Muhtemelen Daha Önce Denemediğiniz 18 Facebook İpucu ve Hilesi

Facebook kullanıcısı olarak bilmeniz gereken ipuçları ve hileler.

Muhtemelen Daha Önce Denemediğiniz 18 Facebook İpucu ve Hilesi

Aylık 1 milyardan fazla kullanıcı sayısıyla dünyanın en büyük sosyal ağı konumundaki Facebook, günden güne hem masaüstü hem de mobil platformlarda gelişme gösteriyor. Neredeyse her ay gerek bireysel gerekse de kurumsal kullanıcıları ilgilendiren yeni bir özelliğiyle tanışıyoruz. Çoğumuzun olmazsa olmaz mobil uygulamaları arasında olan sosyal ağın herkesçe bilinmeyen özelliklerini derleyelim dedik.

Haber Kaynağını temiz tutmak sizin elinizde

Facebook arkadaşlarımızdan, takip ettiğimiz kaynaklardan gelen son paylaşımlara göz attığımız, güncellemeleri yansıtan Haber Kaynağı (News Feed) Facebook’u çok aktif kullanıyorsanız kesinlikle düzenlemeniz gereken bir alan. Bu alanı daha sade hale getirmek için Ayarlar menüsünde zaman harcamanız gerekmiyor. Sol üstte Sık Kullanılanlar bölümünde Haber Kaynağı üzerine gelip Tercihleri Düzenle dediğinizde Haber Kaynağınıza hızlıca çeki düzen vereceğiniz açılır pencere çıkıyor.

Facebook hesabınız öldüğünüzde ne olacak?

Çok önemli bir şahsiyetsiniz veya dünyanın önde gelen şirketlerinden birinin kurucususunuz ve öldüğünüzde Facebook hesabınızın ne olacağını düşünüyorsanız Mark Zuckerberg sizi düşünerek Facebook güvenlik ayarları arasına Hesap Varisi (Legacy Contact) eklemiş. Vefat ettiğinizde Facebook hesabınızı bir arkadaşınıza devretme veya hesabınızın silinmesini talep etme seçeneğiniz var; Seçim size kalmış.

Facebook'ta albüm paylaşmak sandığınızdan çok daha kolay

Hazırladığınız bir albümü Facebook’ta hem paylaşmak hem de düzenlemek oldukça basittir. Bazı kullanıcıların gözünde büyüttüğü Facebook fotoğraf albümü paylaşımı yapmak için profilinize giriyorsunuz ve Fotoğraflar – Albüm ekranını açıyorsunuz. Paylaşacağınız albüme tıkladıktan sonra gelen ekranda Düzenle seçeneğiyle albümünüze kattığınız fotoğrafların nerede çekildiği, kiminle olduğunuz, albümünüzü oluşturan fotoğraflar, albüm ismi gibi detayları ayarladıktan sonra kaydedip ardından klasik Paylaş ile sadece belirlediğiniz kişilerle albümünüzü paylaşıyorsunuz.

Arkadaş listeniz 1000'e ulaştı, Profilinizi sayfaya çevirme zamanı

Bilinen, tanınan bir kişisisiniz ve ünlü biri olarak Facebook’a ilk üye olduğunuzca açtığınız hesabınızın arkadaş sayısı isteğiniz dışında binlere ulaştı. Bu noktada yeni bir kullanıcı adıyla ayrı hesap açmak yerine hiç üyelikle uğraşmadan profilinizi Facebook sayfasına dönüştürüp takipçilerinizle rahatlıkla etkileşime geçebileceğiniz bir hesap haline getirme, kişisel hesabınızı da ayrı olarak oluşturma şansına sahipsiniz. Profilinizi Facebook sayfasına dönüştürmek için https://www.facebook.com/pages/create/migrate/ adresine gidin ve Başla butonuna tıklayın.

