Muhtemelen Bilmediğiniz 12 Youtube İpucu

Görünen yüzü kadar bir o kadar da kendi içerisinde barındıran YouTube hakkında muhtemelen bilmediğiniz 12 YouTube ipucunu yazımızda bulabilirsiniz.

Muhtemelen Bilmediğiniz 12 Youtube İpucu

Dünyanın en çok izlenen video paylaşım sitesi YouTube, ev hanımlarından oyunculara, öğrencilerden iş adamlarına kadar farklı kişiler için sunduğu yüzlerce farklı kategorideki videolar ile her daim en başarılı eğlence merkezlerinden biri olmayı başarıyor. Eğlende dışında eğitim, oyun, müzik, dizi, film, sanat ve aklınıza gelebilecek hemen hemen her konuda videolara erişebildiğiniz platform gün geçtikçe de büyümeye devam ediyor. Sürekli büyüyen YouTube, video izleme dışında kullanıcılarına pek çok imkan sunuyor fakat hem standart kullanıcılar hem de video yayıncıları bu özelliklerden ya da hepsinden haberdar değiller. Bu yazımızda sizlerle YouTube kullanımı hakkında işinize yarayabilecek 12 farklı ipucu sunacağım.

Videolar üzerinden bir kaç basit adımda GIF hazırlama gibi benzer ipuçları bulabileceğiniz yazımızı sonuna kadar okuyarak bilmediğiniz ama işinize yarayabilecek pek çok şey öğrenebilirsiniz. Özellikle yeni YouTuber adayları açısından faydalı özelliklere değindiim bu yazı aslında merak ettiğiniz ve kafanızda yer eden soruları da yanıt verebilir. Lafı daha da dolandırmadan YouTube İpuçlarımıza geçelim.

1. Filigran ya da Marka Logosu Ekleme

YouTube sahip olduğunuz YouTube kanalı, firma ya da organizasyonlar için videolarınıza filigran ya da logo eklemenize izin verir. Bu işlemi yapabilmek için ise YouTube hesabınıza giriş yaptıktan sonra "İçerik Oluşturucu Stüdyosu"na gitmeniz gerekiyor.

Stüdyoya girdikten sonra sol taraftaki menüden sırasıyla; "Kanal > Marka Bilinci Oluşturma > Filigran Ekle > Dosya Seç > Kaydet > Güncelle" adımlarını takip etmeniz gerekiyor. Bu işlemleri yaptıktan sonra logonuzun ya da filigranınızın gözükmesi için bir görüntülenme süresi ayarlayabiliyorsunuz. Süre ayarlama işlemini sadece bir defaya mahsus yapmanız yeterli. Logo seçip yükleme ve görüntülenme süresini ayarladıktan sonra kanalınıza yükleyeceğiniz tüm videolarda bu logolar gözükür.

2. Çoklu Kamera Seçeneği

Henüz sadece YouTube'un kendi denediği çoklu kamera seçeneği sayesinde sevilen şarkıcıların konserlerini birden fazla kamera açısıyla karşıdan, üstten, sağdan ve soldan gibi farklı kamera açıları ile izleyebiliyorsunuz.

Kendi seçeceğiniz kamera özelliği ile konser izlemek için buraya tıklayabilirsiniz. Özellik test aşamasından çıktıktan sonra YouTube'a video yükleyen tüm YouTuber'lar farklı kamera açıları ile çektiği videoları izleyicilerine sunabilecek.

3. Videolardan GIF Hazırlama

Çıkalı oldukça süre geçmesine rağmen henüz fazla kişi tarafından kullanıldığına inanmadığım bu özellikte oldukça yararlı. İstediğiniz tüm YouTube videolarının herhangi sahnelerini kullanarak kolayca GIF oluşturabilmek için videonun YouTube URL'nin yani YouTube linkinin başına gif yazmanız yeterli. Bu işlemi yaptığınızda aşağıda gördüğünüz gibi GIF oluşturma ve düzenleme ekranına yönlendiriliyorsunuz. En sevdiğiniz videoların belirli saniyelerini kullanarak oluşturabileceğiniz GIF'leri hazırladıktan sonra arkadaşlarınızla paylaşmak ise çocuk oyuncağı.

4. Videolara Kart Ekleme

Bir YouTuber olarak videolarınızda izleyenleriniz ile etkileşime geçebilmek için kullanabileceğiniz en büyük etkenlerden bir tanesi de interaktif kartlar. Kartlar olarak geçen bu özellik sayesinde videolarınız üzerinde başka bir videonuzu ya da video listenizi izleyiclere gösterebiliyorsunuz. Böylece diğer videolarınızın da izlenme sayıları birbirleriyle bağlantılı olarak sürekli artıl gösterecektir. Kartlara video dışında web siteleri de ekleme imkanınız bulunuyor.

