Mobil Cihazlarınızda Gerçekten Antivirüs Uygulamasına İhtiyacınız Var mı?

Mobilde antivirüs uygulaması kullanmak şart mı? sorusunu yanıtlıyoruz.

Mobil Cihazlarınızda Gerçekten Antivirüs Uygulamasına İhtiyacınız Var mı?

Mobil cihaz kullanımı dünya genelinde o kadar artış gösterdi ki artık hacker’lar sadece PC’lerimize değil akıllı telefon ve tabletimizde sakladığımız kişisel verilerimize göz dikmiş durumdalar. Hemen her veriyi depolayabildiğimiz mobil cihazlar hayatımızın bir parçası oldu ve onlarsız yapamaz duruma geldik. Bankacılık işlemlerinden mühim iş dosyalarını düzenlemeye kadar pek çok işi cihazlarımız üzerinden yapabiliyoruz. Peki mobil cihazlarımızda güvenliği sağlamak için ne yapıyoruz, güvenlik uygulamalarını kullanıyor muyuz?

Birkaç sene öncesine verilerimizi depoladığımız tek yer bilgisayarlarımız ve usb belleklerimiz iken günümüzde mobil cihazlarımızda çok daha fazla kişisel bilgi taşıyoruz ve dosyalarımızı ya dahili alanda ya hafıza kartımızda ya da bulut ortamda saklıyoruz. PC’de kişisel bilgilerimizi korumak için bazılarımız ücretsiz bazılarımız ücretli güvenlik programlarını tercih ediyor ve gerçek zamanlı koruma sağlayan antivirüs programlarını güncel tutmak, hem çevrimiçi gizliliğimizi hem de verilerimizi korumamız için kafi oluyor. Peki mobil tarafta durum nasıl? Mobil platforma baktığımızda karşımıza üç seçenek çıkıyor: Android, iOS ve Windows Phone. Bu üç platform arasından en çok konuşulan tartışmasız Android. Diğer platformda da güvenlik açıkları mevcut ancak kapalı platform kullanıcıların deyimiyle “kapalı kutu” olduklarından Android kadar tehlikeye açık değiller. Çok deneyimli bir kullanıcı değilseniz kötü niyetli bir kişi cihazınıza rahatlıkla erişim sağlayabilir. Bu noktada mobil cihazlarda antivirüs uygulaması kullanmak gerekli midir? sorusu çıkıyor. Aslında bunun yanıtı kullanıcıdan kullanıcıya değişir ancak biz bu yazıda Android cihazlarda hangi zararlıların olduğundan, zararlıların nasıl bulaştığından, antivirüs programlarının nasıl koruma sağladığından kısaca bahsedip kararı size bırakacağız.

Android platformunda hangi tür zararlılar bulunuyor?

Mobilde virüslerin hangi yollarla bulaştığına ve korunma yöntemine geçmeden Android cihazlarda sıklıkla rastladığımız zararlılardan kısaca bahsetmek istiyorum. Platformda karşımıza çıkan zararlıları Ransomware başka bir deyişle Fidye Yazılımları, genellike sayfanın girişine yerleştirilen “kapatırsanız cihazınız zarar görebilir” vb. uyarı içeren bildirimler şeklinde aniden karşımıza çıkan Adware Türkçe adıyla Reklam Yazılımları, haberimiz olmadan yurt dışında kullanılan telefon numarasına mesaj göndererek faturamızı şişiren SMS Trojanları ve kredi kartlarımız, hesap şifrelerimiz gibi kişisel verilerimizi toplayıp geliştiricisine ileten Spyware veya çoğumuzun bildiği üzere Casus Yazılımlar sadece PC’de değil mobilde de başımızın belaları. Peki bu zararlılar cihazımıza nasıl bulaşıyor?

Android cihaza zararlı yazılım nasıl bulaşır?

Android cihaz kullanıyorsanız açık kaynak kodlu işletim sistemi olmasının getirisi olarak mağaza dışından da uygulama ve oyunları yükleme şansına sahipsiniz. Genellikle ücretli ve Türkiye’de aktif olmayan oyun ve uygulamalar için alternatif mağazalara veya APK dosyalarını dağıtan sitelere yönlenme oluyor. Eğer deneyimli bir kullanıcı değilseniz oyun zevkiniz başlamadan bitebiliyor. Öte yandan Google Play'den dahi indirdiğiniz bir uygulama veya oyunun cihazınıza virüs bulaştırma riski var. Her ne kadar Google uygulama mağazasını denetleme konusunda aşama kaydetse de güvenlik riski oluşturan uygulamalara her gün bir yenisi ekleniyor. İşin kötüsü basit yapıda olmasına karşın cihazda neredeyse tüm bölgeye erişim izni isteyen uygulamalar üst sıralarda çıkıyor. Fazla dikkatli olmayan bir kullanıcısı iseniz rahatlıkla virüs bulaştırabilirsiniz. Uygulama ve oyunu yüklerken geliştiricisine ve yorumlara bakmanızda fayda var.

Zararlı yazılımı silmek, cihazı hızlandırmak için hangi uygulamalar kullanılmalı?

Bu noktada da mobil platform için özel tasarlanmış antivürüs uygulamaları devreye giriyor. Mağazada ücretli, deneme sürümü ve tamamen ücretsiz bulabileceğiniz onlarca seçenek var. Burada geliştirici firma büyük önem taşıyor. 360 Mobile SecuritySymantec, Kaspersky, Avast, Bitdefender dahil dünya çapında ünlü, mobil riskleri görüp ürünlerini sık sık güncelleyen güven veren şirketlerinin güvenlik uygulamalarına göz atmak en doğrusu. Burada seçimi tamamen size bırakıyoruz. Çünkü her antivirüs uygulamasının çalışma şekli ve cihazda denetlediği bölge farklılık gösteriyor. Gerçek zamanlı koruma sağlama, yüklenen uygulama ve oyunları gerçek zamanlı tarama, gelen/giden sms’leri kontrol etme, cihaz çalındığında vs. ekstra koruma seçenekleri sunan uygulamaları tercih etmek tam güvenliği sağlamak açısından faydalı olacaktır.

Antivirüs uygulaması kullanmak şart mıdır?

Akıllı telefonla yeni tanışmış biri değilseniz işiniz teknolojiyle alakalı ise güvenlik uygulaması yüklemeniz cihazınızda fazla yer kaplamaktan başka işe yaramayacak. Tabii ki senede bir gelen yazılım güncellemelerini almayı ihmal etmeyin : ) iPhone/iPad kullanıcısı iseniz jailbreak yapmadığınız ve App Store’da hiç adını sanını duymadığınız bir geliştiricinin uygulamasını ısrarla yüklemediğiniz sürece (bu tarz uygulamaların mağazada uzun süre kalması mümkün olmuyor zaten) cihazınıza virüs bulaşması söz konusu değil. Olası güvenlik açıklarını da Apple hızlı güncellemeyle kapattığından içinizi ferah tutabilirsiniz. iOS kullanıcısı olarak güçlü şifre seçimi yapmanız ve iki adımlı doğrulama sistemini aktif etmeniz kafi olacaktır. Antivirüs yazılımı kurup kurmamak tamamen size kalmış.

Android için En İyi Antivirüs Uygulamaları

YORUMLAR