Takipçilerinizi yeni Facebook sayfanıza aktarın 

Kendi Facebook sayfanızı bir nedenden ötürü kapatıp yepyeni bir sayfa açmak istiyorsunuz ancak kullanıcı adınızı bir kere daha değiştirme şansınız olmadığından takipçilerinize ne olacağını kara kara düşünüyorsanız eski hesabınızdaki takipçileri yeni hesabınıza aktarma şansına sahipsiniz. Bunun için yeni bir sayfa oluşturuyorsunuz ve iki sayfayı birleştirdiğinizde mevcut takipçileriniz yeni sayfanıza olduğu gibi aktarılıyor.

Sinir bozucu oyun davetiyelerini durdurun

Facebook’un en beğenilmeyen yanlarından birisi de oyun bildirimleridir. Her gün birçok arkadaşınızdan oyun bildirimi alan biriyseniz uygulama davetiyelerini engelle seçeneğini kesinlikle kullanmalısınız. Engelleme menüsü altında bulunan Uygulama davetiyelerini engelle bölümünde arkadaşınızın ismini yazdığınızda gelecekte uygulama istekleriyle rahatsız etmesine son verebilirsiniz. Belli kişiden gelen oyun davetiyelerini engellemek yerine o oyundan gelecek tüm davetiyeleri engellemek için ana sayfada Uygulamalar altında Oyunlar’a tıklıyorsunuz ve ardından en üstte, arama çubuğunun altında sıralanan seçeneklerden Hareketler’e geçiyorsunuz. Doğrudan https://www.facebook.com/games/activity adresine de gidebilirsiniz.

Hayatınızın önemli anını paylaşın

Hayatınızda önemli bir gelişme oldu; Yeni bir işe başladınız, taşındınız veya evlendiniz. Sizin için önemli olan bu gelişmeyi arkadaşlarınızla paylaşmak için profil sayfanızı açın ve Önemli Gelişme seçeneğini kullanın. Önemli gelişmeler arasında yeni iş, yeni aşk, bebek, yeni ev, sağık durumu, yeni hobi ve daha nice seçenek mevcut.

Gönderilere abone olun, hiçbir yorumu kaçırmayın

Facebook’ta paylaştığınız veya belli bir gönderiye yapılan yorumları anlık olarak takip etme şansına da sahipsiniz. Yorumlarını kaçırmak istemediğiniz gönderiler için “Bu gönderi için bildirimleri aç” seçeneğini kullanıyorsunuz.

Hiç konuşmadığınız kişileri, ilgilenmediğiniz sayfaları listenizden çıkarın

Haber Kaynağını temizlemenin diğer bir yolu da takip etmeyi bırak seçeneği. Hem arkadaşlarınız hem de takip ettiğiniz sayfalar için takibi bırak seçeneğini kullanabiliyorsunuz. Bu seçenekle o kişinin tüm gönderilerini zaman tünelinizden tamamen kaldırmış oluyorsunuz.

Facebook arkadaşlarınızı ücretsiz (bedava) arayın

Konuşma paketiniz tükendi ancak internet paketinizde hala varsa Facebook üzerinden arkadaşınızı ücretsiz olarak arayabilirsiniz. Facebook Messenger uygulamasında Kişilerinize gelin ve aramak istediğiniz kişinin yanındaki telefon simgesine dokunun. Tabii ki bu şekilde arama internet bağlantısı üzerinden gerçekleştiğinden normal aramanın kalitesinde olmuyor ancak çok zorda kaldığınızda hayat kurtaran bir seçenek. Unutmadan, karşı tarafta da Messenger’ın yüklü olması gerekiyor.

Facebook'ta derinlemesine arama yapın

Facebook’u aktif olarak kullanan biriyseniz Graph Search özelliği kesinlikle sizin için harika bir kısayol. Facebook simgesinin yanına konumlandırılan arama çubuğunu kullanarak kişi, mekan vey herhangi bir şey hakkında derinlemesine aramalar gerçekleştirebilirsiniz.

