Microsoft, Windows Phone'a Devam Etmeli Mi?

Yılda 4 kez düzenli bir şekilde açıklanan finanslar çeyrekler sonrasında her daim tartışma konusu olan Windows Phone varlığını sürdürmeye devam ediyor. Teknoloji konusunda yetkin bütün mecralarda en az bir kişi Microsoft'un bu piyasadan çekilmesi gerekti

Microsoft, Windows Phone'a Devam Etmeli Mi?

Yılda 4 kez düzenli bir şekilde açıklanan finanslar çeyrekler sonrasında her daim tartışma konusu olan Windows Phone varlığını sürdürmeye devam ediyor. Teknoloji konusunda yetkin bütün mecralarda en az bir kişi Microsoft'un bu piyasadan çekilmesi gerektiği açıklamalarında bulunmuştur. Büyük hacimli ve zarar getiren bir yatırım olarak göze çarpan Microsoft'un mobil departmanı içeriden de önemli kişilerin onayını almıyor. Bunların başında CEO Satya Nadella var. Kendisi, Nokia telefonlarının satın alınmasını da onaylamayan biriydi. Basının da yakın ilgi ile takip etmediği Windows Phone teknolojinin üvey evladı muamelesini yaşadı dersek yalan sayılmaz.

Peki, Microsoft başkalarının tavsiyelerine uyup bu işten vazgeçme olgunluğunu mu göstermeli? Eğer böyle bir olay gerçekleşirse şirkete 3 seçenek kalıyor:

a) Telefon işini tamamen sonlandırmak
b) Özgün bir Android sistemi inşa etmek
c) Google'ın Android telefonunu satmak

Eğer Microsoft, "Microsoft Mobile" ismiyle piyasada varlığını sürdürüp "Windows Mobile" ismini silerse ve masaüstü ile tabletlere yönelik bir işletim sistemi geliştirirse değişen ne olur? Belki kısa vadede bir gelir hacmi artışı gözlemlenebilir ve var olan ağırlık Android ve iOS uygulamaları yaratmaya harcanabilir.

Android ve iOS kullanan o kadar çok Windows PC kullanıcısı var ki, muhtemelen tüketiciler de bu olayı olumlu karşılar. Belki de yazılım ve hizmet kanadında şirket ikinci bir bahar yaşar ve yaşatabilir.

Konuya başka bir perspektiften yaklaşmak gerekirse, Windows Phone için yapılan birçok iş Windows tabletleri için de zorunlu olacak. Sıfırdan yaratılacak bir yazılım altyapısı ile Microsoft yeniden başlamak durumunda olacak. Üstelik masaüstü platformunda yeri rahat görünen şirket Chromebook ve Macbook ürünlerinin gelişimiyle yavaş yavaş ciddi bir rekabete hazır olmalı. Zira, bu departman zarar görürse Microsoft için telafi edilemeyen sonuçlar doğabilir. Bilgisayar kanadında ciddi saldırılar gerçekleşirken şirket mobil sektörde Google ve Apple için tehdit unsuru olacak bir koza sahip olmaz.

Windows Phone yatırımlarını sürdürme konusunu Microsoft penceresinden değerlendirmek gerekirse potansyel faydalar bugünün risklerinden çok daha büyük.

1) Şirket mobil platform harcamalarını finanse edebiliyor. Aralık çeyreğinde 26.5 milyar dolar gelir ve 16.2 milyar dolar kar eden şirketin mobil departmanı da eksilerde değil ve 331 milyon dolar gibi bir katkı da sağladı.

2) Google veya Apple, Microsoft uygulamalarını cihazlarından çekerse şirketin çalışmalarını sürdürebileceği bir platformun olması önemli.

3) Şirket müşterileri güvenlik garantili tam çözüm hizmetinden faydalanıyor.

4) Tablet ve telefon arasındaki işbirliği sayesinde birçok işi her platformdan tamamlamak mümkün olacak.

5) Masaüstü bilgisayarların önemini yitirebileceği bir gelecekte Microsoft kendi altyapısını oluşturmak konusunda önemli adımlarını atmış olacak.

Windows Phone, uluslararası piyasada imrenilecek bir bilanço sergilemiyor olsa da projeyi tamamen sona erdirmek Microsoft'un geleceğini ciddi bir tehdit altına sokmak anlamına gelebilir. Bu konusa siz ne düşünüyorsunuz? Sizce Windows Phone devam etmeli mi, etmemeli mi?

YORUMLAR