazlar için OnLive uygulamasını sitemizden ücretsiz bir şekilde edinebilirsiniz.

Normal bir Android oyunu oynuyormuşçasına aynı şekilde size belirtilen bazı tuş kombinasyonları ile OnLive üzerinden seçtiğiniz oyunu akıllı telefonlarınız aracılığıyla oynayabileceksiniz. Ancak PC’lerde belirtilen oyunların hepsini beklemek yanlış olur tabi, Android işletim sistemi için üretilen birçok oyunu OnLive ile oynayabilirsiniz.

Tabletler içinde aynı olay söz konusu ister sadece OnLive uygulamasını kurup seçtiğiniz oyunu direkt olarak tablet üzerinden kontrol sağlayarak oynayabilir yada sahip olduğunuz OnLive oyun kolu ile oynamanız mümkün.

Sürekli konsol yenilemenize gerek kalmadan veya sistem değiştirme kaygısı duymadan piyasaya çıkan bütün oyunları elinizde var olan cihazınız ile oynayabileceksiniz.
 

Bu harika icadın konsola benzeyen ürününden de bahsedelim. Bir adet oyun kolu ve internet bağlantısı ile TV’lere bağlantı desteği sunan bir cihaz sayesinde çok ucuza bir konsol sahibi olacaksınız. Xbox 360’ın oyun koluna benzeyen kolu ve bir taşınabilir sabit diski andıran internet ve TV bağlantısı sağlayan cihazı ile hem küçük hem de çok ucuz. Günümüzde ki yedinci nesil konsolların fiyatlarına baktığımızda 200-250$ değerinde, bu konsolların yanında bu konsollar ile aynı işlemi eskimeden kullanım süresi dolmadan yapabileceğiniz OnLive’ın fiyatı çok komik bir rakam demeden geçemiyoruz.
 

Hiçbir DVD, Blu-Ray, kart, disk kısacası hiçbir medya ortamına gereksinim duymadan sadece bir internet bağlantısı sayesinde bulut bilgisayar sistemi ile dilediğiniz oyunu en iyi görsel özellikleriyle akıcı bir şekilde oynayabileceksiniz.

OnLive ile ilgili ürünlere göz atmak için tıklayınız...

Steam ve Origin’in aksine oyun indirmekle zaman kaybetmeyecek direkt olarak OnLive üzerinden oyunu anlık olarak oynayabileceksiniz. Gelişen oyun piyasasını takip edip sürekli yenisi çıkan konsol ve ekran kartlarına binlerce lira vermektense sadece oynayacağınız oyuna bir ücret ödeyeceksiniz.

OnLive bünyesinde oynadığınız oyunları singleplayer yani tek oyunculu olarak oynayabileceğiniz gibi dilerseniz arkadaşlarınız ile multi (çoklu) ortamda online olarak oynayabilirsiniz. OnLive kullanan ve o an çevrimiçi olan dünyada ki birçok oyuncu ile de aynı şekilde istediğiniz oyunu multiplayer modunda oynamanız mümkün.

Birçok harika ve cezbedici özelliği ile oyun severlerin yeni favorisi olacak olan OnLive’a oyun dünyasında yeni bir devrim yaratacak icat olarak bakılıyor.

Her ne kadar bir sistem ihtiyacı gerekmese de hiçbir sorun yaşamadan OnLive’ı kullanmak için gerekli önerilen sistem gereksinimleri:

  • 5 Mbps İnternet bağlantısı
  • Windows 7, Vista, XP, Mac OS X 10.6 veya üstü
  • Çift Çekirdekli PC, Tüm Intel işlemcilerine sahip Macintosh
  • Daha iyi bir görüntü kalitesi yakalamak için 1280x720 çözünürlük

Oyun dünyasında devrim niteliğinde gerçekleştirdiği özellikleri ile OnLive daha çok konuşulacak gibi. 

YORUMLAR