Bağlantı ve videoları sonra görüntülemek üzere kaydedin

Facebook’ta uzun bir video veya yazıya denk geldiniz; o anda görüntüleme durumunuz yok. Hem videoyu hem de bağlantıyı müsait olduğunuz vakit bakmak üzere kaydedebilirsiniz. Bir bağlantı veya videoyu kaydetmek için gönderinin yanındaki açılır oka tıklayın ve Bağlantıyı Kaydet/Videoyu Kaydet seçeneklerinden uygun olanı seçin.

Takipçilerinize birden fazla dilde seslenin

Facebook sayfanızda takipçilerinize birden fazla dilde mesaj göndermeniz mümkün. Farklı dillerde durum güncellemesi yapmak için profilinize gidin ve paylaş alanında “Gönderiyi başka bir dilde yaz”a tıklayın ve mesajınızı diğer dillerde yazmaya başlayın. Bu özelliğin varsayılan olarak kapalı geldiğini ve Ayarlar – Genel – Birden Fazla Dilde Gönderi Yaz seçeneğini aktif ederek kullanabildiğinizi belirteyim.

Facebook arkadaşlarınızla satranç oynayın

Facebook’un sohbet uygulaması Messenger üzerinden satranç oynanabildiğini duymuşsunuzdur. Duymadıysanız herhangi bir arkadışınıza @fbchess play mesajını göndererek oyuna başlayabilirsiniz.

Kendinizi 101 karakterle tanımlayın

Tüm sosyal ağlarda olduğu gibi Facebook’ta da kendinizi tanıtan bir cümle yazabildiğiniz alan bulunuyor. Senelerdir aradığımız description bölümü profil sayfasında sol yanda Künye alanında bulunuyor. Kim olduğunuzu yazdığınız alanda 101 karakter sınırlaması var ve buraya yazdığınız cümle herkesçe görülebiliyor.

Facebook Music Stories (Müzik Hikayeleri) de ne?

Facebook’un Music Stories adını verdiği bir özelliği bulunuyor ki dinlediğiniz parçaları arkadaşlarınızla paylaşmayı seven biriyseniz oldukça hoşunuza gidecek. Spotify, Apple Music, Deezer başta olmak üzere çevrimiçi müzik dinleme servisleri üzerinden dinlediğiniz bir şarkının bağlantısını Facebook’a kopyalayıp paylaştığınızda şarkının sadece linki yerine 30 saniyelik tanıtımı da paylaşılmış oluyor.

Spotify şarkılarını Messenger kişilerinizle paylaşın

Söz müzikten açılmışken Messenger’da Spotify şarkılarını paylaşabildiğinizi de söyliyim. O anda Spotify’da dinlediğiniz parçayı Facebook arkadaşınızla paylaşmak için tek yapmanız gereken sohbet ekranında üç noktaya ardından Spotfiy’a dokunup paylaşacağınız şarkıyı seçmek. Arkadaşınız size gönderdiğinde dinlemek için ise Aç’a ardından Spotify’a dokunuyorsunuz.

Canlı yayın yapın

Mobilden canlı yayın yapmamıza izin veren onlarca sosyal ağ uygulaması varken Facebook’un bundan mahrum kalması düşünülemezdi. Facebook Mentions adıyla ayrı olarak karşımıza çıkan uygulamayla takipçilerinize canlı yayın yapabilmenin haricinde sohbet edebiliyorsunuz. Hayranların takipçileriyle daha rahat etkileşime geçmesi için hazırlanmış uygulama mavi rozete sahip tüm Facebook sayfalara açılmış durumda; yakın gelecekte de tüm Facebook kullanıcılarına açılacak.

Facebook'ta Profil Videosu Nasıl Yapılır?

Yeni Facebook İfadeleri Android'de Nasıl Kullanılır?

YORUMLAR