Ölürseniz Sosyal Medya Hesaplarınıza Ne Olacak?

Bir vefat halinde bu kadar e-posta, sosyal medya paylaşımı, resimler ve paylaşımlara ne olacak?

Ölürseniz Sosyal Medya Hesaplarınıza Ne Olacak?

Biraz da gerçekleri konuşmakta fayda var. Bu dünyada konup göçücüyüz. Allah gecinden versin ama bize bir şey olduğunda bu kadar e-posta, sosyal medya paylaşımı, resimler ve paylaşımlara ne olacak?Öncelikle şunu belirtelim ki sosyal hesaplara sahip olmak, evinizde her hangi bir eşyaya sahip olmak gibi bir şey değil. Çünkü sosyal hesap açarken bir kullanıcı sözleşmesi imzalıyorsunuz. Bu anlaşmaya göre de bu hesapları öyle kaldırıp başka birisine teslim ya da devir etmeniz söz konusu olamayabiliyor.

Bunun için sevdiklerinize sosyal medyada paylaştığınız fotoğraflarınızı ve tüm paylaşımlarınızı nasıl devredebileceğinize dair bir rehber hazırladık.

Cihazlar ve şifreler

Tüm hesaplarınızın kullanıcı adı ve şifrelerini tek tek not ederek sevdiklerinize miras bırakmanız mümkün. Ancak bu son derece de hantal bir çözüm ve yanında bazı problemler de getirebiliyor. Aylık ödeme yaptığınız bazı hesaplarınız varsa bunları kim takip edecek. Bu noktada yakınlarınız hesaplarınızı kapatmak ancak o mecrada bulunan değerli paylaşımlarınızı kendi bilgisayarlarına indirerek saklamak yöntemini kullanmallılar. Bir hesaptan hemen her şeyi aktardıktan sonra vermiş olduğunuz şifre ile ilgili hesapların kapatılması yoluna gidilebilir.

Burada unutmamanız gereken şu ki; listelediğiniz her servis için yanında telefon nuaranızı ve bunun PIN kodunu da paylaşmalısınız. Çünkü bazı izinler için mecralar SMS onayı yöntemini kullanıyorlar. 

Facebook

Facebook aslında aylar önce bir miras protokolü hazırladı. Daha önce hayatını kaybeden kullanıcılarının hesaplarını askıya alan Facebook, artık hesabınızı sevdiğiniz birine miras olarak bırakma hakkını size sunuyor. Bir nevi çevrimiçi vasiyet niteliği taşıyacak özellik ABD’de hizmete girmek üzere. Çok yakında tüm dünyada kullanılabilir hale gelecek. Sistem şöyle işliyor, Facebook hesabınızı dondurmak isterken size bir takım sorular yöneltiliyor ve siz hesabınızı dondurmak ya da miras bırakmak arasında seçim yapıyorsunuz.

İlk ABD’de kullanılacak olan bu sistem Güvenlik ayarları üzerinden yapılacak. Facebook ile yapacağınız anlaşmaya göre vefat ettiğiniz zaman Facebook sizin bu yaptığınız anlaşmayı yerine getirmeyi kabul ediyor. Bu anlaşma belli seçeneklerle duvarınızda beliriyor, böylelikle istediğiniz yakınlarınızın bu anlaşmadan haberdar olmasını ve takibini de talep edebiliyorsunuz. Facebook ile ilgili detayları Siz Öldükten Sonra Facebook Hesabınızı Kim Yönetecek? haberimizden de takip edebilirsiniz.

Google

Google’da hesabınızın kontrolü için önceden önlem almanıza yarayabilecek bir 'ektin olmayan hesap yöneticisi' platformu hazırlamış. Burada etkin olmayan hesap yöneticisini aktif etmeniz ve hesabınızla bağlamanız gerekiyor. Google kullanıcıların belirli bir süre etkin olmamaları durumunda hesap verilerinin bazı kısımlarını paylaşmaları veya bunu birilerine haber vermeleri için yararlanabilecekleri mantıklı bir çözüm üretmiş. Bu detayları Google yardım sayfalarında Etkin Olmayan Hesap Yöneticisi başlığı altında bulabilirsiniz.

Twitter

Twitter henüz hesabınızı bir yakınınıza miras bırakmanız için her hangi bir seçenek sunmuyor, geleceğe yönelik böyle bir çalışması da yok. Ancak kullanım sözleşmesinde size bir şey olursa güvendiğiniz bir kişiye gerekli giriş bilgilerini verdikten sonra hesabınızı kapattırabiliyorsunuz. Ancak bir vefat belgesi ve gerekli bazı evrakları Twitter’a gönderecek birisini bulabilirseniz Twitter hesabınızı tamamen silip kaldırabiliyor. 

Siz Öldükten Sonra Facebook Hesabınızı Kim Yönetecek?

Neydiler, Ne oldular? Sosyal Medyanın Büyük Transformasyonu

YORUMLAR