Videolarınıza kart eklemek için hesabınıza giriş yaptıktan sonra daha önce yüklemiş olduğunuz bir videoya gelerek altındaki "Kartlar" tuşunu bulmanız gerekiyor. Burada göreceğiniz üzere yukarıdaki amaçlara ek olarak bir kaç farklı amaç ile birlikte toplam 6 farklı kartı videolarınıza ekleyebilirsiniz. Fakat videoların tümü kartlar için uygun olmayabilir. Kart eklemek istediğiniz videoların YouTube üzerinde olumlu ve telif hakkı barındırmayan videolar olması gerekmektedir.

5. Altyazı Düzenleme ve Ekleme

Eğer YouTube üzerindeki orijinal altyazı özelliğini kullanıyorsanız muhtemelen alt yazıları gerekli gördüğünüz taktirde düzenleyebildiğinizi bilmiyorsunuz. Kanaldan kanala farklılık göstermesine rağmen bazı kanallar izleyicilerin altyazıları düzenleyebilme olanağı sunuyor.

Eğer yanlış gördüğünüz yerleri hem kendiniz için hem de tüm izleyiciler için düzeltmek istiyorsanız, bunu yapabileceğiniz yer videonun altında yer alan daha fazla sekmesinin içindeki "Çeviri Yazısı" bölümü. Buradan gerekli gördüğünüz tüm değişiklikleri yapabiliyorsunuz. Ayrıca izlediğiniz videoda altyazı yok ise yine sırasıyla daha fazla ve çeviri yazısı bölümlerinden alt yazı ekle tuşuna tıklayarak altyazı eklemesi de yapabilirsiniz. Varolan altyazılar üzerinde yaptığınız değişiklikler onaylandıktan sonra önceki altyazıların üzerine yazılıyor.

6. Büyük Ekranlı Televizyonlara Özel YouTube TV Modu

Evinizin salonundaki TV'de YouTube kullanmak istiyorsanız şanslısınız. Çünkü YouTube sunmuş olduğu YouTube TV arayüzü ile büyük ekranlı televizyonlarınız üzerinde keyif yapabilirsiniz. YouTube TV'nin tek kötü yanı ise mouse ile kontrol edemiyor olmanız. Yani aradığınız videolara erişebilmek için klavye kullanarak teker teker harfleri yazmanız gerekiyor. Fakat işleri kolaylaştırmak adına akıllı telefonunuz ile akıllı televizyonunuzu bağlayarak akıllı telefonunuz üzerinden YouTube TV üzerindeki seçimlerinizi çok daha kolay gerçekleştirebilirsiniz.

7. Gelişmiş Arama ve Filtreleme Seçenekleri

YouTube artık o kadar büyük bir platform haline geldi ki, aradığınız videoyu bulmak saniyelerinizi bile almıyor. Fakat bazı durumlarda aradığınız özel videoları bulabilmeniz için sunulan gelişmiş filtreleme ve arama menüsü sayesinde tüm videoları anında ve kolayca bulmanız sağlanıyor. Gelişmiş arama seçeneklerini kullanabilmek için ilk önce normal aramanızı yapın ve sonrasında arama kutusunun hemen altında yer alan filtreler tuşuna basın. Burada yüklenme tarihi, türü, süresi, özellikleri, puanı, izlenme sayısı vb. gibi bir çok filtreleme ayarını kullanabilir ve böylece aradığınız videoları hemen bulabilirsiniz.

8. Başlama ve Bitiş Süresini Ayarladığınız Gömülü Video Paylaşımı

Daha çok bloggerları ya da video paylaşımları yapmayı seven kullanıcıları ilgilendiren bu özellik ile birlikte videoların tamamını paylaşmak zorunda kalmamakla birlikte istediğiniz başlangıç ve bitiş süresini ayarlayabiliyorsunuz. Örneğin 1 dakikalık bir videonun 35 ve 47. saniye aralarını dilediğiniz yerde gömülü olarak paylaşabilirsiniz.

Belirli süre aralıklarını belirlediğiniz videoları embed olarak paylaşmak için yapmanız gereken şey ise önce videoların altındaki paylaş tuşuna basmanız ve sonrasında altındaki sekmelerden ekle olanı seçmeniz. Ekle kısmına geldiğinizde alttaki alanda videonun embed linki karşınıza çıkacaktır. Bu link üzerinde yapabileceğiniz küçük bir oynama ile videonun tamamı yerine belirli kısmını paylaşabilirsiniz.

