Mobil Alemden 2014 Manzaraları

Mobil ticaret 100 milyar dolarlık bir hacme ulaştı, İnternetin kullanılmaya başladığı dönemden bu yana ilk kez bu denli bir dijital büyüme yaşanıyor.

Mobil Alemden 2014 Manzaraları

2014 artık sona erdi. Yapılan tüm analizler ve en son istatistikler, mobil ticaretin 100 milyar dolarlık bir hacme ulaştığını gösteriyor. İnternetin kullanılmaya başladığı dönemden bu yana ilk kez bu denli bir dijital büyüme yaşıyor.

İnternet öldü yaşasın mobil internet

Yapılan araştırmalara göre internet kullanıcıları, Google arama motorunda masaüstü bilgisayarlar yoluyla 84 milyar kez arama yapmışlar. Mobil cihazlardan yapılan arama sayısı ise 85,9 milyara ulaştı. Bu basit analiz bile mobil iletişimin artık lider olduğunun kanıtı gibi sanki. 2015 yılının ortalarına doğru, dünyada mobil internet kullanıcılarının sayısının 2 milyarı geçeceği düşünülüyor.

Yerel aramalarda liderlik mobilde

Arama motorlarında mobil cihazlardan yapılan sorgulamaların yüzde 40’ı yerel aramalardan oluşmuş.  Genellikle yerel iş yerleri ve kurumlara ilişkin bilgi edinmek amaçlı aramalar gerçekleştirmişiz. Hareket halindeyken ise mobil kullanıcılar, günün her anında yiyecek içecek satın almaktan, adres bulmaya, harita sorgulamaya ve toplu ulaşım sefer saatlerine kadar birçok konu için mobil cihazlarındaki arama motorlarını kullanmış.

Değişen alışkanlıklar

Araştırmalar akıllı cihazların kullanım amaçlarına ilişkin bazı oranlar belirlemiş şöyle ki cihazlarımızı; yüzde 83 telefon konuşmaları, yüzde 74 elektronik posta kontrolü, yüzde 67 arama motoru ve uygulama kullanımı, yüzde 62 fotoğraf çekimi, yüzde 57 sosyal medya erişimi gibi amaçlarla kullanıyoruz. 

Uygulamaların altın devri

İş saatleri esnasında yapılan arama motoru sorgulamalarının yüzde 81’i mobil cihazlardan yapılıyor. Bu durum oldukça garip gibi görünse de sebebi şu; mobil uygulama kullanarak belli konularda hizmet almaya çalışanların sayısı artıyor. Bu yüzden aramalara daha hızlı cevap verebildikleri için uygulamalar tercih ediliyor.

Herkes etkileniyor

Mobil internet ve akıllı cihazlar eskisi gibi artık sadece gençlerin kontrolünde değil. Araştırmalar Twitter ve Facebook üzerinde hızla artan 55-65 yaş grubu kullanıcı potansiyeli olduğuna dikkat çekiyor. 45 ve 55 yaş arası potansiyelin hızla mobil internet ve akıllı cihazlara uyum sağladığı da gözden kaçmıyor. 

Ölçümleme avantajı

Mobil kullanıcıların ne zaman, ne yaptığını uygulamalar sayesinde takip ederek, alışkanlıklarını belirleyebilmek de artık mümkün. Bu anlamda yapılan analizler hafta içi sabah saat 8 itibariyle gece yarısına kadar mobil cihazlarda, sosyal medya ve arama motorlarının yoğun olarak kullanıldığını işaret ediyor. Bu alışkanlık tatil günlerinde iki katı oranında artıyor. Kullanıcılar bir araya gelerek, bir yerlere gitmek, alışveriş yapabilmek ve benzeri sosyal ihtiyaçları için mobil cihazları kullanmayı ve bu cihazlarla planlar yapmayı tercih ediyorlar.

Mobil uygulamalar ilk sırada

Araştırmalar gösteriyor ki akıllı cihaz kullanıcılarının yüzde 85’i firmalar ya da ürünler hakkında araştırma yaparken web siteleri yerine uygulamaları kullanıyor. Bu noktada iOS ve Android uygulamalar arasında devam eden rekabet, uygulama mağazalarını çok eğlenceli ve renkli birer oluşuma dönüştürdü.

Yapılan araştırmalara göre en çok indirilen uygulamalar sosyal medya uygulamaları. Mobil dünyanın bir numaralı uygulaması Facebook, tahtını korumaya devam ediyor. 

Webmasterların Kullanması Gereken Mobil Uygulamalar

Derleme: Alışverişe Dair Mobil Uygulamalar

Yandex İstatistik Uygulaması Metrica Artık Türkiye'de

YORUMLAR