Neden Android 6.0? Google Sürüm Sıralamasında Nasıl Birkaç Basamak Atladı?

Google, neden birden bire Android 6.0 sürümüne geçiş yaparak ara sürümleri atlamış olabilir, işte tahminlerimiz.

Neden Android 6.0? Google Sürüm Sıralamasında Nasıl Birkaç Basamak Atladı?

Google Android M sürümünün ismini artık bir sır olmaktan kurtarıp Marshmallow olarak adlandırdı. Ancak Marshmallow tahmin edilebilir bir isimlendirme olsa da, çoğu insan neden birden bire Android 6.0 sürümüne geçilmiş olduğunu pek kavrayamadı. Neden 5.2 ya da 5.5 değil de 6.0?

Bu uzun adımın atılmasının bazı muhtemel sebepleri var elbette. Bu nedenlerden bazılarını sizlerle paylaşmak istedim.

Aslında bir manası yok mu yoksa?

Evet, şöyle düşünün alışılagelmiş Google Android sürüm kodlarının kullanıcı için bir anlamı var mı? Yani Android 4.4.4 size ne ifade ediyordu? Sadece 4.4.2’nin bir üst güncellenmiş sürümü olmasından başka bir mana taşıyor muydu? Hayır. Genellikle uygulama geliştiriciler için bu rakamların anlamları daha derin. Bu şekil x.x.x şeklinde adlandırılan sürümlerde ilk rakam ama sürümü temsil eder, ikinci rakam o aynı sürümün biraz daha geliştirilmiş hali ancak aynı çekirdeğin üzerinde olduğunun işaretidir, son rakam ise bu sürümün üzerinde yapılan minör değişiklik sayısını ifade eder. Bu sistem sürümlerde oluşabilmesi mümkün hataların tespit edilmesi için kullanılıyor.

Android sürüm adlandırmalarına şöyle bir göz atalım isterseniz;

  • Android 1.0
  • Android 1.1
  • Android 1.5 Cupcake
  • Android 1.6 Donut
  • Android 2.0 Éclair
  • Android 2.2 Froyo
  • Android 2.3 Gingerbread
  • Android 3.0 Honeycomb
  • Android 4.0 Ice Cream Sandwich
  • Android 4.1 (4.2, 4.3) Jelly Bean
  • Android 4.4 Kitkat
  • Android 5.0 Lollipop

 Google aniden sürüm yükseltme alışkanlığana aslında Android 3.0 Honeycomb ile başlamıştı. Bu sürümün de hiç güncellemeden 4.0 Ice Cream Sandwich'e atladığını görebiliyoruz. En son sürüm Android Loolipop 5.0.1’e devşirilse de en son 5.1.2’de kaldı. Android sürümlerinin nasıl adlandırıldığını daha önce sizin tarafınızdan da oldukça ilgi gören Android’in Resimli Kısa Tarihi blogumda paylaşmıştım.

Marshmallow bir güncelleme değil yeni bir sürüm

Aslında Android 6.0 Marshmallow isimlendirmesi, pek çok açıdan 5.0’dan kendini tamamen ayırmayı, yeni bir ana sürüm işletim sistemi başlatmış olmayı işaret ediyor.

Bu sürümle gelen yenilikler o dar fazla ki 5.0’ın devamı olmasına gerek duyulmamış. Bu yeniliklerin neler olduğunu Android 6.0 Marshmallow Özellikleri ve Çıkış Tarihi haberimizde paylaşmıştık. Gelişmiş parmak izi tarama özellikleri, resimli ve sesli mesaj okuma - cevaplama fonksiyonu, ana ekranın dönebiliyor olması, arayüzün tamamen yebnilenmiş olması bu özelliklerinden sadece bir kaçıydı. Google bu köklü değişikliklerin ara sürümde kalmasını, kaybolmasını istememiş olmalı. Bu da bana son derece mantıklı geliyor.

Lollipop deneyimini unutmaya çalışmak

Lollipop tüm düzenlemeler ve güncellemelere rağmen çoğunlukla kullanıcıların taleplerine cevap veren bir sistem olamadı. Bu yüzden kullanım oranı yüzde 15’lerde kaldı. Google Android 6.0 Marhmallow ile bu çok da başarılı olamayan sistemi unutturacak gibi görünüyor. Google’ın ön görüsüne göre Lollipop 5.0 ve 5.1’den menün olmayanlar, Android  6.0 Marshmallow’a hemen adapte olacaklar ve tüm sıkıntıların giderilmiş olduğuna ikna olacaklar.

Android M'nin Resmi Adı Belli Oldu: Marshmallow

Android 6.0 Marshmallow Duvar Kağıtları Yayınlandı, Hemen İndirin

Android 6.0 Marshmallow Şimdiye Kadar Tasarlanan En Güzel Yükleme Ekranına sahip

YORUMLAR