İstediğiniz süre aralığını paylaşmak için size verilen link içerisinde yer alan orijinal video linkinin sonuna "?start=ss&end=ss" eklemeniz ve ss kısımlarına süreleri saniye olarak eklemeniz gerekiyor. Örneğin yukarıdaki verdiğim örnekteki gibi bir videonun 35 ve 47. saniye arasındaki kısmı paylaşmak için ?start=35&end=47 video sonunda böyle bir kısım olması gerekiyor. Yani paylaşacağınız YouTube embed kodu içerisinde yer alan YouTube linkinin sonuna az önce belirttiğim start ve end'li kısmı ekleyerek dilediğiniz süre aralığında paylaşım yapabilirsiniz.

9. Farklı Boyutlarda Gömülü Video Paylaşımı

Gömülü video paylaşımlarında tek ayarlayabildiğiniz süre aralığı değil. YouTube üzerindeki videoları gömülü olarak bloğunuzda ya da farklı bir platformda paylaşmak istediğinizde çözünürlük ve dolayısıyla video boyutunu da seçebiliyorsunuz. Bunu yapabilmek için bir üst maddedeki gibi önce videonun altından paylaşa, altından ekle sekmesine tıklamanız gerekiyor. Altta açılacak olan link kutusunun altındaki daha fazla göster tuşuna tıkladığınızda ise videonun çözünürlük ve boyut ayarları ekrana geliyor. Buradan seçiminizi yaparak embed olarak paylaşmak istediğiniz videonun boyutunu belirleyebiliyorsunuz.

10. Videolarınıza Abone Olma Linki ve Tuşu Ekleme

YouTube videolarınıza abonelik linki eklemek için hesabınıza giriş yaparak önce video yöneticisine gidin ve buradan abonelik linki eklemek istediğiniz video için düzenle tuşuna basın. Video açıldıktan sonra buradan da ek açıklama bölümüne gitmeniz gerekiyor. Bu ekranda farkedeceğiniz üzere 5 farklı ek açıklama türü bulunuyor. Buradan örneğin notu seçerek içerisinde üye olmak için buraya tıklayın yazabilirsiniz. Sonrasında ise font büyüklüğünü, rengini ve ekranda çıkacağı süreyi belirliyorsunuz. Ayrıca abone olmak linkini de yerleştirerek izleyicilerinizin bu ek açıklamaya tıklayara abone olmalarını sağlıyorsunuz. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra kaydet diyerek yaptığınız işlemleri onaylamanız gerekiyor.

11. Ses Efektleri Ekleme

YouTube hesabınızdaki videoların orijinal seslerini kullanmak yerine kendi ses dosyalarınızı kullanmak için yüklü videoyu seçerek ses menüsüne girmeniz gerekli. Burada ekranın sağında göreceğiniz üzere arkaplan için farklı kategorilerde seçebileceğiniz şarkılar bulunuyor. Burada şarkı seçiminizi yaparak kaydedebilir ya da yapılan değişiklikleri iptal etmek için orijinal haline geri döndür butonunu kullanabilirsiniz.

12. Düzenleme, Filtre ve Efektler ile Videolarınızı Güzelleştirme

Videolarınızın ses ayarları dışında bazı diğer iyileştirme ve güzelleştirme ayarları da YouTube üzerinde sunulan özellikler arasında yer alıyor. Sallantıları giderme, geçiş hızları, döndürmeler vb. tüm ayarları "Görüntü İyileştirme" menüsünden yapabilmeniz mümkün. Elbette çok gelişmiş imkanlara sahip bir düzenleme yeri olmasa da genel olarak belirli bir kalite standardını yakalamak için bu bölümü kullanabilirsiniz. Özellikle yeni YouTuber'lar buradan gerekli ayarları yaparak videolarını güzelleştirip daha fazla izleyiciye hitap edebilir.

Filtreler, özel efektler, bulanıklaştırma vb. gibi standart editörlerin sunduğu araçlarda bu menüde bulunan özellikler arasında yer alıyor. Ayrıca yapacağınız tüm değişiklikleri onaylamadan önce videonun orijinal halini ve düzenlenmiş halini görebiliyorsunuz. Böylece karşılaştırma yaparak videolarınızın güzelleşip güzelleşmediğinin farkına varabilirsiniz. Yine bu bölüm üzerinde farklı videolarınızı bir araya getirerek ortaya daha güzel videolar getirme imkanınız da bulunuyor.

YouTube Gaming Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

YORUMLAR